Hz. Muhammed'i sevmeyen ateist var mı?

Dalga geçmiyorum gerçekten soruyorum

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
45
45 CEVAP

Putlaşmamak için kabe putunu önliyebilirdi en azından..

M

Buna tapın demiyorki.

Bekir Güroğlu 6 yıl

put olarak olarak oraya konmak başka ne anlama gelir ki? Bu anlamın beklenen gereği gerçekleşiyor.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Yön olarak Kabe ye dönün deniyor. Sadece yer belirleyici

Bekir Güroğlu 6 yıl

mezarının orada bulunmasının bir önemi yok mu.. Ki daha önce kıble küdüstü.. Bu bile tapınmaya bir davettir.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

ayrıca müslümanlık öncesi de orası kutsal bir tapınak merkeziydi.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Ben daha mezarla alakalı bir yön yada buraya tapın diye, bir müslümandan duymadım. Ha orasıda insanlar için kutsal bir yerdir o ayrı.

Bekir Güroğlu 6 yıl

kimin etrafında tafaf edip ellerini sürüyorsun ?

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Tamam ama içerideki heykeller(putlar) kırılıyor ve yine eskiden de sadece yön ve nokta olarak kullanılıyor.

Bekir Güroğlu 6 yıl

Sonuçta kitapla belirlenmiş kutsal bir nokta. İnanan insan içinde onu ellemekle kutsallığı hissetmeye çalışıyor olabilirler.

Bekir Güroğlu 6 yıl

tafaf edildiğine göre sadece yön olarak kullanılmıyor demekki.. Ki sadece putberstler için değil diğer dinler için de tapınaktı.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Bilmiyorum. Bana kuranı hatırlattı. Sonıçta içindekiler emir ama bazıları öper koklar

Bekir Güroğlu 6 yıl

kitap da geçtiğini hatırlamıyorum..sadece ellenmıyor tavaf ediliyor.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

hacürel esved taşı put mesela..

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Elleyin onu felan diye bir şey hatırlamıyorum. Olduğunu da sanmıyorum. Yine sadece bir nokta olarak kalır. Kabeye tapılmaz, tapınılmaz. Sadece yön ve nokta. Etraflarında dönmeleri ona taptıkları manasına gelmez.

Bekir Güroğlu 6 yıl

Tabiki elleyin diye bir şey deme ihtimali yok. Aynen o anlama gelir yoksa bir noktanın etrafında niye defalarca dönülsün. .

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Kâbeyi nasıl put olarak görüyorsunuz algılayamıyorum? İçerisindeki putların hepsi imha edilmiştir. Hz. Muhammed put ile cebelleşmiş peygamberlerden biridir. Buna rağmen kâbenin bir put nezlinde olmasına müsamaha göstermesi oldukça çelişkili olurdu. Dini anlamı; Birlik ve beraberliği temsil eder. Seyyareler güneş, elektronlar çekirdek, pervaneler kandil etrafında döner; böyle bir merkez etrafında dönmek ona aşkla bağlılık anlamına gelir. Vb anlamları vardır. Müslümanların yönü/kıblesi olduğu da bir başka husustur. Saygılar

Halime Malgil 6 yıl

Tanrı nın elçisinden biraz öngörü beklememiz yanlış olmaz değil mi !

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Bulduğunuz alıntılara saygı duyuyorum.. Hz. Muhammed her ne kadar putlarla mücadele ettiysede putperest bir aileden gelir.. Allahın adı da oradan gelir kizkardeslerinin adı da. Babasinin adı Apdullah yani yani allahın kulu. Islamiyet ten önce bu ismin olmasi sana bir anlam ifade ediyor mu? Ya da camiler in başında ki hilal nereden geliyor araştırmanı tavsiye ederim.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Ayrıca aşkla bağlı olduğun Allah tır elçisi değil.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Elçisine aşkla bağlı olmak cümlesini kurmadım zaten. Kâbeyi tavafın birlik ve berabeliği sembolize ettiğini ve bu birliğe aşkla bağlı kalmaktır. Çünkü tavaf ederken Allah düşünülür. Ailesi putperest değildir. Haniftir. Nitekim Hz. İbrahimin de öyle olduğu gibi. hilal konusunda net bi bilgim yok fakat tarihçesinin sallantısını biliyorum. Kimilerine göre ilk türk boylarındaki şaman çadırlarında kimilerine göre emeviler de görülmüştür. Bunun için herhangi bir iddiada bulunamam.

