Trakeostomi nedir?

Heimlich (hemlik) manevrasının ne olduğunu bilirsiniz.
Boğaza kaçan ve nefes yolunu tıkayan bir cismi çıkarak hayat kurtarmaya yarayan bir ilkyardım yöntemidir.

Peki boğazına yabancı cisim kaçıpta boğulan birini heimlich manevrası ile de kurtaramadık, cisim çıkmadı. O zaman bu kişiye Trakeostomi uygulayabilir miyiz?

Trakeostomi: Boğazda, gırtak seviyesinin altından nefes borusunda küçük bir kesik şeklinde delik açarak Yapay Bir Hava Yolu Oluşturma yönetimidir.

D
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
18
18 CEVAP

"Trakeostomi kanülü uygulaması KBB, yoğun bakım veya anestezi hekimleri tarafından gerçekleştirilir."

Y

Eğitimini almış olsak işe yarar mı diye soruyorum.

Diyarcan Akçagöz 6 yıl

112 Paramediclerin yetkiside var.

Lider Aysu 6 yıl

Hayır yok

Mehmet Sernades 6 yıl

4. Madde..

Lider Aysu 6 yıl

Lider Aysu trakeotomi ve trakeostomi farklı şeyler

Tahsin Arpaç 6 yıl

sadece boğaza cisim kaçması değil, dilden arı sokması vakalarında da buna ihtiyaç duyulabiliyor..nasıl olur dilden arı sokması demeyin, olabiliyor.. Armutun içine giren arı, açık bırakılan teneke gazlı ve şekerli içecekler (fanta'ya bayılırlar),bir de benim gibi denizden çıktıktan sonra sahilde, hortumdan çıkan su gibi dağılmadan akan duşta ağzını yukarı doğru açıp gargara yapmak istemek gibi durumlarda gerçekleşebilir.

M

Dilden arı sokmalarında buz Endirek en basit ve riskine olmayan yöntemdir

Tuncer Sayıs 6 yıl

dekort, sistral enjeksiyon yapıldı..

Murat Berberoğlu 6 yıl

bir de adrenalin yanılmıyorsam

Murat Berberoğlu 6 yıl

Alerjik bir risk varsa hekim uygun görülen bir enjeksiyon uygulayabilir ama ilk müdahale ya da ilk yardım dediğimiz kısımda ağızdan buz emmesini sağlamak yeterlidir

Tuncer Sayıs 6 yıl

zehri tam enjekte edememişti, güzelçamlı milli park'tan davutlar sağlık ocağına gittik, oradaki hekim bu şekilde bir tedavi uyguladı, ağzımdan 1 gün boyunca dişçilerin yaptığı jetokain uyuşukluğu gitmemişti, bir de ağzım sanki 10 kiloydu..

Murat Berberoğlu 6 yıl

bazi alerji ileri duzey parkinson hastalari icin vs de uygulanabildigini duymustum

İ

2 bolum doktorlar izlediysen bilmen lazim. Ayip! Yani en kotu 2 bolumde bir trakeostomi yapiyorlardi yanlis mi hatirliyorum?

Ş

Nerede kaldığına bağlı olarak ve anlayacak zaman varsa evet, olabilir. Ama kaçan cismin çıkartılması gerekiyor yine de, enfeksiyon oluşabilir. Ayrıca bu büyük ve ciddi bir operasyon. Hakim birinin yapması çok doğru olur

M

https://www.hemensaglik.com/makale/trakeostomi

Ö

Bunu doktorlar dizisinde kan davalı olduğu genci vuran kişi uygulamıştı kendisi veterinermis öyle söylemişti

F

İşe legal açıdan bakarsak bu aşamada trakeotomi uygulamaya çalışırken hasta ölürse adam öldürmekten yargılanırsın. Bir doktor bu durumda ceza almaz (soruşturma geçirir) çünkü yetkisi olan bir müdahaleyi yapmaya çalışmıştır.

M

Bu arada trakeostomi terminolojik olarak yanlış bir adlandırma bu işlemin adı trakeotomi. Görselde de yanlış yazmışlar.

M

Eğitimini almış olsak işe yarar mı derseniz kesinlikle işe yarar. Çok komplike bir işlem değil aslında.

M

Eğitimini almış olmayı saymassak, ihtiyacınız olanlar: Keskin bir bıçak, temizleyici dezenfekte edici bir madde, bir makas (kesmek için değil deliği genişletmek için.) pipet şeklinde içi boş uzun birşey

Diyarcan Akçagöz 6 yıl

Yardım ve yataklıktan beni de içeri attırma şimdi Pratikte geçerli cevabı ilk mesajımda yazdım.

Murat Iğde 6 yıl

Tükenmez kalem bu iş için ilkel şartlarda en uygunu imiş.

