Hakikatçı alevilik nedir, kimlere alevi denir?

Arkadaşlar merhaba, alevilik üzerine araştırmalar yada okumalar yapan bir arkadaş var mı? özellikle hakikatçı alevilik üzerine. Onunla bir takım konuları konuşmak istiyorum. Uzun süredir araştırmalar yapıyorum fakat tam istediğim düzeyde sonuçlar edinemedim.
Teşekkür ederim.

com-udv8jo71kbaz6jbofx8y.jpg
M
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
61
61 CEVAP

Peki bir soru soracagim? Arap alevisi, zaza alevisi, kurt alevisi nedir? Varmidir boyle birsey .

G

Arap Alevileri daha çok Antakya ve civarında yaşıyorlar. Zaza Alevileri ise Dersim'de daha çok var, Kürt Alevileri Koçgiri'de var.

Mert Hadim 3 yıl

Alevilerin çoğu Türkmendir ve Türkiye'ye Horasan'dan gelmişlerdir Aynı benim ailem gibi Türkmenlik az da olsa hala belli oluyor misal benim gözlerimde hala çekiklik var

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

Mehmet Kaşdemir bende ayni bilgiye sahibim dedem bize horasandan göc ettigimizi soylerdi kucukken.

Gökçen Çakdar 3 yıl

Vardır elbette alevilik etnik bir köken değildir. Türk alevisi Arap alevisi Kürt alevisi... İnanan yada yaşayan insanın etnik kimliğine göre isimler bunlar. Tabi ki Arap alevisi ile Kürt alevisi arasında kültürel coğrafik etkenler nedeni ile farklılıklar olabilir.

Serhat Biyikoğlu 3 yıl

Mert Hadim o zaman bir grup kurt yada arap yada zaza aleviligi benimseyerek kendilerini bu sekilde tanimliyorlar dogrumudur ?

Gökçen Çakdar 3 yıl

Mehmet Kaşdemir bende cekik gozluyum birazcik .

Gökçen Çakdar 3 yıl

Gökçen Çakdar evet aslında öyle, ben özünün Türkmen Aleviliği olduğunu düşünüyorum tamamının fakat Türkiye'de şu an nerede yaşıyorsan oranın alevisisin gibi bir inanış oluşmuş

Mert Hadim 3 yıl

Gökçen Çakdar Türkiye'deki Kürt alevisiyim diyenlerin ilerisi Türktür veya Alevi değildir buna eminim Yaşadığımız yerde gözlerimden dolayı bana capon diyorlar

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

Mehmet Kaşdemir çok doğru kardesim islamın bu coğrafyada yayılmasının temelini oluşturur aleviler. Çoğu ve özü Türkmendir. Alevilik ile şamanizmi biraz arastırır isen Türklerin ilk inanclarından olan şamanizm ile ne kadar benzer yönlerinin olduğunu görünce ne kast ettiğimi çok daha iyi anlarsın.

Serhat Biyikoğlu 3 yıl

Dersimde ermeni kokenli alevilerde var mesela ben tanismistim hatta o donemler su unlu gazeteci hrant dink vefat etmisti.. Tanıştığım bir kac kisi zamaninda zulumlerden kacip dag baslarinda koylere dagilarak bile isteye asimile olduklarini ve bu goruse sahip olduklarini soylediler. Kamufle etmisler kendilerini Zaten bundan sebeptir bir cok yerde aleviyim deyince ermeni tohumu gibi bir algida ortaya cikiyor sahsen ben yasadim bu algiyla mucadele etmekte zor .

Gökçen Çakdar 3 yıl

Yok değildir elbette vardır Kürt alevisi Ermeni alevisi ama özü Türkmendir.

