Evren büyük patlamadan sonramı oluştu?

Evren büyük patlamadan sonramı oluştu?
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
34
34 CEVAP

Big bang'den önce ne vardı sorusuna cevap verene kasketimi hediye edeceğim

E

Bunun cevabını bilimin verebileceğini sanmıyorum. Burada inançlar devreye giriyor. Ben kendi adıma cevap veriyorum. Allah vardı.

Emre Alibal 6 yıl

Allah'tan önce ne vardı? Bunun cevabını da inançların verebileciğini sanmıyorum

Esat Günez 6 yıl

Yaratıcının doğmamış olduğunu, yaratılmış olmadığını kabul ettiğinde zaten bu sorun ortadan kalkıyor ki Allah'a inandığında onun yaratılmamış olduğunada inanıyorsun.

Emre Alibal 6 yıl

Sorun o ki ben kabul etmiyorum. Nasıl çıkacağız bu işin içinden?

Esat Günez 6 yıl

Yaratıcı zamanın dışındadır. Zaman sadece bu evren için geçerlidir. Yaratıcının ne öncesi vardır ne sonrası.

Ogün Sür 6 yıl

Bende ondan bahsediyorum. Bigbangden önce ne vardı sorusunun çözümü bilimsel olarak yok. Ben inandığım için bana göre çözümü basit. İnanç meselesi yani.

Emre Alibal 6 yıl

Bilimsel olarak cevabının olmaması bir yaratıcı olduğu anlamına gelmez. Zira bilimi baz alıyorsak yaratıcının da bilimsel olarak bir kanıtlanmışlığı yok

Esat Günez 6 yıl

Kanıtlanmış olan bir şeye zaten inanıp inanmamak gibi bir şansımız olmazdı, herkes mecbur doğru olarak kabul ederdi. Ben kendi adıma konuşuyorum. Benim inandığım Allah tüm bu sistemi tamamlayandır. Ben bu sisteme baktığımda izlediğim yollar ile onun varlığını görebiliyorum. Belki bilimsel değil ama bütün sistem bir yaratıcının olması gerektiğini gösteriyor. Felsefi açıdan bakıldığında bu gerekiyor. Bilim adamlarıda şuan big bangi başlatan bir tetikleme mekanizması olması gerektiğini kabul ediyorlar ancak o mekanizmanın ne olduğunun cevabı şuan bilimsel olarak yok.

Emre Alibal 6 yıl

İnanışına saygım sonsuz fakat Kerem Cankoçak'ın "Tasarlanamayan Evren" makalesine bir göz at derim

Esat Günez 6 yıl

Birazdan araştıracağım. Sonuç olarak başa dönersek sorduğunuz sorunun bilimsel bir cevabı olmadığını gördük Şuan için bu sorunun cevabını felsefe veriyor. Sonrası ne olur bilemem Hayırlı geceler.

Emre Alibal 6 yıl

Esat Günez hep böyle şeylerle iyice dinden imandan uzaklaştırıyorlar adamı. Asıl sorun şu neden dine mantıklı bakanların biraz sorgulayanların ciddi bir kısmı dinden çıkıyor. Madem dinde herşey mantıklı açık bu çıkanlar inanmayı bırakanlar niye bırakıyor. Gerçi şimdi konuyu baltalamış olucam bunun tartışma yeri bura değil.

Muhammed Biz 6 yıl

İnanç ve bilim farklı şeyler. Mesela ultra ateist bir bilim insanı bile asla bir yaratıcı yok diyemez. Bilimsel olarak bir yaratıcı yok dememiz için evrenin her tarafına bakmamız lazım. İşte burada bilim ve inanış arasında derin bir fark var.

