Ev sahibi kirama en fazla ne kadar zam yapabilir?

# Kira artışı
Arkadaşlar ev sahibim 350 tl kadar zam yapmak istiyor, bu normal mi, haklarım neler, neye göre ne kadar artış yapmam normal olur? Bu zamana kadar hep 50 tl artışı kendim yapıyordum, fakat bu sefer aradı ve 350 tl istedi. 7 yıldır oturuyorum.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
75
75 CEVAP

Kardeşim adamın sözleşme bitmiş ne konuşuyonuz boş boş isterse 100 milyon dolar ister kanuna aykırı durum yok

O

Arkadaşım kanun filan cümle içinde kullanınca değil okuyunca anlamlı. Sözleşme süresini tamamlayınca fakat şartlar devam edince belirsiz süreli sözleşmeye döner ve ev sahibi on yıl boyunca kanunda yazılı haller olmadıkça kiracıyı çıkaramaz. Aklında olsun, ortamlarda kullanırsın.

Irem Aköz 3 yıl

Kanunda yeri yok ama wordporn seviyoruz.

Ilker Çakitli 3 yıl

Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü Ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun Geçici Madde 2 (1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere(bak bu 1 defayı okumuyorsun sonra yanlış konuşuyorsun), bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır. Yani ilk defaya mahsus sadece 1 yıl uzayacaktır 10 yıl değil toplum içinde şekil yapıp o bilgini ortamlarda yalan yanlış kullanma derim.. Yani kiraya veren hiçbir zaman sözleşmeyi kafasına göre feshedemez ederse dediğin süreç başlıyor zaten ama bu arkdaşın olayı farklı.. Sana bahsettiğin kanunun gerçek halini koyayım doğrusunu not al bi kere öyle direk 10 yıl olmuyor bu arkadaşta da olmadığı gibi.. TBK 347- Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl(1 yıla dikkat edersen sevinirim yanında bi sıfır yok gördüğün gibi) için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.(Kanunda gördüğün üzere kiraya veren sözleşmenin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor da yorumsuz al sana kanun maddesi Ortamlarda şekil yapma peşindeysen bilde böyle yanlış şekiller yapma bundan sonra

Orçun Tikdağ 3 yıl

şunu söyleyeyim hukuken istediği kadar koştursun kendi zararlı çıkar bu arkadaş ondan öyle dedim yaşadığımız süreçleri göz önünde bulundurarak belirtiyorum. Şöyle anlatayım ilk olarak kiracı çıkmak istemedi ve bu belediye sınırları içinde başka bir konutum olmadığı için çıkmasını isteyebilirim ama o yöntem yerine ben evin tadilata ihtiyacı olduğunu düşündüğümü belirterek yine bu arkadaşı çıkarabilirim sonrasında yaklaşık 10-15 bin tl lik bi tadilat yapmam gerekli ortalama tabii bu da takibe alınmıyor öyle aynı durumun tersi de sıkıntı sahibi olduğum bi dairemde kiracıyla sözleşme yaptık 1 yıllık 3. ay kirayı ödeyemeyeceğini söyledi ve evden çıkmak istedi hukuken ben ona yüklenebilirim kalacaksın diye ama kirayı alamadıktan sonra ne fayda tabii ki izin verdim hukuken sonuç alsan dahi üstünde bir şey olmayan birinden ne talep edebiliriz dedik bu sırada bende bunları kendim yapmıyorum tabii ki benim kendi abimde Yeditepe Hukuk Fakültesinde Yardımcı Doçent kendisinden öğrendiğim şeyler ve ortamda kullanmak için değil arkadaşa bi faydası olur boşa uğraşmasın canı sıkılır diye yazmak istedim sadece

Orçun Tikdağ 3 yıl

Hukukçu geldi farkını konuşturdu gitti

Oguz Kesekoğlu 3 yıl

Kanun maddesini doğru aktarmışsın ama yanlış yorumluyorsun, kiracı her sene 15 gün önce bildirimde bulunmadığı sürece sözleşme her sene bir sene daha uzar. Yani burada arkadaş 7 yıldır her senenin sonunda bu bildirimde bulunmadığı için sözleşmesi her sene 1 sene uzuyor. Ve kanunun açık hükmü gereği kiraya veren ancak on yıllık uzama süresinin bitiminde sözleşmeyi sebep bildirmeksizin feshedebilir.

Merve Takaci 3 yıl