Serhat Biyikoğlu 3 yıl

Gökçen Çakdar Alevi katliamı yapıldığı zaman Aleviler Kürtlerin içine yerleşmiş ve asimile olmuşlardır ve şimdi Kürt Alevisiyiz diyorlar Ama soyları Türkmendir

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

Bu cografyada katliama ugramayan bir kultur kalmadi acikcasi. İrkida gectim ben her toplulugun farkli bir kulturune hayranim. Tamamiyle bir mozaik. Lazsin öldür, Cerkezsin oldur , Alevisin oldur , Kurtsun oldur , Turksun oldur , Yani insani insana kirdirmak en kolayi. Halbuki herkes bu topraklara oyle guzellikler katmiski oldugu gibi kabullensek yargilamasalar sorun cozulecek .

Gökçen Çakdar 3 yıl

Gökçen Çakdar Ne mutlu insanım diyene. Benim Kâbem insandır can

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

Bu topraklarda sazi en iyi kullanan baglamanin atasi alevilerdir. Türkü deyince akla aleviler gelir . Ben deyişlerle buyudum, nefeslerle buyudum. Nerde yanik bir ses duysam kesin alevidir derim:) Her duydugumda tuylerim diken diken olur... Saz dedinmi alevi, alevi dedin mi saz akla geliyor ))Turkuler bir halkin sesidir, kulturudur yankisidir. Koken olarakda turki den gelir. Yanlis bilmiyorsam . Turklerin sesi gibi, tinisi gibi adlandirilip zamanla TURKU olmus.

Gökçen Çakdar 3 yıl

Konu hakkında ilginiz var ise pdf olarak kitap atabilirim. Okumanız size birşeyler katar mutlaka.

com-cmir25d8d8i0x4bft1hm.jpg

Serhat Biyikoğlu 3 yıl

Serhat Biyikoğlu harika elbette isterim muhakkak ozelden yazarsaniz mail vereyim pdf atiniz bana cok memnun olurum

Gökçen Çakdar 3 yıl

Gökçen Çakdar https://youtu.be/rppKbd99sdQ Bilmiyorum duydun mu ben arguvanlıyım ve türkü söylüyorum linkteki söyleyen benim isterseniz dinleyebilirsiniz canlar

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

Pir Sultan'lar Arif Sağ'lar yazmaya kalksam sabaha kadar bitmez büyük ozanlar. Arif Sağ - İnsan olmaya geldim diyor ve dinlemenizi tavsiye ederek sizlere kutlu geceler diliyorum.

Serhat Biyikoğlu 3 yıl

Alevilik bir Türkmen inancıdır. Bunu bir felsefe haline getirende Safeviye tarikatından erdebilli. (güney Azerbaycan lı) şeyh cüneyttir. Arap aleviliği dediğimiz kavram daha çok nusayriliği ifade eder. Kızılbaş Türkmen inancını değil. Kürt aleviliği, zana aleviliği muallak kimliklerdir. Alevlerin bütün tarihsel öncülleri Türkmendir. Şah İsmail Hatayi, pir Sultan Abdal, hacı Bektaşi Veli.. Bütün eserleri Türkçedir, zerre farsça, Arapça eser bırakmamışlardır. Akdeniz'e toros dağlarında yaşayan alevilerle güney Azerbaycan da ki Kızılbaş alevlerin birbirinden hiçbir farkı yoktur. Semahından deyişlerine hepsi aynıdır.

Utkan Etlik 3 yıl

Kızılbaşlık tarikatın adıdır tarikatı ilk kuranda dediğin gibi şeyh cüneyttir fakat aralarında fark var mı konusuna gelirsek fark vardır dostum. Şah ismail döneminde 600den fazla din alimi kızılbaşlık ve cafer-i sadık mezhebi ile ilgili yazılar eserler yazıyorlardı ve bu eserler Anadolu’da ki türkmenlerede veriliyor bu insanlar eğitiliyor bilgilendiriliyordu. Ama çaldıran savaşından sonra yavuz Selim han iran topraklarından sinek geçmesini bile yasakladığı için zamanla anadoluda ki aleviler bilgilenememiş bilgilenenlerde aktaramamış ve zamanla bi karmaşa olmuştur, bunlara tabi dağ köylerine kaçıp uzak kalmaları da dahil. O yüzden eğer böyle olmasaydı muhtemelen iran şii’liği neyse bugün Anadolu aleviliğide o olurdu bence

Akın Miniatur 3 yıl

Bakıyorum da kürtleri türkleştirmeye pek bi meraklı yorumlar yapmışsınız Diyecek çok şey var da bu kadar cehalete elimi yormaya değmez.

