Bilimsel ve teknolojik gelişmenin dinle alakası var mıdır?

Avrupa dini bıraktı ilerledi biz ise dini bıraktığımız için geriledik diyor Abduh. Sizce ilerlemenin ya da gerilemenin dinle bir alakası var mı?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
29
29 CEVAP

Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması gerekir Atatürk bu yüzden Laiklik getirdi ülkemize bu gelişmeyi görmek için Avrupaya değil kendi ülkemize bakmamız yeterlidir Kurtuluş savaşından sonra ülkemizde yapılan devrimler bunun en iyi örneği..

B

Din ve devlet işleri ayrılmaz devlet dine göre kurulmalı bu yapılmadığı için dünya bu halde heryerde huzursuzluk savaş islamiyet heryerde uygulansa bunların hiçbiri olmaz diye düşünüyorum zorla müslümanlık mi olur olmaz müslümanım diyenler bari böyle yapsa belki diğer ülkelere örnek olunur.

Mehmet Ağası 6 yıl

Mehmet Ağası bey Işidin yaptığı gibi mi ?

Birşen Mesioglu 6 yıl

İsidle islamin ne alakası var

Mehmet Ağası 6 yıl

Hocam konu laiklik değil. Konu tahrif edilmiş hristiyanlıkla tahrif olmuş müslümanlar. Hristiyanlarin dinden kaçışlarındaki isabetli tutum ile müslümanların dinlerinden kaçışın müslümanları geriletmesi ve zillete düşürmesi.

Muhtesim Cenesiz 6 yıl

Muhtesim Cenesiz bey Laiklik nedir?

Birşen Mesioglu 6 yıl

Birşen hocam laikliği biliyorum. Ama mevzu laiklik değil. Ha birde laiklikliğin çok ve farkli vede o kadar güzel tanimlari var.

Muhtesim Cenesiz 6 yıl

Birşen Mesioglu hocam türkiye laik bir devlet değildir. Din devlete karışır devlette dine dolayısıyla bir ahbap çavuş ilişkisi mevcut...

Muhtesim Cenesiz 6 yıl

Laiklik: Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması, devlet düzeninin ve hukuk kurallarının dine değil, akla ve bilime dayandırılması, fakat kimsenin inancına ve vicdan hürriyetine karışılmamasıdır.

Birşen Mesioglu 6 yıl

Hocam laiklik dediğiniz gibi olsa ki türkiyede tam anlamiyla böyle değildir. Türkiyede laiklikten varliğindan söz edebilirmiyiz. Ve akla bilime dayandirilan kanunlarin insanlari içine aldiğı felaketin herkes farkinda. Ak~l ve bilim tek başina yeterli değildir.

Muhtesim Cenesiz 6 yıl

Muhtesim Cenesiz bey ülkemizin yönetilme şekilleri Atatürk İlke ve İnkılaplarından bir tanesi de Laiktir ve bu dönüşümden sonra Ülkemiz de sanayi tarım hayvancılık tekstil denizcilik vb. Her alanda çok büyük devrimler yapmış bir ülkeyiz sizin Laiklik tanımının içinde yer alan felaket dediğiniz felaket nedir öğrenebilir miyim ?

Birşen Mesioglu 6 yıl

Laiklik için demedim felaket lafini sadece akla ve bilime dayanan kanunlarin felakete sürüklediğini kast ettim.

Muhtesim Cenesiz 6 yıl

Muhtesim Cenesiz bey yapılan yanlışları felaketleri akıl ve bilime yüklemek doğru mu? Akıl ve bilim sayesinde bulaşıcı hastalıkların tedavisinden tutun körlüğe kadar tedavi yöntemleri geliştirildi. Millet uzayda hayat arıyor biz hala neyin derdindeyiz. İsa Yusuf Alptekin'in Çin bizi işgal ederken biz camide Allahın adını 99'luk tesbihle mi 33'lük tesbihle mi çekelim diye tartışıyorduk örneği gibi..

Birşen Mesioglu 6 yıl

Hocam bir kaç konuyu bir arada konuşuyoruz. İnsanlar AYa gitti evet atomu parcaladi evet ama maaalesef hala açliktan ölenler var binlerce ekonomi profösürü var hepside akildan bilimden nasplenmis kisiler kanunlarida akla ve bilime dayaniyor ve hala yeryuzunde savaşlar var izdiraplar var kapitalistler var koministler var akil ve bilim tek başina yeterli degil 0 zaman. Yeterli oldaydi toz pempe olmazmiydi dünyanin rengi. Hukumetlerin kabineleri bilimde zirve yapmis ve akilli kisolerden oluşmuyor mu ama maales3f bu ulkelerini batirmaya halklarini zilletten kurtarmiyor. Bir çok despot diktatür kisiler akilsiz kisilermi cahil kişiler mi asla.. Demekki akil ilim tek başina ilaç olmaktan uzak. Ama şu var hocam akilsiz ve ilimsiz ilerlemeilmaz olmauacaktirda..

Muhtesim Cenesiz 6 yıl

Sorulan soru ile ilgili ben size Mimar Sinan ve Kanuni Sultan Süleymandan örnek vereyim. Mimar Sinan Süleymaniye camiini inşa ederken Mimar Sinanı nargile içtiği için şikayet ederler. Kanuni Sultan Süleyman buna çok sinirlenir ve öfkeyle Mimar Sinanın cami inşaatına gider kellesini almak üzere ve Mimar Sinan der ki padişahım bakınız nargilede sadece su var dumanın gittiği yöne doğru ses ayarlaması yapmak için kullanıyorum ve padişah bunun doğruluğuna inanarak affeder. İkincisi ise cami için kullandığı deve kuşu yumurtalarıdır bu yumurtaları avizellerin aralarına yerleştirir örümcek akrep gibi hayvanların yumurtanın kokusuna yaklaşamadıkları için ama 300 yumurtadan çalındığı için buraya dikkat lütfen (camiden çalınan yumurta) 30 tane kalmıştır. Yani diyeceğim o ki akıl ve bilimle birlikte cehaletin yok edildiği ahlaklı bir toplum da olmak gerekir doğru kullanmak adına

Birşen Mesioglu 6 yıl

Muhtesim Cenesiz bey Hz. Muhammed döneminde de savaş vardı açlık vardı bunun bilim ve akıl ile ilgisi var mı ?

Birşen Mesioglu 6 yıl

Var hocam olmaz mi zaman yönetim müşriklerdeydi müşrik yönetimide hueafe ve cehalet icindeydi.

Muhtesim Cenesiz 6 yıl

Muhtesim Cenesiz bey yani sonuç olarak bilim ve akıla yönelmek yanlış değil yanlış olan bilim ve akıl ile üretilenlerin cahillerin elinde yanlış kullanılması..

Birşen Mesioglu 6 yıl

Hocam ben bilim ile akilla ilerlwmek yanlis demiyorum ki ikisi tek başina yeterli degil diyorum.

Muhtesim Cenesiz 6 yıl