Din yasakladığı için mi yoksa içimizden geldiği için mi sakınmalıyız?

Dinimizin belli yasakları var.
Soru şu; yasak korkusuyla, herhangi bir şeyden sakınmak mı doğru? Yoksa zaten içinden bu geldiği için sakınmak mı?

Ortada 2 sakınan var, kıyaslanmalı.

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
29
29 CEVAP

Korkuyla iş yapmak ikiyüzlülüktür bana göre.

N

iyiligi iyilik oldugu icin mi yapmali yoksa oyle istendigi icin mi? Kisinin adaleti vicdani ise neden bazi kisiler kötü? Yasaklar var fakat cignenmek icin...
sanirim mesele insan olabilmek!

G

korku kültürunde korkulan ortadan kalktiginda sakinilan sey yapilir oysa ahlaki olarak vicdani olarak sakiniyorsaniz hep sakinirsiniz gelelim müslüman toplum yapisina öncelikle sakindiginizin Allahin yasakladigini bilmeniz ve kabul etmeniz gerekir ama bu yasaga uymayabilirsiniz cezasini cekersiniz japon kardeslerim muslüman degil ama en ahlakli toplumdur

Ö

Isteyerek yapıp yapmamak yasakların ne olduğuna göre değişir. Mesela din içki içmeyi ve zinayi yasaklar. Ve nefis denen sey ise bu tür yasakları cazip görür ve ister. Ancak din yasakladigi için sakınmak ikiyüzlü olmak değildir. Hz. Yusuf bile nefsine uymamak ve sakınmak için Allah a dua etmiştir.

Ö

Korkular da insanı doğru yola iter mesela bizlere cehennem den haber verilmeseydi bizler Allah'ın varlığından haberdar olmasaydık bizleri ne ve kim durdururdu, günahlar deryasında boğulurduk çok şükür ki korkularımız ve korktuklarımız sayesinde inşallah doğru yolda olacağız... Diye düşünüyorum

Y

Cok sacma bir yorum

Mehmet Arikoler 6 yıl

Sen yap bir yorumda senin fikrinide öğrenelim arkadaşım

Yakup Çelebi 6 yıl

içinden ne gelirse gelsin. Bazı yasaklar var mecburen sakınmak zorundayız. Her içimizden geleni yaparsak evin yolunu bile kaybederiz bence

M

Teşekkür ederim

Y

Bence ancak cahil biri korkarak sakınır, bilen kişi zaten zarari ve faydasıni bilir ve yapmaz eğer inançlı biriyse de bunu inancına bağlayabilir yeri geldiğinde.

S

B şıkkı.

H

korkuyla yapilan hersey gecersizdir bir insan ne yaparsa yapsin icinden gelmelidir

G

Ikisi de zaten birbiriyle bağlantılıdır et tırnak misali. Zaten dinimizde: Utanmiyorsan diledigini yap. Sözü meshurdur

M

Vicdan ve fıtrat bu karmaşık dünyada herzaman doğruyu bulmamız için yeterli olmaz. Çünkü insanı etkileyen dış unsurlar çok fazladır. Zaten yetseydi kurallar emirler ve yasaklar ve özellikle irademiz olmazdı. Doğruyu ararken ölçü olarak bu kuralları esas alırız ve inanıyorsak davranışlarımızda bu kuralları ihlal etmekten korkarız. Dualarımız Allahın doğru yolundan ayrılmamak, Allah rızasını kazanmak içindir.

B

Korkudan ıslenmeyen yasakların veya günahların hıcbır degerı ve anlamı yok bana göre.. Korkudan dgl rabbımıze olan saygı ve sevgımızden sakınmalıyız kı degerı olsun..

M

Zorla ma ile yaptıklarım bana inandırıcı gelmiyor keşke hepimiz cennet cehennem için değilde Allahı çok sevdiğimiz için emir ve yasaklarına uysak.