Onur Gürsen 3 yıl

Tarihsel döngü aynı darwinin doğal seleksiyonu gibi. Bence yorumlar gayet iyi.

Ibrahim Cool 3 yıl

Onur Gürsen Meraklı değiliz Çünkü ya kürttür ya alevi Kürt Alevisi kavramı sonradan çıktı Alevi katliamları yapıldığı zaman Aleviler dağ köylerine kaçtılar ve Kürtlerin içine yerleştiler ve zamanla asimile oldular

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

Onur Gürsen şakamisin? Yazmak zorunda degilsin birsey .

Gökçen Çakdar 3 yıl

Sizee baska bir post acin kurtlugu isleyi. Konu kurt alevileri. Kürtler degil. Ayrica niye zorunuza gidiyor türk olmak! garipsiniz. Sanki küfür etmisiz. İste sizin gibiler yuzunden bu ulke bu halde .

Gökçen Çakdar 3 yıl

Gökçen Çakdar türk olmak zoruma gitmiyor ki nitekim yarı türk yarı kürt üm ve ayrıca aleviyim. Görünen o ki ben savunmaya geçip "tezlerinizi" çürütürsem siz bu cehaletle bu türk düşmanı kürt diye linç girişimi başlatacaksınız çünkü "türk olmak neden zoruna gidiyor" cümlenizden bu çıkıyor. İyisi mi ben susayım siz mutlu kalın

Onur Gürsen 3 yıl

Mehmet Kaşdemir peki neden bir kürt 'ün aleviliği seçmiş olabileceğini düşünmüyorsun? Belki dr o asimile olan bi türk değil de aleviliği seçmiş bir kürt. Olamaz mı?

Onur Gürsen 3 yıl

Mehmet Özkaya seni yağlayıp cahş ın altına yatırır çırpınışlarını zevkle izlerim beni çileden çıkarma hadsiz!! Sen kimsin ki bana cahş diyorsun!!

Onur Gürsen 3 yıl

Onur Gürsen arkadasimm varsa bilgin koyarsin ortaya herkes bildigini yaziyor zaten kimsenin senin gibi bir iddiasi yok. Yahut bilmeyende soruyor mesela? Ne yapmaya calistigini inan anlayamiyorum.

Gökçen Çakdar 3 yıl

Gökçen Çakdar diyorum ki aleviliği seçen kürtler vardır ve onlar asimile olmuş türk değildir. Ayrıca aleviler sadece türk değildir.

Onur Gürsen 3 yıl

Onur Gürsen Ben kökeninden bahsediyorum normal şartlarda ya Kürttür ya Alevi tabi ki Aleviliği tercih etmiş kişiler olabilir Bizde din dil ırk ayırt edilmez İnsan ise kapımız her zaman açıktır

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

Mehmet Kaşdemir bahsettiğiniz pdf yi bana da gönderebilir misiniz

Duygu Cinser 3 yıl

Yahu Mehmet Kaşdemir bu nasıl bi mantık "ya kürttür ya alevi" Arkadaşım kürtlük etnik kökendir, alevilik mezhep Etnik kökeni farketmeksizin her müslüman alevilik mezhebini seçebilir. Önce bi aleviliğin ne olduğunu tam öğren bence sen

Onur Gürsen 3 yıl

Mehmet Özkaya seni unuttum sanma birazdan ilgileneceğim seninle klavye delikanlısı

Onur Gürsen 3 yıl

Onur Gürsen Benim Soyum kırkların soyu İran şahı selman-ı pak bence sen araştır ben okuyorum soyumun nerden geldiğini biliyorum normal şartlarda Kürt Alevisi diye bir kavram yok kendi tercihi olabilir ama Aleviliğin özü Türkmendir iyi araştır

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

Aleviliğin özü Hz. alidir. O da zaten Türktür. Aslinda Hz. Muhammed(sav) da Türkdür. Her şeyin özü Türklüktür. Eyğibi ağhleg.

