Ben dediğimiz şey kimdir nedir?

Velide, evliyada tevazu bulunmaz.
.
Evliyalığa ulaşmış biri; arasa da kendinde bir “ben” bulamaz ki, o ben tevazu göstersin.
.
Tevazu gösteren kişi halen daha bir “ben” sahibidir.
.
“Ölmeden önce ölünüz” hasebince. Ölen biri ne kibir ne tevazu gösterebilir mi?
.
Tevazu veya kibir hali içinde bulunan kişi;

“tevazulu bir ben” veya “kibirli bir ben”

hali içindedir. İkisinde de “ben” vardır.
.
Ölmeden önce ölmüş kişide ise, tevazu veya kibir gösterecek bir “ben” bulunmaz.
.
Tasavvuf, iyi ahlaklı olmanın, tevazulu bir birey olmanın yolu değildir.
.
Tasavvuf “ben” ile ilgilidir.
.
Soru: Ben diyen bile ben isem. Beni arayan bile ben isem. Bu bendeki ben kim?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
21
21 CEVAP

Ben senim, sen ben. İyilik de ben kötülük de ben.

O zaman biraz açabilir misiniz Ahmet Önsesveren iyilikle kötülüğün savaşı nedir, ne sebepledir? Bazen iyilik kötülüğü yok eder. Bazen de tam tersi olur. Hangisi var edilmeli. Hangisi galip gelecek. Sonuçta cennette ben cehennemde ben???? Siz bu karmaşanın içinden nasıl çıkarsınız?

F

Imtihan ne? Imtihan eden kim? Imtihan edilen kim? . Bu soruyu sormuş eskilerden biri. Hiçlik yaşantısı ortaya çıkınca

Ahmet Önsesveren 6 yıl

Uykudayiz. Uyanabildigimiz kadar cenneteyiz.

Ahmet Önsesveren 6 yıl

Iyilik kötülük yok. Bunlar bizim izafi değerlerimiz. . Ancak Kuranda Allah diyorki İyiliği Zatima farz kildim . Demek ki iyilik sonradan oldu. Iyilik diye birsey. . Iyilik kadim degil. Ezeli değil. Allahin kendine farz kilmasindan ötürü. Bizi de bağlayan bir şey. . Peki neden iyiliği kendine farz kıldı? Işte bu da bizim bu grupta geldiğimiz noktaya dair bir soru. Yola devam ettikçe açılır mı bilmem.

Ahmet Önsesveren 6 yıl

DNA yapısı kişiyi özetliyorsa bende ki yapı da O'nu özetler. Bu soru için ben kendime bakarsam( ben bana bakarsam) iyiliği neden kendime farz kıldım ın anlamını çözemez miyim? Neden kendine farz kıldığını yani.

Fikret Yeşilırmak 6 yıl

Bu rüya benim rüyam mı, Onun rüyasımı? Ben o diye ayırdım yine ama...

Zeynep Kerim 6 yıl

Rüyayı gören: Zeynepteki. Gördüğü rüyanın adı ise: Zeynep.

Ahmet Önsesveren 6 yıl

Ben ve O diye ayrı iki varlık yok dediğiniz gibi. Siz Zeynep değilsiniz daha büyük bir seysiniz. Kendinizi Zeynep zannediyorsunuz. . Yani siz söz konusu olduğunda ortada bir kişi var: Kendini Zeynep zanneden.

Ahmet Önsesveren 6 yıl

Uykudan, rüyadan uyanış farkedilebilirmi.? Çevreye hayata ota böceğe bakış görüş değişir değilmi bu uyanıklık ile. Başka neler değişir iç dünyası ile ilgili. Hangi farkındalıkları kazandırır. Mesela siz uyandınız mı, fark edebiliyormusunuz bunu, hissedip yaşayabiliyormusunuz.

Zeynep Kerim 6 yıl

Uykudan uyanmak öyle "acaba uyandım mı?" denilecek bir hal değil. . Zaten uykudan uyanan Zeynep olmayacakki. Zeynep uyanilan rüya olacak. Ve o ana kadar kendini Zeynep zannettiğinizi bileceksiniz. Siz farklı bir varlık olarak uyanacaksiniz.

Ahmet Önsesveren 6 yıl

Ahmet Önsesveren İyilik kötülük gibi kavramlar zamandan zamana ulustan ulusa değişiyor. Dediğiniz gibi göreceli. Ama iyi sıfatı ile anılan şeylerin değişmez ölçüsü ve tanımının HAK kavramı olduğunu düşünüyorum. Eskiler bunu bolca kullanırdı. Halbuki iyilik sadece iyi olma halini gösterir. TANRISAL iyiliği göstermez. Bu aslında önemli bir karışıklık. Ufuk açıcı görüşleriniz için teşekkür ederim.

Osman Inam 6 yıl

Bilgi ile, tasavvuf ile, tefekkür ile, okumak, tartışmak, sorular sormak ile uyanabilir mi insan? Anlayabilirmi bunları. Yoksa bunlar olmadan da, amel ile bu idrake ulaşabilir mi. Yoksa her ikiside mi gerekli? Anlattıklarınız farkındalik yaşamak gibi birşey. Ben çok somut bakıyorum sanırım anlatımlarınıza. Biraz maddeciyim sanırım. Kafamda resmini çizemediğim şeyleri kavramakta zorlanıyorum.

