Kendimi yorgun hissediyorum ne yapmalıyım?

Kaslarım çok güçsüz. Her zaman kendimi yorgun hissediyorum. Ne tavsiye edersiniz

T
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
54
54 CEVAP

Kaslarını geliştirmek isteyen herkesin gereksinim duyduğu temel ihtiyaç, kaldırılan ağırlık miktarının, seanstan seansa artırılmasıdır. Bu işlem, seansın yoğunluğunu artırdığı gibi, kaslara yeterli miktarda gerilim uygulandığını teyit eder ki sonuçlar da bunu gösterecektir. Gerçek şudur ki; kas geliştirmede ilerleme kaydetmenin yolu, sürekli bir prensipte kaslara, giderek artan miktarlarda yoğunluk seviyeleri yüklemektir. Aslında, kaslara her gün aynı ağırlığın uygulanmaya devam ettiği durumlarda, gelişmenin durduğu görülebilir. Böyle bir durgunluk, gelişmeyi durdurur ve sonuçları olumsuz etkiler. AĞIRLIĞINIZIN HER KİLOSU İÇİN 2.5 KG PROTEİN YİYİN Protein önemli bir besin bileşenidir. İş kas geliştirmeye gelince, çok protein yemek, çalışma yoğunluğundan sonra belki de ikinci önemli değişkendir. Proteince zengin besinler, yumurta (en yüksek oranda protein içeren yiyecektir), süt, tavuk ve kırmızı ettir. Kişi, günde 5-7 kez, 30-40 gr protein tüketmek için çaba harcamalıdır. Yeterli ölçülere ulaşamamanın sebeplerinden biri, protein eksikliğidir ve bu genellikle doğru öğün zamanlaması ve planlamasındaki sıkıntılarla ilişkilendirilir. UYKUSUZ KALMAYIN Uyku, birçok nedenden dolayı çok önemlidir. Uyku ayrıca, testosteron ve büyüme hormonu üretimine yardımcı olur. Yeteri kadar uyku için ortak görüş, her gece için 7-8 saat uyumaktır. Bunu başarabilmek için:

• Yatmadan önce ılık bir duş alın

• Rahatlatıcı bir tür müzik dinleyin

• Az bir miktar karbonhidrat tüketin

• Her gece aynı saatte yatın

• Yatakta televizyon izlemeyin

• Uyku ilaçlarından uzak durun

• Alkol ve sigara kullanmayın

GERİLİM KONTROLÜ Olumsuz gerilim, ileri düzey kas gelişimi için, belki de kişinin karşılaştığı, tek başına en yıkıcı etkendir. Herkes, herhangi bir yerde, her gün, belli bir miktar gerilimle karşılaşır. Bu doğaldır ve hayatta kalmak, bunun üstesinden gelmekten geçer. Yemek yemek, çalışmak ve konuşmak hep gerilim yüklüdür ve asla bunlardan uzak durulmamalıdır. Ancak; bunlar genellikle uzak durulamayan ve gerilimin pozitif olan yönleridir. Öte yandan, negatif gerilim (keder), rahatlama ve gelişimi baltaladığı için, uzak durulması gereken gerilimdir. Sigara içmek, aşırı içki tüketimi, olumsuz düşünmek, sürekli tartışmak ve uyku eksikliği hep olumsuz gerilimdir. Etkili bir gerilim kontrolü sağlamak için uygulanabilecek teknikler:

• İyi beslenin ve düzenli egzersiz yapın.

• Derin nefes alma tekniğinizi geliştirin.

• İyimser olmaya çalışın (kendi kendinize olumsuz konuşmaktan kaçının)

• Bir sorunla karşılaştığınızda, problemin kendisinden ziyade, gelecekte olabileceklere odaklanın.

AEROBİK YAPIN Kas yapısını bozduğuna dair söylemlerin aksine aerobik, aslında kas gelişimi için gereklidir. Aerobik, sadece metabolizmanın yağ yakma yetisini artırmakla kalmaz, ayrıca fazla bileşenlerin atılmasını (laktik asit) sağlar, oksijen ve besinin, kullanılacakları kaslara taşınmasını sağlar. Kasların büyümesini ve güçlenmesini sağlar. Aerobikte önemli olan nokta, başarılı sonuç almak için aktivitenin doğru uygulama süresi ve yoğunluğunu, çok dikkatli bir şekilde planlamaktır. Düşük yoğunlukta (aşırıya kaçmayın) ve orta sürede (yaklaşık 45 dakika) yapılan aerobik etkili olacaktır. Tempolu yürüyüş, kas gelişimi için belki de en popüler ve etkili aerobik çeşididir. AŞIRI DOZDA ÇALIŞMAKTAN KAÇININ En büyük sorunlardan biri, aşırı dozda çalışmalardır. Aşırı dozda çalışma durumu, kişinin motivasyonunu bozan ve sürekli bir gelişimden yoksun bırakan bir dizi belirtiyi kapsar. Gerileme, en sık rastlanılan durumdur. Buna son vermeyi ve normal çalışma temposuna dönülmesi gerektiğini gösteren eden tüm işaretlere rağmen, buna devam edilir. Kaslarda aşırı miktarda gelişme sağlamak için uğraşırken, dinlenmenin de en az yoğun çalışmak kadar kaslar için zorunlu olduğunun farkında olmadan kişi, vücudunu sınırlarına kadar zorlar. Kasları dinlendirmekteki eksiklik, aşırı dozda çalışma durumuna yol açar. Aşırı dozda çalışmanın belirtileri şöyle olabilir:

• Fiziksel: Yüksek nabız sayısı ile uyanmak, sabah saatlerinde yüksek kan basıncı, artan eklem ve kas ağrıları, baş ağrıları ve titremeler, bitkinlik, halsizlik, uykusuzluk, iştah kaybı, azalması, yaralanma, hastalanma, kronik yorgunluk, doyumsuz susuzluk veya su kaybı, soğuk algınlığına duyarlılık.

• Psikolojik: Artan kayıtsızlık sinirlilik, ruh hali ve uyku bozuklukları, depresyon, endişe, konsantrasyonda azalma, iştahsızlık Aşırı dozda çalışmayı önlemenin yolları şunlardır:

• Yeterli süre boyunca dinlenmek ve uyumak

• Başlangıçta aşırı şekilde çalışmak yerine, çalışma yoğunluğunu, belli bir süre içerisinde aşamalı olarak artırmak

• Çalışma şevkinin azalmasını önlemek ve daha da önemlisi aşırı dozda çalış

A