IQ Testi zekanın gerçek göstergesi midir?

IQ Testi zekanın gerçek göstergesi midir? Kim Ung Yong adını muhtemelen duymadınız o bir fizikçi Albert Einstein IQ 160 Kim Ung Yong 210 fakat Kim Ung Yong fizikte bir Einstein bir Hawking in yaptıklarını yapamadı. Oysa Einstein ve Hawking i IQ da ilk okul çocuğu durumuna düşürüyor. Zeka göreceli bir kavramsal Einstein Kim den daha zeki olabilir mi? Yoksa fizikteki değişimler Einstein olmayı olanaksız mı kılıyor?

A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
25
25 CEVAP

Zeki insanlarda IQ gençlikte yüksek çıkar çünkü yaşına göre ileri yaşlarda beklenen davranışları sergilediğini gösterir ama kimse gençlik çağına girdiğinde artık ileri yaşlarda beklenen davranışlar, zeka kadar akıl ve tecrübe ile ilişki olduğundan tam olarak ölçülemez hala gelir ve saf işlem gücü yoğunluklu bir değerlendirmeyle kavramları hızlı öğrenme ve yaratıcı düşünmenin bir arada olduğu karma bir ölçüm yapılır. Erken yaş IQ'sundan farklı olarak gelişim hızını değil, çalışma verimliliğini hedefler. Genelde bir testte başarılı olmak diğerlerinde de bir yeteneği işaret eder ama her zaman öyle değil. Bazı insanlarda spesifik bir bölümde yüksek başarı gözlenirken, diğer alanlarda beklenen seviye elde edilmez. özellikle erken yaşta üniversite bitiren çocukların yüksek IQ'ları erken yaşlarda zihnin ani gelişiminden kaynaklanıyor genel hayatlarına doğrudan çarpıcı bir etkisi yok. Bazı insanlar da adeta bir hesap makinesi gibi kafadan çok katlı integraller alan bir zihne sahip oldukları halde yaratıcılıktan, yeni kavramlara hemen adapte olmaktan veya sosyal ilişkilerden uzak oluyorlar. O da beynin bir bölümünün olağansütü aktif olması kaynaklı herhalde.

S

Kucuk yaslarda zeki olup kotu bir sosyal ortama maruz kalan bireyler ileriki yaslarinda mukemmelliyetci vs olabilir

Burcu Cavus 5 yıl

Olabilir ama nasıl bir zeka; beyindeki bir anomaliden kaynaklı erken gelişim mi söz konusu yoksa genetik bir zihin parlaklığı, hızlı öğrenme kabiliyeti mi? Mesela Hawkings kendisini ortalama bir öğrenci olarak adlandırmıştı, Einstein da sınıf birincisi vs. Değildi ama zeki bir çocuktu. Bunlar ilgi alanlarıyla uğraşmaları ve yaşam onları o noktaya yoğunlaştırdığı için çok başarılı oldular. Bu herkes için olacak diye bir şey yok.

Salih Baylas 5 yıl

Salih Baylas kimi zeka turu okul ile ters orantilidir. Bu nedenle sosyal ortam kotuyse dedim

Burcu Cavus 5 yıl

Okul kötüyse o da olabilir. Hiperaktifliğin ve odaklanma güçlüğünün olduğu durumlarda okuldan alakasız bambaşka bir işte alışılmadık performanslar görülüyor ama zeka mutlaka bir yere akar, öyle içine kapanıp gazı kaçmış kola gibi bozulmaz. Bu aktığı yer ona para mutluluk iyi bir yaşam getirir mi o bilinmez misal, nadir de olsa bazı organize suç liderleri ortalamanın çok üstünde zekiler.

Salih Baylas 5 yıl

Salih Baylas bu noktada bu kisileri geri kazandirmak lazim ama toplum hapse yolluyor

Burcu Cavus 5 yıl

Burcu Cavus Hepsini değil, en azından ABD kanunları dediğinize izin veriyor. Bu sebepten belli bir yeraltı kariyerinden sonra er ya da geç bireysel zeka; zaten ortalama kapasitesi yerlerde olan suçlular dünyasında tek başına kolektif zeka ile mücadele edemez, enselenir. Çoğu itirafçı olur, çift taraflı çalışır/muhbirlik eder ya da danışman gibi kamu hizmetine alınır. Bazı ABD yapımı dizilerde gördüğünüz eski suçlu, yeni suç avcısı figürü tamamen senarist uydurması değil. Böyle yaşayan ve çok başarılı hizmetler veren baya insan var.

Salih Baylas 5 yıl

Salih Baylas Einstein'ın hayatını anlatan bir dizi belgesel var, orada anlatılana göre eşi daha zeki ve başarılı, bazı çalışmalarını eşinin geliştirmiş olduğu temeller üzerine oturtuyor fakat makaleye eşinin ismini yazmıyor

Emine Özilice 5 yıl

Emine Özilice Ben de bunun bir hurafe olduğunu, eşinin ortalama altı bir akademik başarı sergilediğini bir kaç kez girdiği akademik hayata geri dönüş sınavlarından kaldığını ve tezinin de güncel fiziğin zorlayıcı bir alanında olmadığını okumuştum.

Salih Baylas 5 yıl

Salih Baylas belgeseli izlemenizi öneririm

Emine Özilice 5 yıl