Ateistler iyi kötü ayrımını nasıl yapıyor?

Hayatınızda iyi-kötü ayrımını nasıl yapıyorsunuz?
özellikle ateist arkadaşlar, kötü insanların yaptıklarınin karşılığını nasıl alacağını düşünüyorsunuz. Ya da kime göre iyi - kötü diye düşünenler var mı acaba.

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
18
18 CEVAP

Bence çok basit. "Bana yapılsa hoşuma gider miydi?"

M

empati bir noktaya kadar geçerli bence. Senin hoşuna gidip gitmeme eşikleirnle bir başkasının ki çok farklı olabilir.

Eser Altmış 5 yıl

Empati yeteneğimin yeterince yüksek olduğuna inanırım. Ama tabii her görüş gibi bu da kendi bakış açım ile sınırlı. Yine de bir insanın sahip olabileceği en etkili aracın bu olduğuna inanıyorum.

Mansur Dülger 5 yıl

Bu kişiden kişiye değişebilir. Empatiyi ortaya alırsak kesin iyiyi doğruyu hiç bulamayız

Ayfer Arabaci 5 yıl

Fakat bunu yapmak zorundasın. İnsan her zaman subjektivite'nin görünmez bağlarıyla bağlıdır. Objektif bir gerçeğe hiçbir zaman ulaşamazsın. O yüzden empati yapmalı ama eksiksiz bir şekilde yapmalı.

Mansur Dülger 5 yıl

Yapamayanlara ne yapmalı peki

Ayfer Arabaci 5 yıl

Empati yapamayanlara ne yapmalı bilmiyorum. Fakat yapmayanlara tahammül edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

Mansur Dülger 5 yıl

İyi insanlar hep tahammül eder

Ayfer Arabaci 5 yıl

Ben iyiliğin iyi insanlara yapılması gerektiğini düşünüyorum. Kötü insanlara iyilik yapmak bence doğru değil ama tabii bu benim görüşüm.

Mansur Dülger 5 yıl

benim gözlemim iyilerin genelde hep sessiz, yapılanları sineye çekiyor oluşu. Keşke dediğiniz gibi olabilse .

Ayfer Arabaci 5 yıl

Bir insanın kendisi hakkında yargıda bulunması ne kadar doğru olur bilmiyorum ama ben kendimi iyi bir insan olarak görürüm. Her fırsatta da kötülüğe karşı çıktım. Gerek gündelik yaşantımda gerekse şimdinin medyası olan sosyal medya aracılığıyla. Bence herkes bunu yapmalı. Fakat bu seçimi onların yapması lazım. Başkaları onların adına yapamaz.

Mansur Dülger 5 yıl

Peki bu yeterli mi. Diyelim ki bi insan size zarar verdi. Siz onu düşünmeden hayatinizdan uzaklastordiniz. Ya da yaptığının kotu bisey olduğunu soylediniz. Bu yeterli mi sizin için

Ayfer Arabaci 5 yıl

Hayatımdan uzaklaştırmam. Onunla mücadele ederim. Düşünceden anlıyorsa düşünce ile mücadele ederim. Anlatırım. Düşünceden anlamıyorsa şiddet ile mücadele ederim, imkânlar el verdiğince. Fakat mücadele ederim.

Mansur Dülger 5 yıl

Gerçekten mi. Zorlayayim o zaman biraz. Diyelim ki öyle bi insan ki iletişim kuramiyorsunuz. Son çare siddetle çözmeye çalıştıniz. Ama değişen hiçbir şey olmadı. Bu durumda ne yapardınız peki

Ayfer Arabaci 5 yıl

telefon geldi de. Pardon. Yazacağım.

Mansur Dülger 5 yıl

Güzel bir tartışma. Konseptlerin havada kalmaması açısından somutlaştırarak gideceğim. Ben ateist ve Atatürkçü bir insanım. Her zaman iletişimin önemine inanırım. Muhatabımdan daha bilgili olduğumu iddia etmem ne kadar doğru bilmiyorum ama hasımım olarak gördüklerimden genel olarak daha bilgili olduğumu düşünüyorum, hem kendi dini konularında hem de dinden ayrı olan dünya konusunda. Bu bilgi fazlalığımı da çeşitli şekillerde kullanarak onları aydınlatmaya çalışıyorum. Yıllardan beri aktif olarak sosyal medyayı hem kendi hesabımla hem fake hesaplarla kullanıyorum. sayfa adminlikleri yapıyorum, caps hazırlıyorum, videolara altyazı hazırlıyorum vesaire. Bilinçlendirmeye çalışıyorum. Fakat bazı kesimler var ki bilinçlendirilemez. İslamda cariyeliğin seks köleliği olduğunu söylediğim bir kız vardı. "Biliyorum," dedi. "Sen kendine yedirebiliyor musun?" dedim. "Evet," dedi. İşte bunlar eğitilemez. Biliyor zaten. Vicdanen de herhangi bir sorunu yok. Bunları eğitmeye çalışmıyorum. eğer güç elime geçerse bunları ya güçsüz hâlde bırakacağım ya da daha zararlılarını etkisiz hale getireceğim. Başka yolu yok.

Mansur Dülger 5 yıl

Düşünceleriniz çok güzel gerçekten. Ben hiçbir zaman böyle net konuşamadim, davranamadim. Belki bunda küçükken kafama yerleştirilen ölümden sonra herkesin yaptıklarının karşılığını alacağı düşüncesi etkilidir. Ne zaman ki böyle birşeyin olma ihtimalinin düşük olduğunu dusundum. İşte o zaman boşluk. Sonra daha derine gittim. Kime göre neye göre iyi veya kötü dedim.

Ayfer Arabaci 5 yıl

O boşluğu yeni farkettiyseniz (yeniden kasıt ne kadar bilmiyorum, birkaç aya kadar yolu var) önce o boşluğun bir tadını çıkarın. Uçurumun kenarında durup bilinmezliği bir süzün. Çünkü yeni bir dünya bu. Yeni ve daha uçsuz bucaksız. İlk defa tadıyorsanız bu korku-heyecan duygusunu, önce onu iyice tanıyın. Felsefe size yardımcı olur bu konuda sanırım. Ondan sonra zaten kavramlar yavaş yavaş yerine oturmaya başlar. Hem zaten merak ettiğiniz, bilgi almak istediğiniz bir konu olursa her zaman burada olacağız.

Mansur Dülger 5 yıl

Çok teşekkür ederim

Ayfer Arabaci 5 yıl