Can Bilaloğlu 3 yıl

İran şahı da Türk dür. Söylemeyi unutmusum hshshd

Can Bilaloğlu 3 yıl

Can son noktayı koydu Mehmet Kaşdemir hadi sağlıcakla

Onur Gürsen 3 yıl

Konu hakkında bilgisi olmayan daha burada yazılanı okuyup idrak edemeyen ve sürekli çarpıtmaya çalışan elinde bir bilgi yada sunacağı belge olmayan mümkünse postu kirletmesin.

Serhat Biyikoğlu 3 yıl

Can Bilaloğlu İran şahı Selman-ı pak Türkmendir Bir bok bilmeden ortaya atlama önce oku Hacı Bektaş Veli Horasan'dan gelmiş bir Türkmen ve Alevi Piri'dir Horasan neresi bir bak istersen Birşey hakkında bilgin yoksa fikrinde olmasın kodumun malı

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

mehmet bunların konu hakkında bir bilgisi yok fazla takma daha konuyu çarpıtmadan adam akıllı bir fikir beyan edemiyorlar.

Serhat Biyikoğlu 3 yıl

Hı hı evet en çok siz biliyorsunuz. En çok siz araştırmışsınız. Aferin size

Can Bilaloğlu 3 yıl

Can Bilaloğlu En çok biz biliyoruz diye birşey demedik Ben dede torunuyum Oradan biliyorum sen iyi öğren öyle gel

Mehmet Kaşdemir 3 yıl

Yahu şimdi bunların aklını şamanizm ve zerdüştlüğün ritüelleriyle aleviliğin benzerlikleriyle karıştırayım diyorum ama sonra acıyorum mazallah beyinleri yanar

Onur Gürsen 3 yıl

Ben de dede torunuyum. Ama benim dedem arap. Anadolu aleviliginden ayrı, arap alevisiyiz. Ehlibeytin torunlarıyız. O yüzden kalkıp aleviliğin özü Türklüktur gibi söylemlerinizden sonra ne deseniz ciddiye alamiyorum. Özür dilerim. İyi günler dilerim

Can Bilaloğlu 3 yıl

İbadetler, inançlar çok farklı. Bir arap alevisi olarak Türkmen ya da Kürt Alevilerinden farklı olduğumuzu ve bu ayrımı yapabileceğinizi söyleyebilirim

Cem Bahalı 3 yıl

Yine birilerinin damarı tutmuş

Ibrahim Cool 3 yıl

Cem Ali o nasıl isim ya. Baban alnına alevi yazdirsaymis direk bizimkiler iki kardeşe can cem diye bölmüşler çok belli olmasın diye bshsh

Can Bilaloğlu 3 yıl

Zaza alevisi diye bir kavram yok. Bir ulusu dil var ediyorsa eğer zazaki bir dil değil kürtçenin bir lehçesidir. Dolayisiyla zaza değil kürt alevisi oluyor.

Simge Bara 3 yıl

Mezhep ile etnik kökeni niye bağdaştırmaya çalışıyorsunuz arkadaşlar? Kürt alevisi, zaza alevisi vs ne fark eder?

Meltem Aşasın 3 yıl

Hay ağzın bal yesin Simge

Onur Gürsen 3 yıl

Can Bilaloğlu devlet fişlemekle uğraşmasın diye oğlunun ismini cem ali koyup devlete yardımcı olan koca yürekli bir babam olduğu doğrudur

Cem Bahalı 3 yıl

Serhat Biyikoğlu ben sunniyim, kız arkadaşım alevi. Alevilik hakkında bir pdf den bahsetmişsiniz. Bana da gönderirseniz çok minnettar olurum çok okumak isterim

Ali Celt 3 yıl