Esat Günez 6 yıl

Muhammed Biz Ben dine gayet mantıklı baktığımı düşünüyorum. Önemli olan dinden kastın ne olduğu. Kur'an'da Allah'ın bildirdiği dinmi yoksa insanların uydurmuş olduğu din mi? Ben bugüne kadar Kur'an'da hiçbir yanlış görmedim. Aksine inceledikçe mucizeler gördüm. İnsanların dinden soğuma sebeplerinin en büyüğü uydurulmuş olan dini yaşayan toplumlar ve bunların din ile ilgili uydurmuş oldukları hikayeler. Konuyu her tarafıyla çok kez ele aldım. Sümerlerden bugüne ne varsa araştırmaya çalıştım ve Kur'an'da hiçbir yanlış görmedim. Konuyu buraya taşımak istemezdim ama sorduğunuz için yazma gereği duydum.

Emre Alibal 6 yıl

com-xcf3aoj4n7xa9ajvifuv.jpg

Emre Alibal 6 yıl

com-8c2vxprbk77vuelee6bu.jpg

Emre Alibal 6 yıl

Bahsettiğiniz makalenin tümünü okudum. Yukarıda alıntı yaptığım kısımlar makaleden alıntılar. Kerem Cankoçak' ta bizimle aynı fikirde. Başlangıçta ne olduğunu kimse bilmiyor ve tarif edemiyor. Böyle iken yinede kendi inançsızlığı gereği paralel evrenlerin vb. Kuramların varlığını kabul ettirmeye çalışmış. Kendisi ile çatışıyor. Hem günümüz fiziğinin buna yeterli olmadığını söylüyor hemde günümüz fiziği ile bilinmeyeni açıklamaya çalışıyor. Bana göre bilimsel yobazlık yapmış. Ben buna inanıyorum dese benim için daha samimi olurdu. Tüm makale sadece bir yaratıcının olmadığını ispatlamak için yazılmış gibi ve bilimsellikten uzak.

Emre Alibal 6 yıl

Okumak isteyenler için makalenin linki ; https://books.google.com.tr/books?id=JR4PAwAAQBAJ

Emre Alibal 6 yıl

Patlamadan önce yalnız tekillik söz konusu idi. Zamanın olmadığı dönemde tanrının ne yaptığını da bilemeyiz belki ölümden sonraki yaşamı şekillendiriyordur

Anıl Kırteke 6 yıl

Bir şeyleri şuan bilmiyor olmamız bunu tanrıya bağlamamızı gerektirmez. Dünyanın küresel bir yapısı olduğu da bilinmiyordu. Dine bağlanıyordu. Şimşeklerin neden çaktığı bilinmiyordu dine bağlanıyordu. Bu da mutlaka bir gün çözülecektir.

Kürşat Beril 6 yıl

Emre dine bakış açısında 2 tür bakış açısı vardır. Bu bakış açıları arasındaki çizgi baya incedir. Her an diğerine geçileiblir. Biri Allahın nasıl iyi yarattığını gördürür. Diğeri ise allah olmadan evrenin var olabildiğini. Ve çoğu zaman özellikle insanlar septikleştikçe 1. durumdan 2. duruma kaymalar oluşur. Tabi bazı durumlarda 2.den 1. ye kayışlar olur. Ancak 1den 2 ye kayma daha fazla olduğu için bu gün ateist sayısında büyük oranda artış var.

Muhammed Biz 6 yıl

"Dünyanın küresel yapısı bilinmiyordu dine bağlanıyordu" tam olarak nasıl dine bağlanıyordu ki? Düz yapı bağlanabiliyor ama küresel yapı bağlanamıyormu?

Ismail Walterscheid 6 yıl

İnanç kavramının ne demek olduğunu iyi kavramak lazım. İnanç varsa her konuda ispat mecburiyeti yoktur. Çünkü insan herşeyi ispatlayacak kapasitede yaratılmamıştır. İspat temelli değildir. Ama bilim ispat temellidir.

Ismail Walterscheid 6 yıl

İslamda ve semavi dinlerde dünya düz olarak açıklanır dinler dünyanın şeklini açıklar Ama her din değil tabi binlerce din var

Kürşat Beril 6 yıl