Halime Malgil 6 yıl

putperest ların yaşadığı yerde hanifilerin olduğu masalına gerçekten inanıyormusunuz.. Hem allaha inanıp hemde mevcut dinlere yahudi hiristıyan olmaması size gerçekci geliyormu.. Hadi musevilerin babamız dediği hz İbrahim zamanında semavi dinler yok tu da diger hanefilere ne oluyor. Hepimiz biliyoruz ki islam diğer semavi dinleri kabul eder.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

islam öncesinde kabe içerisindeki en büyük putun adı Al-İlah tı. Ayrıca ay tanrısı olarak ta geçerdi.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Evet, İslam diğer semavi dinleri kabul eder çünkü hepsi öz itibari ile yaratıcıdan gelmiştir. Hanifiden kasıt, salt bir İslam değildir. Kötülüklerden ve putlardan alıkoyuyorlardı kendilerini. Ve islam öncesi en büyük Put Hubal diye geçer sonrasında, Uzza, Menat diye devam eder. Hz. İbrahimin arayış serüveni de bununla ilgilidir diye fikir yürütüyorum. Peyder pey Ay'a, Güneşe vb.

Halime Malgil 6 yıl

işte sadece islam kaynaklarına bağiı kaldığınızdan geniş çerçeveyi göremiyorsunuz sadece hikayenin açıklarını kapatan yamalara sıgınıyorsunuz.Yine soruyorum hanifler islam değilse abdullah ismi nereden geliyor.?

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Hanifler İbrahim'den beri Allah'a inanıyorlardı diye biliyorum. Ay Tanrı adı olduguna dair muze disinda baska kaynak var midir?

İltr Arikoglu 6 yıl

Detaylı bilgi vermek kaynağıyla beraber isterim fakat sosyal paket dışında internet sıkıntısı çekiyorum. Kendi bilgilerim dahilinde cevap verince de yetersiz gözükür. Hanifler Hz. İbrahimden beri tek tanrı inancına sahiptir bu yukarda bahsettiğim salt islam değildir. Bir yaratıcının olduğu inancı vakıftır ayrıca belirli kötülüklerden sakınma (adam öldürme, putperestlik, zina vb.)

Halime Malgil 6 yıl

İbrahim'e beri tek tanrı inancına sahip olanların musevilige ya da hiristiyanliğa gecmeyip 600 küsür yıl Müslümanlığı beklemelerini mantıklı buluyormusunuz? Akademik Tarihte Hanifer diye bir inanç geciyormu!

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Iyi de İslam'a gore onlar da Muslumandi sonradan degistirdiler. Hristiyanlik zaten baya degismis, bunu acikca goruyoruz. Hanifler diye inanc degil inandigi Tanri olarak geciyor. Ha bak surda sana katilirim, İslam iddia ediyor bunlari kanit var mi, orasi bilinmez. İnanc orda devreye giriyor.

İltr Arikoglu 6 yıl

Evet islama göre öyledir çünkü çelişkileri gidermek için buna ihtiyaç vardı. Kabe nin kutsallik katmak için de ibrahim peygamberin inşa ettiğine. İslam dışı kaynaklarda mevcut dine muhalif reformculardan bahsediyor ama tarihte yüzyıllardır salt ibrahim dinine bağlılığını sürdüren bir inançtan bahsetmek mümkün değil islam dışında.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Islam'da fazla bahanenin olmasi beni de dusunduruyor. Bahsettiklerimiz tek Tanrili inanclar. Ya cok tanrili inanclar ne olacak. Tabletlerde, yazitlarda hic peygamber gelip, inancini yaydigina dair bir iz yok. Kaldi ki Sumerler gibi devrin iyi medeniyetleri bunu gayet iyi kaydedip, Tek Tanri inancini benimseyebilirlerdi. Su an İslam kendi söyleyip, kendi dinliyor gibi.

