Endüstri 1.0'ın doğuşu James Watt

Endüstri 4.0'ın konuşulduğu bu günlerde, biraz geriye dönüp her şeyin nasıl başladığını hatırlamak için biraz sanat eserlerine göz atalım. Örneğin bu resimde James Watt'ı görüyoruz: Watt, bugün Endüstri 1.0 olarak da değerlendirilen dönüşümü başlatan buhar makinesi üzerinde çalışırken resmedilmiş. (Resim: James Eckford Lauder, 1855.)

com-0ym0mssd8oplxl2063vv.jpg
T
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
1
1 CEVAP

Abi proğram izliyordum ( Tarihin Bilinmeyen Yüzü ) Rönesans ile ilğili her milletten bişey almış. Mesela resimlerinde onlara sanırım Porte felan diye biliyorum yanlışım olmasın Türk halısı felan görüyoruz.

K

Teknoloji birikimimiz halı kadar. Başka birşey resmedemezlerdi zaten

Timuçin Utangan 6 yıl

Nasıl abi anlaladım?

Kamil Iyison 6 yıl

Rönesansla ilgili her milletten birşey almış diyorsun.Bizle ilgili Türk halısı resmetmişler.Rönesansta ortaçağa dönüyorduk biz. Bizimle ilgili birşey resmedemezlerdi zaten

Timuçin Utangan 6 yıl

Yok ya Baya şeyler gösterdi belgelerle bizim atalarımız baya bilgiyi insanlarmış. Doğru diyorsun biz Rönesansta geri gidiyorduk doğru. Fakat bu Batılılar çok fazla bilgi sahibi değilmiş. Bizim o zamanlarda dokuma ve renk verme işlerinde baya iyi olduğumuz için bunlar resmi bir kişi gönderiyor, diplomatik bir kişi. Fakat ajanlıkta yapıyor 14 maddelik bir görev varmış tam hatırlamasamda atlımda kalanları yazayım: Dokuma nasıl yapılıyor öğreniyecek Renklendirmede neler kullanılıyor öğrenilecek Çicek doğumları buraya getirileçek ( gizliden yapılmasını istiyor diye hatırlıyorum ) Sen benden daha iyi bilirsin abi bunları bir yanlışım olduysa affola.

Kamil Iyison 6 yıl

Edebiyat , din dışında bir cacık yapamamamız beni oldum olası sinir hastası eder. Hala da mühendisliğe önem vermeyip Tıppı ön plana çıkarmamız gerçekten sinir bozucu. Ben o yüzden edebiyatmış , sanatmış bunları konuşmayı sevmiyorum.

Timuçin Utangan 6 yıl

Dediğin doğru abi.

Kamil Iyison 6 yıl

Timuçin Utangan Mühendislikle tıp bir nevi beraber hareket eder (bazen).Tıptaki çoğu aleti mühendisliğin bir dalı yapıyor diye biliyorum.Tabiikide her şeyi tıppa yöneltmek yanlış.

Dursun ErenCetinovalı 6 yıl

Bir mühendis neden tıpçı kadar para kazanamıyor. Aylık 10.000 tl den fazla gelirleri var tıpçıların. Mühendislik bir ülkenin kalbidir. Mühendise herşeyden çok para vermen gerekiyor. Okullarını mühendisler için geliştirmen ve hocalarını mükemmel yetiştirmen gerekiyor ki sanayi ülkesi olalım böylece ülkemiz zenginleşsin . Tıpçıların kullandıkları MR(Emar) dan tut , EEG ye, EEG den tut tüm kullandıgı aletlere kadar hepsi mühendislerin eseri. Kanseri tespit etme yöntemleri mühendislere ait , ameliyat masası bile mühendislere ait. Tüm bunları geçtim artık yapay zekalı robot kolları var 0 hatayla ameliyat yapan. Sadece doktorun birkaç komutu gerekiyor. İnsanın zoruna gidiyor makine mühendisinin 2000 lira almasına

