Karanlık diye bir şey yoktur. Tıpkı soğukluk diye bir şeyin olmadığı gibi. Karanlık (soğukluk) bizim ışığın (sıcaklığın) azlığına ve/veya yokluğuna verdiğimiz isimdir. Işık fotonlardan oluşur ve bu terimle elektromanyetik tayfın gözlerimizle görebildiğimiz frekans aralığı kstedilir: Yaklaşık 400 - 800 THz aralığı. Fotonların özellikleri ise, (frekansları, hızları) ölçülebilir. Prizma ile frekanslarına (renklerine) ayrılabilir, merceklerle bir odak noktasında toplanabilir, uygun frekanslı fotonlarla elektronlar yörüngelerinden koparılabilir vs. Karanlığın ise fiziksel olarak ölçülebilecek bir özelliği yoktur. Fakat fotonların frekansı bu aralıkla sınırlı değildir elbette. Bunlar gözlerimizle göremediğimiz frekansları da kapsar. Kızılötesi, morötesi, mikrodalga, x-ışınları, radyo- ve tv-dalgaları gibi. Çevremiz ve atmosfer bu frekansta fotonlarla ("ışıklarla") dolu olduğu halde, göremiyoruz ve biz yine de bu durumu (mesela uzayı) karanlık terimi ile ifade ediyoruz.
Karanlık diye bir şey yoktur. Tıpkı soğukluk diye bir şeyin olmadığı gibi. Karanlık (soğukluk) bizim ışığın (sıcaklığın) azlığına ve/veya yokluğuna verdiğimiz isimdir.
Işık fotonlardan oluşur ve bu terimle elektromanyetik tayfın gözlerimizle görebildiğimiz frekans aralığı kstedilir: Yaklaşık 400 - 800 THz aralığı.
Fotonların özellikleri ise, (frekansları, hızları) ölçülebilir. Prizma ile frekanslarına (renklerine) ayrılabilir, merceklerle bir odak noktasında toplanabilir, uygun frekanslı fotonlarla elektronlar yörüngelerinden koparılabilir vs. Karanlığın ise fiziksel olarak ölçülebilecek bir özelliği yoktur.
Fakat fotonların frekansı bu aralıkla sınırlı değildir elbette. Bunlar
gözlerimizle göremediğimiz frekansları da kapsar. Kızılötesi, morötesi, mikrodalga, x-ışınları, radyo- ve tv-dalgaları gibi.
Çevremiz ve atmosfer bu frekansta fotonlarla ("ışıklarla") dolu olduğu halde, göremiyoruz ve biz yine de bu durumu (mesela uzayı) karanlık terimi ile ifade ediyoruz.