İlayda Kucur 6 yıl

Hastanede anaflaktik şok yaşadığımda dilim ve nefes borusu şişmişti. Adrenalin iğne sırasında bu işlemi uygulamaya bir an kaldığı söylenmişti(sonrasında). İki adrenalinle kalp tekrar çalıştığında (gırtlağım tahriş olmuş, sonrasında enfeksiyon gelişmişti) respitatör yardımıyla nefes almışım. 2 gün yoğun bakım yatışından sonra gırtlağımdan hala az az kan geliyordu. Bence o bir an beklemeselerdi belki daha iyi olacaktı. Sonrasında yaşadıklarım beni, hatırlamadığım o anlardan bence daha beter yaptı.

İ

Hasta/yaralıya yapılan heimlich müdahalesi başarısız olmuş ise dakikalar içinde ölüm gerçekleşebilir. Yapılmadığı takdirde ölümün gerçekleşeceğini bilerek trakeotomi işlemi yapmamak da hasta/yaralıyı ölüme terk etmek anlamına gelecektir. Dolayısıyla mümkün olduğunca bu konularda eğitim alınıp bilinçlenmekte fayda vardır.

V

Aslında anlatmak istediğiniz şey cricothyrotomi

M

"Heimlich" "hemlik" diye telaffuz edilmez, "haymlih" doğrusudur.

E

Eğer trakeostomi yaptığın yerin üstünde kaldıysa evet yapılabilir

F

İlk yardım eğitimimi 2 ay önce Kızılay'dan aldım. Heimlich manevrası işe yaramadığında ve hastanın solunumu durduğunda başka bir işlem yapılmadan Temel Yaşam Desteğine (suni teneffüs/kalp masajı) başlamamız gerektiği söylendi. Çünkü ilk yardım ilaçsız/operasyonsuz müdehaledir. Boğazda soluk borusunda delik açmak gibi yöntemler ilk yardım değil acil yardımın konusu olup sadece hekimler tarafından yapılabilir. Aksi halde yapan için hukuki bir risk yaratır.

E

Heimlich manevrasıyla soluk yolu açılamayan hasta/yaralıya temel yaşam desteği uygulanamaz. Öncelikle soluk yolunun açılması gerekir. Heimlich manevrasıyla soluk yolu açılamadığı takdirde suni teneffüsle trakesini tıkayan maddenin akciğer loblarından birine itilmesi için hava basıncı uygulanır. Soluk yolu kısmi olarak açılırsa temel yaşam desteğine başlanır. Yine de açılmaz ise mecburen trakeotomi yapmak gerekebilir.

Vedat Altuner 6 yıl

Eğitimi almış kişi belli oluyor. Dediğiniz %100 doğru.

Murat Iğde 6 yıl

İşim gereği her 2 senede bir ilk yardım eğitimi alıyorum. Heimlich manevrası içe yaramazsa, hastanın boğazını delmek de dahil yardımın ulaşmasını beklemekten başka hiçbirşey yapamazssınız. Bu arada kişinin temel yaşam fonksiyonları durursa, kalp masajı ve suni solunum yaparsınız. Sakın, eğer tıpbi ehliyetiniz yoksa başka bir şey yapmayın. Hem suç, hem de ehil olmadığınız için ölümcül hatalara sebep olursunuz.

C

Uygulayamazsınız. Konunun uzmanı değilseniz trakestomi yapayım derken, hastanın gırtlağını deşersiniz. Uzmanlık ehliyetiniz yoksa trakestomiyi başarıyla gerçekleştirseniz ve hastanın hayatını kurtarsanız dahi, şikayetçi olması durumunda ya astronomik tazminatlar ödeyecek ya da hapis yatıp, sicilinize işletip hayatınıza mal olabilirsiniz.
Bu tip konulara uzman hemşireler dahi girmeden evvel kırk kere yutkunurlar, siz siz olun kahramanlık yapayım derken iki tarafa da zarar vermeyin.

T

Ben bir sağlık görevlisi veya doktorum diyelim. O zaman işe yarar mi

Diyarcan Akçagöz 6 yıl

Trakestomi heimlich’in peşine gelen ikinci çözüm değil. Dördüncü, beşinci kademe ve son çözümdür, tıbbi müdahaledir. Tüm diğer yöntemler yapıldıktan sonra hala acil bir müdahale olarak doktor inisiyatifiyle yapılabilir. Yapıldığı ve hayat kurtardığı örnekler de çoktur. Ancak doktor inisiyatifinin de ancak doktorlar tarafından verilecek bir inisiyatif olduğunu ve gerekliliğini, safhasını ancak doktorlar tarafından tayin edilecek bir müdahale olduğunu unutmamak gerekir.

Tuygur Pamukcuoğlu 6 yıl

Yapılsa işe yarar ama heimlich den sonra 2. Çözüm değil?

Diyarcan Akçagöz 6 yıl

Diyarcan Akçagöz Heimlich manevrasını yaptığınızda işe yaramayan hastaya trakestomi yapılmaz. Trakestomiye gelene kadar bir sürü yapılacak müdahale vardır. yukarıda açıklandı.

Tuygur Pamukcuoğlu 6 yıl