Öbürü bana çok fazla pragmatist geliyor

S

İki şeyi birbirinden ayırmak gerek. Kuralları ihlal etmekten korkarız. Çünkü bunu Allah korkusuyla değil Allah'a sevgi ve saygımızdan, inancımızdan ve rızasını kazanmak istememizden yaparız.

Berrin Karayemişoğlu 6 yıl

Acaba öyle mi

Serhat Kocadağ 6 yıl

Kuralları ihlal etmeyeyim, doğru yoldan ayrılmayayım korkusu hiç taşımadınız mı Melekler gibi mi olduğunuzu düşünüyorsunuz. Allah iradeyi neden vermiş. ?

Berrin Karayemişoğlu 6 yıl

Allah'a karşı hata yapmama korkusu da Allah sevgisindendir.

Berrin Karayemişoğlu 6 yıl

Hiç sanmıyorum. İnsanların çoğu cehenneme gitmemek için Allah a ibadet ediyor.

Serhat Kocadağ 6 yıl

Korku duygusu sevgının önüne gecmemelı. En güçlü duygu sevgı olduğuna göre korkudan daha kuvvetlı..

M

İçinden geldiği için sakındığın herşey doğrudur bana göre. Allah yolunda zoraki bi durum olmamalı yaptığın herşey rızalıkla olmalı. Kendin isteyerek rabbinin yasaktır dediklerini yapmaman gerekir. Mecburiyet olmamalı.

G

"İnsana bir zarar dokunduğu zaman Rabbine yönelerek O’na yalvarır. Sonra kendi tarafından ona bir nimet verdiği zaman daha önce O’na yalvardığını unutur ve Allah’ın yolundan saptırmak için O’na eşler koşar(Zümer 8. ayet) "Fıtratımıza çok güvenmeyip Allah'ın emir ve yasaklarının bilincine varmalıyız. İçimizden her geçeni yaparsak herkes kendine göre bir din yaratır.

Berrin Karayemişoğlu 6 yıl

Tabiki katılıyorum size. Fakat bu yol kıldan ince çok derin düşünüp tam manasıyla yaşamak gerekiyor bu güzel dinimizi. Yani Allahın emri diye beş vakit namaz kılıp o da cennete gideyim dye sonra ahlaktan uzak rabbimin yarattığı kulların canını yakmak ne kadar isteyerek O'nun emirlerini yerine getiriyoruz diye düşünmeden edemiyorum. Ayrıca fıtratımızda hak da var hak olmayanda fıtratındaki doğruyu besler onu inanç ve imanla güçlendirip Yaradana tam manasıyla teslim olursan o fıtrat senin değildir sahibin olan Allahındır. İste kendine değil ama Allaha güvendikten sonra istesende ki isteyemezsin zaten onun yolundan çıkmaz rızalığınla Rabbinin razı olduğu kullarından olmak istersin diye düşünüyorum.

Güler Gence 6 yıl

Mesela Ramazan geliyor. Çoğu insanımız gereğini bilmeden geleneksellestigi için oruç tutacak.

S

Bilerek düşünerek yapmak ile yasak olduğu ya da sirf emir olduğu için yapmak farklı tabi ama hem bilerek isteyerek hem de emir olduğu için yapmak evla bence. Ikisi birlikte olmalı diye düşünüyorumg

Betül Erler 6 yıl

Yani ayırmaya gerek yok bence. Ayırmaya verdiğinız cabayı iki duyguyu paylaşmaya harcayın derim

Betül Erler 6 yıl

Psikolojide bu "sürü psikolojisi"dir.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Akıl bize Kuranın düşünülmesi istendiği için verilmiştir Betül hanım. Bunun yerine herhangi bir şey yapmayalım. Herhangi bir şeyi ayrıyetten yaparız.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Ben sürü değilim bu bir yorumlarıniza biraz dikkat edin. Ilaveten robot gibi yaşamak değil benim anlatmak istediğim. Ben ne anlattıgımi, neye inandıgımi, ne yaşadığımı vs vs gayet iyi biliyorum, farkındayim. Bu konuları burada bu sekilde tartisarak da pek birsey elde edecegımı düşünmüyorum. O yüzden geniş capli açıklama yapmaya gerek görmüyorum. Herkes istediği gibi yaşar düşünur, ister çıkar gözetır ister gözetméz. Beni pek de ilgilendirmiyor açıkcasi. Saygilar.