Timuçin Utangan 6 yıl

Türk tarihinde halıdan sanattan baska birşey yok dersen, ben de avrupada felsefeden ve konuşmaktan baska birşey yok derim. Kavimler göçünden sonra Türk etkisi ile ortaya cikan değişim sadece hali ve sanat olarak görmek tamamen yanlıştır. Teknolojinin ve endustrinin gelişimi tamamen ihtiyaçlar uzerinr kuruludur. Savaşlar ise geçmiş tarihlerde en fazla gelişimin gösterildiği alandır. Mimari de bu şekilde gelişti. Savaşlar artti tıp konusunda ihtiyaç arttı. Yeni topraklar ve yeni uretim alanları ortaya çıktı. Bununla birlikte büyük devletler kurularak bu devletlerdeki insan ihtiyaci artarak eğitim sekilleri değişti. Sen komple hali ve sanat diye kestirip atarsan bütün bir tarihi biçmiş olursun. Bugün kullandığın gözlüğün temeli yine bu cografyalarda atılmış. Fotoğraf makinesi bile bu mercek teknolojisi ile çalışıyor.

Halil Daloğulları 6 yıl

Sanayi devriminden öncesi çöp. Kim ne derse desin

Timuçin Utangan 6 yıl

Bu düşüncen yanlış diye düşünüyorum abi.

Kamil Iyison 6 yıl

Teknoloji dedigin sey birikimli olarak ilerler. Iphone 6 kullanıp 3310 çöp dersen 6 senelik bir ar-ge evresine de çöp demis olursun. E o kadar adam sen o iphoneu kullan diye araştırma yaparken cebinde çöple dolandı o halde.

Halil Daloğulları 6 yıl

İstediginiz gibi düşünebilirsiniz. İnsanlığın sanayi devriminden öncesi çöp. Yaklasık 180.000 yıl . İlkelligimizi yeni yeni üzerimizden atmaya başlıyoruz. Bundan 1000 yıl sonra teknoloji dergilerinde sanayi devriminin, saphiensi kardeşhev ölçeginde 1.0 a ilerletme başlangıcı olarak kabul edecekler

Timuçin Utangan 6 yıl

İstediginiz gibi düşünebilirsiniz. İnsanlığın sanayi devriminden öncesi çöp. Yaklasık 180.000 yıl . İlkelligimizi yeni yeni üzerimizden atmaya başlıyoruz. Bundan 1000 yıl sonra teknoloji dergilerinde sanayi devriminin, saphiensi kardeşhev ölçeginde 1.0 a ilerletme başlangıcı olarak kabul edecekler

Timuçin Utangan 6 yıl

Bilgiyi biriktirerek ilerledigimizi biliyorum ama ateşi buldugumuz tarihle buharlı makinelerin icadını bir tutamazsın

Timuçin Utangan 6 yıl

Ateşi bulamasaydın o suyu hiç kaynatamayacaktın.

Halil Daloğulları 6 yıl

O zaman tek hücreliyken yaptıgımız başarılardan bahsedelim istersen ?

Timuçin Utangan 6 yıl

En başa dönelim

Timuçin Utangan 6 yıl

Senin yaptığın insan olduktan sonra evrim yoktur demek gibi bisi

Halil Daloğulları 6 yıl

İlk Transhuman ortaya çıktıgında da sanayi devrimi çöp olacak. Duygusal yaklasmayın lütfen:) burda deginmek istedigim nokta yaptıgımız halının gelmişini geçmişini öpeyim o buharlı makineyi yapmadıktan sonra. İlk transhuman olmadıktan sonra gene çöp bir millet olacagız . Ben Türkler anılırken edebiyatla anılsın istemiyorum. Eski yeniciler , bilmemneciler, şair şair şair... Türk denince makineler , sanayi akla gelmeli. Benim savundugum tez budur

