İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Celal Şengör yine tartışılacak açıklamalara imza attı. Demokrasiye sempatim yok diyerek monarşiyi savunan Şengör, "Sen yüksek mahkemenin atamasını politikacıya yaptırırsan, o yüksek mahkeme istediğin kadar bağımsız değildir. Monarşi bağımsızdır, tamamen bağımsızdır" dedi.
Besirek
Yargıyı herhangibir sınıf veya kişi atamayacaksa, yargı bağımsız olacaksa, yasama iyi yetişmiş bürokrat ve elenerek aday olmuş seçilmiş insanların oylarıyla yapılacaksa sistemin adının önemi yok. Yani her bi kesim ve kurum bir başka grup veya kurumun denetiminde olmalı. Adına isterseniz padişah diyin ama yargının denetiminden kaçamasın, yargıyı yönetemesin.
Zaten bunlar olmayacağı için tepedeki tek Adamlar indirilmiş yakın tarihte. Yani bu ön koşullar monarşi ile gitmiyor, Celal Şengör'ün tespiti yanlış.
İngiltere örneğide ilginç, sonucta kraliçe mutlak güç sahibi değil ama temsil yetkisi var.
İngiltere'de çok ciddi mücadeleler ve sıkıntılar oldu zamanında. Ayrıca İngiltere dünyanın en büyük imparatorluğu çok zengin ve güçlülerdi, parlamenter monarşiye de ilk geçen imparatorluklar yanlış hatırlamıyorsam