İltr Arikoglu 6 yıl

İltr Arikoglu 'İslam iddia ediyor kanıt var mı' İnananlar için ibret olarak alınması esas olunan olaylar ve mucizeler var ama dediğim gibi inananlar için. Şöyle ki, İslam bilimsel kanıtlar çerçevesinde gitse maneviyat bunun ucundan ne zaman tutabilir ki? İslam inanç dinidir. İnanç bir noktadan sonra kişinin ispat istemeden bağlı olmasını ister. Bu size göre çelişkileri gidermek için ihtiyaçtır. Bana göre hak etme mevzusudur. İnce bir çizgi esas alınması gereken bu çizgileri öğrenmek ve bilmek. Hiçbir şey araştırmasam bir kaç cümle ile etki altına girer ve bocalamalar yaşardım. Fakat 'karşı taraf' olduğunun bilincindeyim. Karşı taraftakilerin de kendi doğruları olduğu kanısındayım (kendilerince) Ve Kâbenin kutsallık katılması için Hz. İbrahim'in kâbeyi inşa ettiği için kutsallık sayıldığı nedir anlamlandıramadım. Mevzu bahis Hz. İbrahim değil kâbe'ye verilmiş misyondur. Kutsal hale getirilmesinin öncüsü birlik beraberliktir.

Halime Malgil 6 yıl

İnanc maneviyat isi, kesinlikle katiliyorum ama bence bilimselligin olmasi inanci daha da kuvvetlendirir.Zaten her daim inananlar olacaktir, bu ona ekstra olarak bi destek verir.

İltr Arikoglu 6 yıl

Kabe yi Hz İbrahim'in inşa ettiğini soylerlerken bir şey amaçlamışlardir mutlaka.. Günümüzde de ders kitapların da akıldaki soruları gidermek için eski Türklerin tek tanrili inancına sahip oldukları bu yüzden aylarca süren katliamdan bahsetmeden kolayca islama geçtiği anlatıliyor.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Ha bu arada bölgede Hz muhammet yaşarken bile ortaya cikmis biri kadın 3 tane peygamberim diye çıkmış aday vardı. Tabiki öldüruldüler. Hatta günümüze kadar gelmiş az sayıda neler söyledikleri bilinir.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

halime hanım İslamın getirdiği tek bir yenilik biliyormusunuz?

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

İnanç farklılıkları. Diyebilirim İlter bey. Atıyorum sizin için atomdan hücrelerden, gazdan kendiliğinden var olan bir evren bana göre onlar vasıtasıyla Allah yaratmıştır. Bu en basit örnek oldu ama anafikir tam olarak bu gibi. İnkar eden kesim her zaman inandığı değerleri/bildiğini savunma olarak ileri sürer ki, bu en doğalıdır. Benim şu anda yaptığım gibi. Bi tane video izlemiştim mesela, Matematik profesörü bir beyefendinin islamı seçişi ile alakalıydı. Her zaman İslamı seçme sebebi ya da İslamdan ayrılma sebebini merak etmişimdir, ilgimi çeker. Kendileri, Katolik, dinine bağlı bir aileden gelmiş, ateistliği seçmiş ve sürekli belirli sorular sorarken bulmuş kendisine. Bu, beni kim var etti gibi alışagelmiş bi cümle değil. Ve her sayfayı çevirişinde sorularına cevap bulmuş. Vs diyeceğim o ki size göre kanıt kanıt diye didiklediğiniz (bu didiklemek kötü maksatlı değildir) kimilerinin yalnızca bir sorusunun tatminkâr cevabına bakıyor. İnsanoğlu enteresan doğrusu...

Halime Malgil 6 yıl

mete bey İslam dini Evrenseldir. Yani kuralları, nizamı her yüzyılda birdir. Bu yine inanç noktasına değinecek ama Kuranı kerim de Parmak izlerinin değerli olmasından bahsedilir. Bu yanlış hatırlamıyorsam bin sekizyüz küsur yıllarında açığa çıkmış bir bilgidir. *Parmak izleri insanlara özeldir vs.* Kuranı kerim de Tüm gezegenlerin kendi ekseninde döndüğü bahsedilir. Bu da Dünyanın düz, yuvarlak vs tartışması esnasında yeni bir bilgi olarak geçilebilirdi. Zamanına göre yeni bilgiydi. İlerisini tahmin edemiyorum. Tabii bu söylediklerim sizi tatmin etmeyebilir...