Timuçin Utangan 6 yıl

Benim dediğim halı konusu çok kısa bir şey. İzlediğim program bu: https://www.youtube.com/watch?v=9_MZ5JYz1wI

Kamil Iyison 6 yıl

Kamil osmanlının neler yaptıgını kelimesi kelimesine biliyorum. Geçmişte buldugumuz basit bulusların şimdiki büyük bulusların temeli oldugunu da biliyorum. Ben artık geçmişi konusmak istemiyorum. Edebiyatmış sanatmış şuymus buymuş ömrümüz bu aptalları dinlemekle geçti. Ömer hayyamın rubaileriymişte bilmemneymiş. Ben el cezerinin robotigini dinlemek istiyorum , mimar sinanın eserlerini dinlemek istiyorum

Timuçin Utangan 6 yıl

Timuçin Utangan Haklısın.

Kamil Iyison 6 yıl

Timuçin Utangan savunma yaparken kendinle çelişme. Mimar sinanin eserleri çöp, el-cezerenin robotigi çöptü 5dk önce. Sen belli nedenler yüzünden egitim programinda işlenen konuların eksikliğinden yakınmak isterken nereye sıkacağını şaşırmışsın. Yakın tarihimizde sanatsal gelişmeler oldu diye bunlar bu şekilde işleniyor. Yoksa edebiyatla ilgilenen biri de el-cezeri için saçmalık der. Şikayetçi olduğun konuyla, hakkında konuştuğun konu cok farklı. Çalıştığım için gec cevap veriyorum. K.bakmayın.

Halil Daloğulları 6 yıl

Halil Türkiyede nereyi gezersen gez bak nereyi gezersen gez ... NEREYİ GEZERSEN GEZ vizyonu maksimum edebiyat, sanat .Halkın mühendislik adına zerre fikri yok. Bir ırk düşün ki hepsi bir ağızdan sanayiyi , mühendisligi yemiş yutmuş. Böyle bir millet o kadar hızlı bir şekilde toparlanır ki... ama yok . YOK YOK YOK sanayi devriminden öncesi çöp derken sanatı ve edebiyatı kastediyordum bunu anlayabilirsiniz davranışlarımdan. El Cezerinin basit buluşlarına artık üzerine kat ekleyerek çıkmalıyız. Sen el cezeriyi nerden öğrendin mesela ? googleden değil mi ? hiç okullarda onun hakkında birşey öğrendin mi hayır. Yaram bu benim . Hepimizin yarası. Şimdi kalkıpta bana bir cümlemi yanlış anladın diye eleştiri yapamazsın sen de çok iyi biliyorsun ki geçmişimizdeki tüm bilimsel buluslarımızı toplasan 1 sanayi devrimi etmez.

Timuçin Utangan 6 yıl

Ben yanlış anlamadım, sen anlatamadın. Ve benim dedigim gibi senin derdin egitimdeki içerik eksikliği. Haklı olduğun yerler var. Ama bu haksız oldugun yerlerin üstünü örtmüyor. Sanatı yok sayamazsın. Ayrıca ülkedeki herkesi mühendis de yapamazsın. Benim resime yeteneğim var. Görsel sanatlar öğretmenliği mezunuyum. Ben kendi öğrencilerime yaratıcı olmaları, fikir üretebilmeleri, dusunebilmeleri uzerine egitim verecem. Ama tutup dersimde watt'ı, el-cezereyi anlatmayacam. Orneklerimde kullanırım. Bunlar fizikçilerin işi. E senin okulundaki fizikçi bunu sana anlatmadı diye ziya gokalpin ne suçu var? Demek istediğim, her türlü sanayileşmede ilerlemek mümkün. Bunu millete anlatma seklin önemli. Sen sanat anlattilar bos bos dersen, azicik dusunen adam seni dinlemeyi bırakır.

Halil Daloğulları 6 yıl