Fatih Sultan Mehmet bir bilim insanı mıydı?

Bilim insanı diyorlarda herhangi bir döküman olan varmı elinde ?

com-h28v4f1gz48shrnqz39f.jpg
Y
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
69
69 CEVAP

ne yazık ki bunlarıda yaptı iktidarı için...

com-idenzlc6xd8ch7mo665x.jpg

S

mesela osmanlı saltanat ailesi dışında kimler yapmış?

Serdar Bademci 6 yıl

ve sen yaparmıydın?

Serdar Bademci 6 yıl

Selçuklularda kardeş katli var. Melikşahın ardından sonra bütün şehzadeler emirler biribirine girmektedir. Mete Han babasını öldürmüştür. Çiçi ve Hahaney kardeşler Göktürk yada Hunlarda olması lazım birbirleri ile savaşmıştır.

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

Lancester ve York hanedanlarının iç savaşları İngiltere de durumun örneğidir.

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

saltanat savaşı değil kardeş katli... Neyse.... Hepiniz potansiyel katilmişsiniz yahu ne diyeyim ben... Demek o devirde olsanız beşikte kardeşinizi boğduracak tiynette olacakmışsınız....

Serdar Bademci 6 yıl

Saltanat kavgası eşittir kardeş katli oluyor zaten bey amca

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

Hem bir hükümdarın başına gelenler ile bir kişinin konumu aynı değildir. Niccolo Machievelli bunu eserlerinde belirtir.

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

Melikşahın ardından Selçuklu taht savaşları bunun örneğidir. Oğulları Muhammed Tapar, Berkiyaruk ve Mahmud birbirine girdi. Bir yandan kardeşi Tutuş savaşa katıldı. Tutuş bey ve Mahmud öldü. Muhammed Tapar ve Berkiyaruk yenişemediler. Kazanan birini öldürecekti. Berkiyaruk ölünce taht Tapar'a kaldı. Sonra Sencere geçecek.

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

Ufuk komik falan değilsin. O yüzden komik olmaya çalışma Hunlar ve Göktürkler zamanından başlayarak Selçukluların ve Osmanlıların taht kavgaları sonucunda Fatih böyle bir sistemin kanunlaşmasına gerek duyuyor. Bu sistemin getirdiği olumsuz sonuçların 150 yıl sonra ortaya çıkması sebebiyle deI. Ahmed Ekber Erşed sistemin geçiyor.

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

Bu zaman ve sisteme gerek duyulması meselesidir. Her imparatorluk gibi kanla yükselen Osmanlı İmparatorluğu da kanlı olan böyle bir sisteme gerek duydu.

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

Yanisi şu ünlü bir tarihçinin dediği gibi "3. Dünya ülkeleri insanları tarihle kavga eder." Bu yüzden tarihle kavga edip yontup işine gelen kısmını sadece ele alma.

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

Kardeş katline kılıf yok sebep vardır. Ayrıca bu işin pislik temizlik tarafı da yoktur. Milliyetçiliğe laf atmaktansa olayın bu boyutunu gör hümanizmle medeniyetler ilerlemiyor. Kızıl ideoloji de milyonlarca insanın ölümüne sebep olmuşken milliyetçilik üzerinden gelme derim.

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

Şimdi Tarih Felsefesi yaptırma bana tarih biliminin yapılmasını envai çeşit sebebi var. Hatalardan ders çıkarmak da bunlardan birisidir. Bununla birlikte bu hatalar zamandan zamana algılanma değişikliği de gösteriyor. Eski Türk Devletlerinde kardeş katlinin ancak isyan durumunda olması çok can yaktığı için böyle kanlı bir uygulamaya gereklilik duyuluyor. III. Mehmed zamanında da saraydan onlarca bebek cesedi çıkıncaI. Ahmed veliahdsız olması ve gelen tepkilee yüzünden ekber erşede geçiyor. Tarih bilimi içerisinde sebepler de sonuçları doğuruyor. Tarih bilimi de bu sonuçları incelemektedir.

Serkan Lütfioğlu 6 yıl

Ruslar en basit olarak İkinci Dünya Savaşında insan hayatına değer vermeyerek zafere ulaştı. Şimdi de benzer politikalar uyguluyolar. Bu mantıkla Ruslarda katliamlarından ders çıkarmalı uluslararası siyaset sahnesinden çekilmeli hümanizmin savunucusu mu olmalı? Aynı şekilde ABD elindeki bütün atom bombalarını bırakmalı mı? Milliyetçilik meselesine gelirsek de evet milliyetçiyim ve gerçekciyim. Dünyada ayak kalmanın kanla inşa edildiğini biliyorum. Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi bu yüzden "ve dahi bazı başlarda kesilecektir."

Serkan Lütfioğlu 6 yıl