Din yasakladığı için mi yoksa içimizden geldiği için mi sakınmalıyız?

Dinimizin belli yasakları var.
Soru şu; yasak korkusuyla, herhangi bir şeyden sakınmak mı doğru? Yoksa zaten içinden bu geldiği için sakınmak mı?

Ortada 2 sakınan var, kıyaslanmalı.

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
29
29 CEVAP

Mesela Ramazan geliyor. Çoğu insanımız gereğini bilmeden geleneksellestigi için oruç tutacak.

S

Bilerek düşünerek yapmak ile yasak olduğu ya da sirf emir olduğu için yapmak farklı tabi ama hem bilerek isteyerek hem de emir olduğu için yapmak evla bence. Ikisi birlikte olmalı diye düşünüyorumg

Betül Erler 6 yıl

Yani ayırmaya gerek yok bence. Ayırmaya verdiğinız cabayı iki duyguyu paylaşmaya harcayın derim

Betül Erler 6 yıl

Psikolojide bu "sürü psikolojisi"dir.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Akıl bize Kuranın düşünülmesi istendiği için verilmiştir Betül hanım. Bunun yerine herhangi bir şey yapmayalım. Herhangi bir şeyi ayrıyetten yaparız.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Ben sürü değilim bu bir yorumlarıniza biraz dikkat edin. Ilaveten robot gibi yaşamak değil benim anlatmak istediğim. Ben ne anlattıgımi, neye inandıgımi, ne yaşadığımı vs vs gayet iyi biliyorum, farkındayim. Bu konuları burada bu sekilde tartisarak da pek birsey elde edecegımı düşünmüyorum. O yüzden geniş capli açıklama yapmaya gerek görmüyorum. Herkes istediği gibi yaşar düşünur, ister çıkar gözetır ister gözetméz. Beni pek de ilgilendirmiyor açıkcasi. Saygilar.

Betül Erler 6 yıl

"sürü psikolojisi" derken sizin yorumunuzu daha okumamış, Serhat beye söylüyordum. İkimiz de psikolojiyle alakalı olduğumuzdan. Bak, hesap verdim alınganlığınıza!

Buket Kuloğlu 6 yıl

Gebeyim ben ondandir

Betül Erler 6 yıl

Baştan deseydiniz onu

Buket Kuloğlu 6 yıl

Bi dahakine derim yorum başına '' dikkat gebeyim'' yazarak başlayayim bari aslında anlatmak istediğim tam bunlar da değildi de hiç havamda değilim kafa yorup yazmaya kusura bakmayın siz de. Inşallah başka postlarda esréf saatimizé denk geliriz.

Betül Erler 6 yıl

Estağfurullah. Düşündüğünüz tarzda insanlar var, beni de öyle zannetmeniz normal aslında.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Yok aslında böyle değilimdir de soruda rahatsız eden birseyler var beni. Sanki inanan insanlara yönélik elestirél anlamda sorulmuş gibi tam ifade edemiyorum hissettiğim şeyi aslında. Soruyu da siz sormuşsunuz ama art niyet değil anlatmak istediğim ama iki sık olarak sunulmasi yorum yapacak insanların da ufkunu daraltıyor sanki. Sanki bi sıktan birini Seçmek zorunda kalmış gibi. Anlatabildim mi bukét hanim, yine yanlış anlatmayım da

Betül Erler 6 yıl

Evet, ince bir detay. Dediğiniz gibi ardniyetim yok. Kafa yenilesi bir incelik çoğu kişi anlıyor ama anlatamıyor. Ben de soruyu ancak bu kadar sorabildim.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Neyse umarım aradıginız cevabı anlatabilen biri çıkar. ben anlatmak istiyorum ama karşılıkli olmamız lazım konuşarak nasıl anlatırdim bir bilseniz

Betül Erler 6 yıl

Kendi cevaplarım varlar. Kişilerin fikrini bilmek istedim.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Belli zaten

Betül Erler 6 yıl

Hemfikirim bu fikirle. Bunu taşa tuttuklarından beridir kişilerin görüşünü irdelerim.

com-2pqq4rro1yxnbk0w4mn6.jpg

Buket Kuloğlu 6 yıl

Cevabı biliyorum ama bakalım siz bilecek misiniz édasi var soruda söylemek istememistim ama asıl bundan rahatsız oldum galiba

Betül Erler 6 yıl

Üzerine biri farklı bir pencere açarsa neden bakmayayım ordan

Buket Kuloğlu 6 yıl

Bunu gözetiyorum, açığım buna.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Aslında evet anlatmak istediğiniz şeyi anladım. Ben de aynı fikirdeyim ama siz daha çok galiba Dini alet edip birçok şeyi yapanları baz almışsinız sanki soruda. Kabahat de ibadet de gizli yapıldığı sürece makbuldur anlayışi var bende de.

Betül Erler 6 yıl

Yetiştirılis tarzı, çevre vs öyle etkili ki herseyde olduğu gibi Dini anlamda da. Araştırıp inananlar zaten biz islami yaşayanlardan öğrenmis olsak Seçmezdik diyor çoğu.

Betül Erler 6 yıl

Inandıgımiz şeyleri doğru yaşamakta başarısizız malesef.

Betül Erler 6 yıl

Bu başka bir konu. Zincirleme kıyas olabilir de, sorguladığım bu detay, ikilemde kaldığım bu detay.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Aslında ikilemde kalınacak birsey yok bana göre. Inandıgıniz bir Allâh var ve onun da yasaklâdiğı şeyler var. Inanan insan baştan bunları kabul ediyor zaten. Sonra da neden neden diye soruyoruz ve sormakta bir sakinca yok. Cevapları buluyor da insan. Ama soruları çok ileri götürmémék lazım. Zıra kendisi uyarıyor zaten. Benden çok uzaklâsmayin dinden çıkarsiniz, beni çok da ırdéleméyin aklınizı kaybedersiniz diye.

Betül Erler 6 yıl

Yani demek istediğim siz inanıyorsanız zaten ister yasak diye yapın ister içinizden geldiği için. Bilinç altı zaten yine yasak olduğu için yapmamayi önceliklı secécek diye düşünüyorum.

Betül Erler 6 yıl

Bu konuda aklıma güveniyorum işte ben. Riske atabiliyorum. Bundan kaynaklanıyor. Fakat bana ben gibi biri lazım, irdeleyecek ki derinine inilebilsin. Tek başıma inebildiğim kadar işte.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Doğru tabi.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Ben de çok ırdélerım ama her kapı şukre çıkıyo benim. Vay be diyorum evet iyi ki böyle yaratmis diyorum. Yani ıkna oluyorum ırdélediğım şeyler karşısında.

Betül Erler 6 yıl

Maşşalah

Buket Kuloğlu 6 yıl