Halime Malgil 6 yıl

Evet, İslam'da her seyin cevabi var ama onemli olan tatmin etmesi. Bu arada Turkler samandi ve samanizm cok eski oldugu icin tam anlamiyla bilinmiyor. Gokte Tek Tanrı oldugu dogru ama bunun yaninda ruhlarda cogunlukta. Turklerin kiyima ugradigi dogru ama onlarin bundan dolayi İslam a gectigine katilmiyorum. Zaten onlara zorla bisey yaptiramazsin. Islam a gecis te oyle birden degil yillar aliyor. Peygamber zamaninda sahte peygamberler cikti ama basarili olabilecekler miydi kimbilir.

İltr Arikoglu 6 yıl

evet bunlar tartışılr bilgiler benim için ama ben mucuze anlamında değil inanç bazındaki yeni söylemini sormuştum.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

İltr Arikoglu Tengri inancı günümüzde bile var, ki Türkler muslumanlıktan önce o dine mensupsa ne olup olmadığını biliriz.. Zorla geçtiğine katılmamanız için verileriniz olması lazım malum tarihte inanç olmaz.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Türklerin İslamiyet ile kıyıma uğradığı mı söyleniyor? Kür-Şad komutanlığında gayet insancıl bir şekilde girdiklerini biliyordum ve İlker beye katılıyorum şu nokta da, Türklere bir şey yaptıramazsınız. Ki o dönemde bi çöküş yoktu ya da güç olarak geride değillerdi ki? Böyle bir kıyım olduğunu/ ilerisin de islamiyeti seçecekleri bir kıyım olduğunu düşünmüyorum. Peygamber zamanında peygamber olduğunu iddia eden bir kadın vardı "Kaynaklarda Esved’in Hz. Muhammed’in hastalandığı haberini aldıktan sonra ‘Rahman-ül Yemen’ adını seçip peygamberiliğini açıkladığı ve bu açıklamayı yapar yapmaz kimi kabilelerin biatını elde ettiği var. Sonrasın da Azad isimli biri geliyor ve Esved yalancıdır diyor halk linç etmeyi beklerken peygamber olduğunu iddia eden kadın öldürülmüş bulunuyordu.

Halime Malgil 6 yıl

bu konuda yüzlerce kaynak yazılmış onlarca kitap var. Aslında inkar eden yok diyeblirim.. Bütün tarihçilerin ne olursan ol gel sözünün Mevlanaya ait olmadığını bildiği gibi.. Bu sadece linklerden birisi, araştırsanız çok fazla kayanağa kolayca ulaşırsınız. http://blog.milliyet.com.tr/turk-tarihinin-kayip-70-yili--turklerin-musluman-oluslarinin-gercek-hikayesi/Blog/?BlogNo=424886

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Bahsettigim eski Turkler. Samanizm ilk inanclardan biri dolayisiyla yazi yoluyla gunumuze bilgiler gelmedi, soylenegeldi. Tarihi hakkinda. Kesin bilgi yoktur ve yoresine gore degisiklik gosterir. Tipki İslam gibi. Turklerin İslam a o sekile gecmesini tarih kanitlamiyor, aciklamalar oraya cikmiyor. Elimde Erdogan Aydin'in Nasil Musluman Olduk kitabi var. Sozde muhalefet ama koca kitaptan o cikmiyor.

İltr Arikoglu 6 yıl

sen kitabı okuduğuna eminmisin ?

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

Ben hala şaman rahiplerin varlığından bahsediyorum yazılı kaynaktan bahsediyorun.. İslamın bir kesimi tk tanrılı bir tarafı çok tanrılımı nasıl yorum bu.

Mete Canatanruaoglu 6 yıl

mete bey, kitap bildiğimiz Emevileri anlatıyor. Kuteybe'nin Türklere yapılan katliamlardan bunlar çıkmıyor. Bunu İlber Hoca'da kabul etmiyor zaten. Türkler müslüman gibi davrandılar ama eski inançlarını devam ettirdiler. Müslüman olmaları yıllar alıyor. İki ayrı konuyu yazdığım için karıştırdınız galiba. Bugünün rahiplerini en eskileri bilemezler, sonraları yazıya geçirilenleri bilebilirler ancak. İslam tek tanrılı din. Şamanizm'de ruhlar çoktu yazmıştım. Biliyosunuz, sonra o ruhlar, tanrılaşıp çok tanrılara evriliyor. Sonra da tek tanrı işte.

İltr Arikoglu 6 yıl