Caner Taslamanın Kuantum teorisi üzerine yazdığı kitabındaki Teolojik agnostizm yani ilahi bilinemezcilik

Caner TASLAMAN'ın Kuantum Teorisi üzerine yazdığı kitabı okuyorum, gerçekten güzel tespitler var ve kitabın bir yerinde tamda düşünce sistematiğimde oturmaya başlamış ve önemli bir parametre olarak gördüğüm ifadeyi kullanmış: TEOLOJİK AGNOSTİZM... Ne demek bu? Türkçe'ye çevirirsek "İlahi (Tanrısal) Bilinemezcilik"... Yani Allah'ın bize hiçbir zaman bilgisini vermediği ve vermeyeceği durumlar! Yine "yani" cümlesiyle başlarsam, insanlık kendini ne kadar yırtarsa yırtsın asla bir bilgi ve bulguya ulaşamayacağı durumlar! Mesela evrenin yaradılışının nasıl olduğu, kıyametin ne zaman kopacağı, ama en önemlisi Allah'ın neden "hayatı" oluşturduğu yine "yani" dersek "neden bizi yarattığı" vs... Bu ve buna benzer soruların yanıtlarını hiçbir zaman bu dünyada iken alamayacaz yani BİLEMEYECEZ.... Agnostikler (Bilinemezciler) bu "bilinememe" durumlarını abartıyorlar o kadar ama bazı noktalarda haklılar!

M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

Kendimi yazdı sanıyor richard dawkinkngs tanrı yanilgisi eserinde bu konu çok açıktir bilinmezcilik ve cok kopyacilik yapıyor .

Ç

Ben kendisi yazdı mı dedim? Adam kitabında zaten referans aldığı bilim adamlarının adını yazıyor!

Muhammed Bagcabasi 6 yıl

Sana laf atmadım ki caner t... Söyledim yani adam felsefe yi iyi kullaniyor

Çelik Efendiyeva 6 yıl

Çelik ama tabi ben Caner TASLAMAN'ın söz konusu kitabında yer alan bazı fikirlerine katılmıyorum, mesela Mucize olgusunu açıklayamamış... Açıklamaya kalkışmış ama bunu yapamamış...!

Muhammed Bagcabasi 6 yıl

Caner hoca herseyin farkında şahsımca deistdir ama islami hurafeler den arindirarak anlatmak hedef edinmiş ve popülasyonu artırmıştır okuyan insanı kandirilmqz Muhammed Bagcabasi

Çelik Efendiyeva 6 yıl

Çelik Efendiyeva doğrusunu söylemek gerekirse hurafeler nedir, hakikat nedir? O kadar izafi durumlar söz konusu ki! Bunca bilgi karmaşası içinde insanlığın kendisini kaybetmesi gayet doğal! Ben her zaman derim HURAFELER hakikatlerden yapılan çalıntılardır... Zira hurafe dahi olsa mutlaka bir gerçekliğe dayanmalı...!

Muhammed Bagcabasi 6 yıl