Ev sahibi kirama en fazla ne kadar zam yapabilir?

# Kira artışı
Arkadaşlar ev sahibim 350 tl kadar zam yapmak istiyor, bu normal mi, haklarım neler, neye göre ne kadar artış yapmam normal olur? Bu zamana kadar hep 50 tl artışı kendim yapıyordum, fakat bu sefer aradı ve 350 tl istedi. 7 yıldır oturuyorum.

K
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
75
75 CEVAP

avukat arkadaş varsa aramızda benim de bi sorum olacak. Biz girdiğimden beri her sene sözleşmeye %8 yazıyoruz hatta %10 yazmak istemişti de biz %8 diye direttik. Tefe tüfe oranı yaklaşık öyle oluyor yıllık deniyordu ama Üfe oranı diye bir şeyler diyenler olmuş. 4 küsür oranı denilmiş ama yıllık oran alınmıyor mu ve sözleşmede bu oranın üzerinde bi oran yazıyorsa da bu geçerli midir? Rica edeceğim lütfen konuda gerçekten bilgisi olan avukat biri varsa beni bilgilendirebilir mi?

M

Tefe tufe degiskendir.. 4 te olabilir 15 ede cikabilir.. Yani sabit degil ama siz deger olarak 8 yazdiysaniz bildigim kadari ile yazdiginiz rakam uzerinden artis olur ama yinede yasal hakkinizi kullanip cehaleti sebebi ile 8 yazdik.. Bu sene 4 mus tefe diyerek 4 artis yapabilirmissiniz gibime geiyor. Evet avukat arkadaslar bende cevap bekliyorum boyle birsey umkunmudur?

Aya Dilme 3 yıl

Borçlar Kanunu md. 344 "Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır." Kanunun açık hükmü gereği bu oranı geçen artış anlaşmaları geçersiz olacaktır. Üfe oranının aylık olarak mı yıllık olarak mı baz alınacağı kanunda açıkça düzenlenmemiş, fakat yargıtay kararları ve baskın doktrin görüşüne göre 12 aylık ortalama üzerinden baz alınır. Tüik ekim 2016 12 aylık ortalama üfe oranı %4.07dir. Buna göre ekim 2015te başlayan bi kira kontratında ekim 2016 ayında yapılacak yenilemede %4.07lik oran üzerinden artış yapılır.

Merve Takaci 3 yıl

Kontratı yenilerken sözleşmeye üfe oranına göre belirlenecektir diye bi şart koymanız bence en doğrusu olacaktır.

Merve Takaci 3 yıl

ama ev sahibi bunu kabul etmez ki üfe oranı %8den az oluyor. Kabul etmediği durumda ne yapabilirim

Merve Tanyolaç 3 yıl

Anlaşmazlık çıktığı durumda kira tespit davası açabilirsiniz. Ama işin bi de şöyle bi boyutu var, sözleşmede artış hükmü olsa bile 5.yıldan sonra açılan tespit davalarında çevre emsaller, taşınmazın bulunduğu yer, konum gibi özelliklere bakılarak yeni bir kira bedeli tespit edilecektir. Yani kiracılığınız 5 yılın üstündeyse yepyeni bir kira bedeliyle de karşılaşabilirsiniz.

Merve Takaci 3 yıl

haziranda 3 yılı doldurmus 4. yil icin sozlesme yapiyor olacagiz. 3 senedir %8 er olarak zam yapıyoruz her yil ve istanbulda kiralar zaten pahali oldugu icin zamda bu fark yaratiyor gercekten. Üfe istiyorum diye diretirsem ev sahibi sozlesmeyi yenilemiyorum cikin o zaman diyemez mi

Merve Tanyolaç 3 yıl

Kiraya veren ancak on yıllık uzama süresi bitiminde sözleşmeyi hiçbir neden bildirmeden feshedebilir. Yani sizin durumunuzda kiranızı düzenli ödüyorsanız ve kanunda yazılı durumlar da yoksa-hepsini buraya aktaramıyorum ama bu durumlar Borçlar Kanunu 350-352. maddelerde düzenlenmiş-kira sözleşmesini feshedip sizi çıkaramaz.

Merve Takaci 3 yıl

yani ev sahibiyle papaz olmak istemiyorum ama her sene %8 artış cidden zorlamaya başladı cunku katlanarak artiyor kira 1000tl üzerinde oldugu zaman. Peki bu üfe oraninin %8i gecme ihtimali var midir yani boyle yazarsak daha zararli duruma dusebilir miyiz? Bir de gecmiste yapilan %8 zamlari üfeden fazla olan kisimlarini geri alma ihtimalimiz var midir?

Merve Tanyolaç 3 yıl

Yani şöyle söyleyeyeyim mesela ben geçen haziran üfe oranına göre artırmıştım, o zaman bu oran %5 civarıydı. Çok büyük oynamalar olmamakla birlikte ekonomiye göre değişiyor, tercih sizin. Sözleşmede kararlaştırdığınız oran fahiş bi oran değil, bu nedenle bana kalırsa geri alma yoluna gitmeniz mantıksız olacaktır.

Merve Takaci 3 yıl

ben bunu korkutma amacı ile kullanabilir miyim diye sormustum aslinda yani üfe oranında yapmak istemezse bir sonraki sözleşmeyi zaten önceden hep fazla aldınız bakın demek icin. Bir de ev sahibi sözleşmeye üfe oranından yüksek yazabiliyor yani bu yasal mı?

Merve Tanyolaç 3 yıl

Şimdi Kontratta %kaç olarak imza attıysa iz o geçerlidir. Eğer madde boş ise tefe üfe geçerlidir

Umut Kockan 3 yıl