Zeynep Kerim 6 yıl

Zeynep Kerim Soru sorarak tefekkürü kullanarak ama bilimi de rehber alarak insanın birçok farkındalıklara ulaşabileceğini düşünüyorum. Ama samimi kalb ile istemek gerekiyor. Yalnız ibadeti kendimize tapınç yaparsak engel olur. Bilim önemli. Nesnel dünyayı anlamak metafizik dünyayı anlamamızı kolaylaştırır. Çünkü bilinenden yola çıkarak bilinmeyen daha kolay bulunur. En coşkulu secdemi biyoloji kitabında immun sistemdelki mucizeyi görünce yapmıştım. Maddeci olmanızda hiç bir sakınca yok. Zaten bizde varlığı konuşuyoruz yani maddeyi. Madde olmayan bir şey yok ki alemde. Yalnız vasfı değişebilir. Ayrıca bilim yolu yada hakikat yolu deyin buna arayış her zaman zahmetlidir zaman alır. Ama kuraldır. Çalışana karşılığı ödenir mutlaka saygılar selamlar.

Osman Inam 6 yıl

evet anlamak zor, zahmetli. Ama biliyorum herşey bende, biryerde gizli yada ben kaybettim, unuttum. Ben derken bütün herkeste olan şey bu. Biz de bu bilgi, algı kapasite var. Herşey zaten vardı benim zihnimde hafızamda. Ben körelttim kendimi. Açığa çıkartmam gerekiyor. Uyanmam gerekiyor. Benden istenen bu.

Zeynep Kerim 6 yıl

Zeynep Kerim evet öyle doğum şoku ile unutturuluruz. Aslında hatırlamamız gereken şey şudur. Buraya gelmeden önce BELİ RABBİM demiştik. Buna söz vermiştik. Ama doğum şoku ve erken çocukluk dönemi bize bu sözü kimliğimizi unutturdu. Uyanmamız gerekiyor. Baş ödev bu. Herkesten istenen bu.

Osman Inam 6 yıl

Doğum ile beraber uykuya, rüyaya daldık yani doğum anında unutturulduğumuzu bilmiyordum. Zamanla dış dünyaya ayak uydurarak köreldiğimizi düşünüyordum. Teşekkür ederim. Yalnız bu durumu yani doğum anında unutturulmayı hangi kaynaktan ötürü destekliyorsunuz. Böyle düşünmenize sebep nedir.

Zeynep Kerim 6 yıl

Zeynep Kerim Ruh dediğimiz varlık hiç bir zaman ölmez. Aslında hiç bir varlık ölmez. Çünkü hepsinin kaynağı ezeli ve ebedi olan ALLAHTIR. Doğum ve ölüm bir seyrü seferden ibarettir. DOĞUMLA UNUTTURULMASAYDIK KOPYA ÇEKMİŞ OLURDUK. ARAYIŞTAKİ BU AŞK MEYDANA GELİRMİYDİ. Dünyada bir eve dahi kontrat sözleşme yapamadan giremeyiz. DÜNYA EVİNE GELİŞİMİZDE FARKLI DEĞİL.

Osman Inam 6 yıl

tabiki... Unutturulduğumuza aynen katılıyorum. Yoksa birçok şey anlamsız boşlukta kalırdı. Herkes birer melek olurdu sanırım. Doğumda unutturulduğumuz kısmını soruyorum. Yanlış anlamadım değilmi doğum anında unutturuluyoruz. Bu düşüncenizin kaynağını yada sebebini soruyorum?

Zeynep Kerim 6 yıl

Zeynep Kerim BU DÜŞÜNCEMİN KAYNAĞI ŞUDUR: Kişi eski yaşam hatıraları ile gelseydi: 1.Yeni çevre ile uyuşamazdı eski davranış kalıpları yüzünden.. Oysa yeni çevre yeni tekamül basamağıdır. Sıfır hafıza ister. 2: Kişilerin dolu gelmesi hem kendi hemde çevrenin tekamülünü bozar.

Osman Inam 6 yıl

Eski yaşam hatıraları?

Zeynep Kerim 6 yıl

Zeynep Kerim Ayrıca dünyadaki arayış başlamadan biterdi. ARAYIŞ ÇOK ÖNEMLİDİR. KAYNAĞINI YAŞAMIN DERİNLİKLERİNDEN ALIR ARAYIŞ BİR YERDE YAŞAMI VAR ETMEKTİR. Saygılar

Osman Inam 6 yıl

İnsan ahseni takvim olarak yaratılmış. Sonra esfele safilin e atılmıştır. Kuranda geçiyor. Sizin söylediğinizi anlatıyor sanırım.

Fikret Yeşilırmak 6 yıl

Fikret Yeşilırmak hangi sure yada ayet olduğunu biliyormusunuz, aklınızda mı?

Zeynep Kerim 6 yıl

Zeynep Kerim TABİİKİ RUHUN KAYNAĞI EZELİ OLUNCA O KAYNAKTAN ÇIKAN BİR VARLIĞINDA YAŞAMINI TEK BİR YAŞAMLA SINIRLANDIRAMAYIZ. OLGUNLUĞA ULAŞMAK İÇİN ÇOK YOL ALIRIZ BİZ. SELAMLAR BU KADAR YETSİN BUGÜN SELAMLAR.

Osman Inam 6 yıl

Tin suresi 5. hatırlamıyordum. Az önce baktım.

Fikret Yeşilırmak 6 yıl

Fikret Yeşilırmak DOĞRUDUR

Osman Inam 6 yıl

Osman Inam Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için

Zeynep Kerim 6 yıl

Fikret Yeşilırmak teşekkür ederim size de sanırım bu kadarı yeterli şimdilik.

Zeynep Kerim 6 yıl

Zeynep Kerim BİZ TEŞEKKÜR EDERİZ. BİLGİLERİ ALDIĞIM YERE GERİ VERİYORUM HAYATA BENİM DEĞİLDİ ZATEN SAYGILAR

Osman Inam 6 yıl