Ayrı yaşadığım eşim boşanmak istemiyor nasıl boşanırım?

2013 te evlendim eşimle hiç birlikte yaşamsdık ondan beri ayrı yaşıyoruz ben yurt dışındayım o Türkiye'de boşanmayı kabul etmiyor bende dava açamıyorum maddi anlamda beni zorlayacak avukat tuttum ama eşim istediği için kaldı böyle başka yapabileceğim bişey yok mu ben kesin kararlıyım

G
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
19
19 CEVAP

cekismeli bosanma uzun olur anlaşmalı olursa bosanırsanız hemen biter

O

esinle anlaş önce

S

buzamanda anlaşmak zor ama siz sansiniza deneyin

O

Çok denedim olmuyor

Gamze Özkütük 6 yıl

valla ozaman cekismeli bosanma davasi açın benim gibi

Osman HacıabdurrahmanoğluKartal 6 yıl

Birlikte hiç yaşamadık bu durumda hiç bi farklılık yok mu?

Gamze Özkütük 6 yıl

çünkü benimde basimdan geciyor cekismeli 6ay oldu vereli mahkemeye daha celp gelmedi

O

4721 sayılı Medeni Kanun’a göre boşanma yapılabilmesi için bu hususta bir dava açılması gerekir. Boşanma sürecinde açılabilecek iki farklı dava türü bulunur. Birincisi anlaşmalı boşanma diğeri ise çekişmeli boşanma olarak adlandırılır. Anlaşmalı boşanma davalarında eşlerin her ikisi de boşanma yönünde isteklidir ve boşanmanın tüm hukuki sonuçlarında uzlaşırlar. Çekişmeli boşanma davalarında ise, isminden de anlaşılabileceği gibi eşler boşanmanın herhangi bir aşamasında çekişme içerisindedirler. Burada eşin boşanmayı istememesi açılacak olan davanın çekişmeli boşanma davası olmasına neden olacağından dolayı, dava çekişmeli yürütülecektir. Boşanma davalarında, hakimin boşanma yönünde karar vermesi, taraflardan birisinin boşanmayı istememesi ile ilgili bir durum olmamaktadır. Boşanma davası açacak olan kişinin boşanmayı getiren olayları ve boşanma nedenlerini delilleri ile birlikte ispat etmesi durumunda boşanma gerçekleşir. Bu noktada taraflardan birisi boşanmak istemese dahi boşanma nedenlerinin varlığı söz konusu ve bu nedenler ispat edilmiş ise hakim tarafları boşar.

U

Benim eşimde mahkemeye gelmemişti 3 sene sonra boşandm gelmediği halde

D

evet hiç gelmezse 3 sene sürer

O

Sürdüde zaten

D

benim celp gelse bi ağustosa bulur ikimizde bosanma davasi actik ama cekismeli

O

Bir haftada geliyo

D

daha gelmedi bekliyom nezamana kadar beklicem bklim piskoljikmen etkiliyor insani

O

Dava niye açılmadı? Avukat tutun başka nasıl boşanacaksiniz gelip gitmeniz mümkün değil

O

avukat tuttum

O

Sorun vardır o kadar uzun sürmez

Oktay Nedirli 6 yıl

Size değil soru sahibi için dedim

Oktay Nedirli 6 yıl

tm

Osman HacıabdurrahmanoğluKartal 6 yıl

Eşim istemiyor avukat en az 15 bin TL diyor o da bende yok nasıl açarım davayı Oktay Bey yoksa açmıştım çoktan

G

terk sebebine dayalı boşanma davası açabiliyor olmanız lazım ancak bunun şartları var. ayrı yaşama, evlilik birliğinin gereklerini yerine getirmemek için olmalı. bu sebeple eşin evi terk etmesinin üzerinden 4 ay geçmişse ihtar çekip ortak konuta dönmeye davet etmelisiniz. 2 ay daha ortak yaşam kurulamazsa mahkemeye başvurarak terk sebebine dayalı boşanma davası açabilirsiniz. bu halde hakim boşanmaya karar vermek zorunda. ancak sizin olayda ortak yaşamın hiç kurulmamış olması sıkıntı yaratabilir. ancak olumsuz bir etkisi mi olur derseniz bence olmaz.

seymaozkokguvci 5 yıl

15tl çok

O

Çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer?



Her olaya göre değişir. Ancak şöyle bir tespitte bulunmak belki doğru olabilecektir:



Yargıtay safhası hariçtir. Karar temyiz edilirse ortalama 1 yıl Yargıtay sonucu beklenecektir.







A ) Siz dava açtığınızda eşiniz hiçbir cevap vermezse ve davayla ilgilenmezse 2 ya da 3 celsede ( celse aralığına göre zaman değişir. İstanbul’ da celse arası 2 – 3 aydır ve buna göre en az 5 ay en fazla 9 aylık bir süre söz konusu olabilecektir ) bitebilir. Tabi tüm işlemlerin bilinçli ve pratik bir şekilde bir avukat tarafından takibi gerekecektir. Aksi halde 2 yılda da bitmeyebilir.



B ) Siz dava açtınız eşiniz de duruşmadan önce davayı kabul ettiğine dair bir dilekçe verdiyse ama duruşmaya gelmediyse 1 ya da 2 celsede dava sonuçlanabilir.



C ) Eşiniz boşanmamak için ya da tazminat velayet vs. Konularda direniyor ve davayı takip ediyor ama bir avukatı yoksa kanaatimce dava 1 yıldan önce bitmeyecektir. Muhtemelen 1 – 1.5 yıl arasında bitebilir. Boşanamayadabilirsiniz.



D ) Eşiniz iyi bir avukat vasıtasıyla davasını takip ediyor ve en azından davanın uzamasını istiyorsa dava 2,5 yıldan önce sonuçlanmayacaktır. Süre çok daha uzun da olabilir. Boşanmanız mümkün olmayadabilir.

M

İstanbul

G

Boşanma sebebi ne eşiniz de mi yürtdisın da yaşıyor

Oktay Nedirli 6 yıl

Durumunuz yoksa İstanbul Barosu Kadın Hakları merkezi veya Adli Yardım Bürosuna başvurunuz. İnternetten edineceğiniz bilgi ve yönlendirmeler hatalı olabilir. Hak kaybına uğrayabilirsiniz. İstanbul Barosuna kayıtlı, Kadın Hakları ve Aile Hukuku alanında özel eğitim ve sertifika sahibi bir çok avukat meslektaş mevcut. İstanbul Barosuna başvurmanız durumunda ücretsiz yardımcı olacaklardır.

U

Söz konusu adlı yardım çok faydalı olmayabilir. Ayrıca yurdışından gelip müracaat etmesi çok zor bence

Oktay Nedirli 6 yıl

Ben Türkiye de ikamet etmiyorum ama Usyılmaz Bey

G