Dünya'nın yuvarlak olduğunu kendi imkanlarımızla ispatlayabilir miyiz?

Dünya'nın yuvarlak olduğunu kendi imkanlarımızla ispatlayabilir miyiz ?

Evet, ispatlayabiliriz...

Aşağıda Dünya'nın küremsi şekilde 3 boyutlu bir yuvarlak olduğunu kendi imkanlarınızla ispatlamanın iki farklı yolunu anlatacağım, eğer içimizde hala Dünya'nın düz olduğuna inanan varsa lütfen aşağıda anlattıklarımı denesin ...

1) 50 TL ye güçlü bir lazer ve 5 TL ye de su terazisi alıp göl kenarına gideceksiniz. Ayrıca bir kayık ve kayıkçı ve bir de açıldığında 1 - 2 metre olan üzerinde bazı işaretler bulunan bir karton bulmalısınız... Ve bu kartonu kayığa sabitlemek ve dik tukmak için de en az iki tane tahta gerekli olacak..

En az 6 km menzil olan (yeşil) lazer ile yapacağımız bu deneyde, lazeri bir su terazisi yardımı ile göl kıyısında yatay pozisyonda sabitleyip göle doğru nişan almanız ve lazer ışığını açık bırakmanız gerekecek.(lazeri rahat görebilmek için sabah yada akşam vakti yapmanızı öneririm)

Daha sonra kayığa atlayıp, lazer ışını boyunca kıyıdan uzaklaşmalı ve elinizdeki kartonu kayığa sabitleyip kıyıdan uzaklaştıkça lazer ışığının kartonun neresine denk geldiğimi ölçümlemeniz gerekecek.

Göreceksiniz kıyıdan uzaklaştıkça lazer ışığı yukarıda kalacaktır.. Ki bu da Dünyanın düz değil yuvarlak olduğunun ispatıdır.

2) Lazeri tam yatay konumlandıramadığını düşünenler için çözüm içeriyor ve kısmen daha zahmetsiz.

Bir teleskop veya kaliteli bir dürbün alın.. Başınızı(gözünüzü) deniz hizasına kadar indirip(mümkünse denizin içine kadar girip) karşı kıyıda denize girenleri görmeye çalışın.. Eğer karşı kıyı yeterince uzakta ise (mesela 4km) asla denize girenleri göremeyeceksiniz, çünkü önünüzde ovallikten kaynaklanan ufak bir su tepesi olacak:)

İşte ispat bu kadar basit..

Ben bizzat bu yöntemle Dünyanın yarı çapını bile hesaplayabiliyorum

Not: Dünya geoit'tir.. Ama bunu, her yerde tek tek ölçüm yapmadığınız sürece bu yöntemlerle ispatlayamazsınız.

com-i681xa5s3bze1fnr5rzb.jpg
E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
27
27 CEVAP

Maclarinda birturlu kaleye yetisemeyen tsubasa gibi... Kale sonradan ekranda gozukurdu once direkler sonra sapkali kaleci

C