İdeolojiler bir din midir?

Her ideoloji bir dindir. Dindarlık, bir fikre tutku ile bağlanıp tüm hayatını ona göre şekillendirmektir.
G
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
8
8 CEVAP

Karsit ters onerme mantigina gore, din olmayan ideoloji degildir sonucu cikar ki yanlıştır.

G

Evet din olmayan ideoloji yoktur.

Görkem Cömlek 5 yıl

Görkem Cömlek öhömmmm

Mert Kaldı 5 yıl

görkem emin ol yıllar önce tarikatçi kişiler yok ya bizim siyasetle ne işimiz var derdi. Artık aynı kişiler islam tabi ki siyasettir, peygamber de devlet yönetti diyor. Siyasette a partisi vardır b partisi vardır bunların parti tüzüğünü tanrı yollamamıştır ya da böyle ideolojileri yoktur. Ama siyasi dincilerin partisinin kitabını tanrı yollamıştır iddiaları vardır. Bu sebeple ideoloji ile dinin hiçbir benzerlikleri yok. Fanatizm olgusunu irdelemek istersen evet dinci fanatikler ile ideoloji fanatikleri aynı derecede çılgınca işler yapabilir ama ideoloji le din asla aynı değildir.

Mert Kaldı 5 yıl

Mert Kaldı Bana din ile ideoloji arasındaki farkı ifade et o zaman. Tanrı diyorsan her zaman olması gerekmiyor. Budizm buna en iyi örnek

Görkem Cömlek 5 yıl

Görkem Cömlek eski nüfus cüzdanlarında din hanesine yazılabilecek ve din olarak geçen semavi dinlerin dışındaki tek din budizm ve buda bir tanrı görkem.

Mert Kaldı 5 yıl

Mert Hangi tanrı ?

Görkem Cömlek 5 yıl

Görkem Cömlek bana göre değil onlara göre tanrı

Mert Kaldı 5 yıl

Reenkarnasyonun olduğu bir din. Tanrı kavramı tam anlamıyla mevcut değil.

Görkem Cömlek 5 yıl

Görkem Cömlek herkesin fikrine saygi duyarim. Din olmayan ideoloji ne demek? Ideolojiler toplumun icinden çıkar. Din toplumun ustune giydirilir. Dinler ideolojik yapilar degildir, dogmatik yapilardir. Bir ideolojiyi kendi dini gibi gorenler bizi bağlamaz. Dogru da degildir. Reenkarnasyonun oldugu hangi dinde tanri kavrami mevcur değil? Budizm mi?

Gökmen Macit 5 yıl

Gökmen Macit İdeoloji de sorgulanmaz. Haydi Marksizmi sorgulayın bakalım. Sorgularsanız Marksizm olmaz zaten. Budizmde bizim felsefede öğrendiğimiz tanrı kavramı yoktur. Her şeye gücü yeten, sonsuz bir tanrıdan bahsedilmez. Doğa üstü güçlerle insanın tekrar dünyaya gelebildiğine inanılır. Reenkarnasyon doğa üstü varlıklara geçişi de mümkün kılmaktadır. Bu bakımından tanrıdan bahsedemeyiz.

Görkem Cömlek 5 yıl

Ideoloji sorgulanmaz mi? Reenkarnasyonda doga üstü varliklara mi geçilir? Bence tekrar bak. Iyi geceler.

Gökmen Macit 5 yıl

Gökmen Macit Marksizm adı üstüne Marx'ın düşünceleri işte. Sorgulasan kabul etmesen bunun savunucusu olamazsın. Budizmde reenkarnasyon doğaüstü varlıklara geçişi mümkün görür çünkü budizme göre her şey sonsuz devinim, döngü halindedir. Bu yüzden kıyamet kavramı da yoktur.

Görkem Cömlek 5 yıl

Dediğim gibi. Bir dusunceye inanmak, sorgulamamayi gerektirmez. Sorgulamamak bagnazlik demektir. Her ideoloji sorgulanir. Budizmde reenkarnasyonla dogaustune falan geçiş yoktur. Tekamül vardir. Sonsuza kadar dongulerle sürer. Kaynaklari tekrar taramani oneririm.

Gökmen Macit 5 yıl