Betül Erler 6 yıl

Keşke insanlar hz Ebubekir anlayışın da olsalar.
Allahım benim vücudumu o kadar büyüt ki cehennem de diğer insanlara yer kalmasın demisti

S

Ama malesef insanların. Çoğu saf çıkarcı. Kendi çıkarları için Allaha ibadet eder. Hep Allahtan bir şeyler umarak yaşarlar.

Benim düşüncem şu yönde Allah sizi cehenneme atarım dese bile ona ibadet etmektir

S

Buna Allâh rızasi için yapmak diyoruz. Ve tabi ki dualarımiz Allâh rızasini kazanmak. Ama bunun için önce çıkarıni düşünur insan ister istemez her işte böyledir bu. Çalıştığınız yer Size para vermiyor olsa çalışır misiniz orada sirf onların gönlü olsun diye. Ama severseniz orayı yeri geldiğinde para almadan da çalışacağıniz günler gelir. Basit örnek oldu belki kiyaslâmak doğru değil diyeceksiniz Allâh rızasi ile is yerini ama dünyaya indirgiyorsunuz zaten farkında olmadan korktugum için mi yapmaliyim yoksa yasak olduğu için mi diye sorarak.

Betül Erler 6 yıl

Çıkar gözetmeden yaptığım şeyler olsada ben de saf çıkar iyim. Kendimi bu kategoriden ayirmiyorum

Serhat Kocadağ 6 yıl

Allah ile çıkar nasıl gözetılir ki o zaten içimden geçen herseyi bilmiyor mu? Ben yapayım da yeter ki sonra inşallah rızasi için de yapacak seviyéye geleyim.

Betül Erler 6 yıl

Hayır zaten Allah rızası gözeterek. Ama bir cennet ve cehennem beklentisi içinde olmadan

Serhat Kocadağ 6 yıl

Hem saf çıkarcı olmadan hem de korkmadan çok zor ama imkansız değil bence

Serhat Kocadağ 6 yıl

Şimdi bu soruyu islam Dinine inanan ve inanmayan olarak iki şekilde cevap vermek gerekir.

Islam Dinine inanan biri olarak; yasaklar yasaktir tartismaya açık değildir. Ancak illa tartismak istiyorum dersem bir örnekle açıklamak isterim. Mesela ben alkolun tadıni çok merak ediyorum ama inancım gereği hiç denemedim, denemeyi düşünmüyorum. Yapsam bana bi faydası var mı? Yok diyorum. Ama zararı mutlaka var diyorum. Bu durumda kendimı de razı edebiliyorum. Eğer inanmayan biri olarak yapmasa idim zararı var diye yapmayınca sadece yapmamış olacaktım. Ama inanan biri olarak emir bu sekilde diye yapmadıgim için sevabini da almış oluyorum. Çift kazanç oluyor yani hem bu dünya hem âhıret hayatı için kazanç. Diğer türlü sadece bu dünya için kazanç olacaktı.

Başka örnek de yemeklérden önce sonra elleri Yıkamak. Bunu bugün hemen hemen herkes yapıyor. Neden çünkü temizlik için. Ama ben yaparken bunun sünnet olduğunu bilerek yapıyorum ve sevabini da alıyorum.

