Diller nasıl oluşmuştur?

Diller nasıl oluşmuştur?
İlk kim elmaya elma demiştir?
Ağaç nasıl ağaç olarak adlandırılmıştır?
Kullanılan ilk dil hangisidir?
Konuşma nasıl oluşmuştur?

B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
21
21 CEVAP



konuyu kapatayım. Dilbilim öğrencisiyim ve evrim ağacında dilin evrimi sunumunu 2 sene ben idare ettim. yorumlar için hepinize teşekkür ediyorum, ziyadesiyle güzel şeyler söylenmiş. Kısaca özetlemek ve fikir bildirmek gerekirse:

Diller nasıl oluşmuştur?

birçok teori var. Primer olarak iletişim ihtiyacı, yakarışlar ve kimi ritüeller zaman içinde broca ve wernicke beyin alanlarının dili de kapsamasına sebep oluyor.
bir diğer teori ise (noam chomsky tarafından öne sürülen) sıçramalar ile ilgili. Foxp2 geninin 3 adet peak'i (65 milyon yıl, 4 milyon yıl, 200.000 yıl önce) insanlık tarihinde önemli vakitlere denk geliyor. Bu aktivatör gen, çene kasları, bilişsel kabiliyetler, broca wernicke alanları gibi dil için hayati önem taşıyan alanları kontrol etmekte.

İlk kim elmaya elma demiştir?
Ağaç nasıl ağaç olarak adlandırılmıştır?

bu iki soruya beraber cevap vereyim. yukarıda yorumlarda belirtildiği gibi saussure'ün nedensizlik/arbitrariness olarak ifade ettiği eylem bu. İşin semiyotik (göstergebilimsel) arkaplanı hala araştırılıyor; yapay zeka, dil, antropoloji ve birçok alan için ziyadesiyle önemli bir konu bu. Fakat tam olarak bilemiyoruz elbette.

Kullanılan ilk dil hangisidir?

bundan önce "dil" ne demek onu konuşmak gerek. Aramica diyen çıkar, ibranice diyen çıkar, proto-hint-avrupa diyen çıkar. Fakat şu bir gerçek ki ulaşabildiğimiz en eski kayıtlar dahi ancak dolaylı olabilmekte. Bir teoriye göre en ilkel haliyle dil Homo erectus türünde bulunuyordu. (şart kipi, dilsel yaratıcılık, vb.)
lakin ne konuşmuşlardır, dilleri nasıldır, ağaca ağaç, elmaya elma mı demişlerdir tabi ki bilemiyoruz.

Konuşma nasıl oluşmuştur?

bir eylem olarak (ağızdan düzenli sesler çıkarma) gırtlağımızın aşağı çekilmesi, ağız yapımızın küçülmesi ve nefes kontrolünü sağlamamız ile oluşmuştur. Bunları da insan evrim sürecinde çeşitli fosil bulguları ile takip edebiliyoruz. Homo habilis - ergaster'le beraber nefes kontrolü, ağız çevresinin küçülmesi, broca bölgesinde çıkıntılar vb. Gözlemlenebilmekte.


M