En kabaca ve kolayca bu sekilde anlatabildim. Örnekler detayları düşünulerék coğaltılâbilir.
Inanan bi kul olarak yaratıcı ile kalkıp da tartismaya girmeyı gerek duymuyorum. Nasıl olsa kazanan ben olmayacagim

B

Soruyu yalnis anlamışsınız. Soru şu ben bir şeyi Allah yasak etti diye mi yoksa içimden geldiği için mi uyumalıyım

Serhat Kocadağ 6 yıl

Soruyu doğru anladım. Yasak olduğu için yaparsanız sevabini alırsınız. Kendiniz içinizden geldiği için yaparsanız sadece yapmış olursunuz ı

Betül Erler 6 yıl

Hayır kendi içinizden çıkar beklemeden Allah rızası için yapmak en makbulü

Serhat Kocadağ 6 yıl

Siz çıkar demediniz? Yasak dediği için mi yapmaliyim yoksa içimden geldiği için mi dediniz. Arada fark var

Betül Erler 6 yıl

Ya bu kadar zorlaştırmayin

Serhat Kocadağ 6 yıl

İçimden geldiği ve mantığının doğru kabul ettiği seyleri yaparım

C

Ya mantığının uyan dine ters ise

Serhat Kocadağ 6 yıl

Mantığım din ve vicdana dayalı olduğu için bugüne kadar herhangi bir ikilemde kalmadım diyebilirim

Canan Çalpan 6 yıl

Yasaklar değil içinden geleni doğruyu yapmalı vicdanının sesini dinlemelisin

H

Müslüman islamin yasaklarına uymali ama

Mehmet Kırkkılıç 6 yıl

İslamın gerçek yasağı ise saptırılmamış ise zaten insanın vicdanına uyar ama mantığıma vicdanıma uymayan hiç. Bir yasağa uymam

Halide Kırıkhan 6 yıl

Bu senin kararın. Islamda senin mantigina yatmasa da uyacagin emir ve yasaklar olabilir

Mehmet Kırkkılıç 6 yıl

Olabilir ama ben uymam

Halide Kırıkhan 6 yıl

Uymayan cok

Mehmet Kırkkılıç 6 yıl

Örnekler çok ama benim daha etkilendiğim bir seyi yazmak istiyirum. Tıp tarihi sene 90 larda açıkladı yemekten sonra en az 2 saat su icmeyin mide ogutmeye basliyor diye. Ama islam bunu 1400 sene Ev el yemekten sonra şu içmeyin diye uyarmış

M

Zararını bilen kendini sakınır bu nefse bağlı.. İçinde zaten varsa dinen yasak bile olsa bu yasak herzaman delinir..

Z

Yasağa göre de değişir bence mesela sadece benim zevkimi etkiliyorsa beni engelleyen korku olur ama bi başkasının hayatı ve çıkarları varsa dinsiz de olsam onu yapmam yani vicdan etkilidir

S

İnsanın okuyup, araştırıp aklına ve mantığına yatıyorsa yapması daha uygundur. İslamda zorlama yoktur. Kuralları vardır ve der ki aklın var istiyorsan sorgula. Ki bu yasakların zaten mantıklı açıklamaları da mevcuttur. Ama Kur 'an da bile der ki bunu zorla değil, kalbinle yap.

A

Tüm bunların yanı sıra, takıldığım detay, nefse karşı gelmenin başarısı, gücü.
Çok dünyevi yorumluyor gibiyiz. Baz aldığımız şeyler dünyevi.

B

Psikolojikman, evet.

Buket Kuloğlu 6 yıl

Yasaklar dünyevi olduğundan olabilir

A

Mantıklı

Buket Kuloğlu 6 yıl

Korku, tehdit sinyalleri flulaştığı zaman, insanoğlunun fıtratı yayılmaya müsaittir, nefis dediğimiz şey var hepimizde. İnanç ve samimiyet sabit yerleşikse, temel sağlamsa, ne fırtına ne boran yerinden oynatamaz o inancı. Korku yanlış.. Yaratana korku incinmişliği, kula korku intikam duygusunu mayalandırır... İnanç, kabullenme ve benimseme garanti istikrardır bence.

M