Neden bayan kelimesine karşı toplumda bir tepki var? Neden illa kadın demeye zorlanıyor?

Neden bayan dediğimizde ortada cinsiyet ayrımcılığı yapıyormuşuz gibi bir durum beliriyor? Neden toplum olarak bu kelimeye karşı çıkılıyor? Bayan kelimesinin yerine ısrarla neden Kadın kelimesinin kullanılması gerektiği belirtiliyor?

İ
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
42
42 CEVAP

Erkeğe oğlan demek gibi bir şey kadına bayan demek

B

Ne alakası var? Oğlan başka bir anlam taşır

Badsafa Örmeci 6 yıl

Oğlan nasıl bir anlam taşır size göre. Bence bu göreceli bir kavram. Oğlan çocuğu. Oğlum. Oğlu oldu. Gibi sıfatlar var oğlum dünyaya geldi derken ibne dünyaya geldi demekmi oluyor sence. Bunumu anlamalıyım senin söylemişne göre.

Behzat Gülyaprak 6 yıl

Oğlancılık

Badsafa Örmeci 6 yıl

Oğul erkek ifadesi gibi algılananda aslında oğul kelimesi iki cinsiyetide kapsar çocuk anlamını taşır. Zamanla erkek çocuklara doğru kalıplaşmıştır.

Mustafa Emren 6 yıl

Bakış açına bağlı demek öyle bakıyorsunuz

Behzat Gülyaprak 6 yıl

Öyle bakmıyorum gerçek bu araştırın bakın

Mustafa Emren 6 yıl

Oğlancılık da sonradan oraya çekilmiştir.

Mustafa Emren 6 yıl

Oğlan dersen işte öyle anlarlar, oğlancı gibi

Badsafa Örmeci 6 yıl

Tarihte En Eski Kaynak ogul "çocuk, özellikle erkek çocuk" [ Orhun Yazıtları (735) : beglik ogluŋun kul kıldıg, işilik kız ogluŋun küŋ kıldıg [beylik oğlunu kul kıldık, hanımlık kızını cariye kıldık] ]

Mustafa Emren 6 yıl

Kız oğlunu diyor kızlar içinde kullanılıyor ama tabii ağırlıklı olarak erkekler için. Türkçe kökenli bir kelime kaynağıda belirttim umarım yardımcı olmuşumdur.

Mustafa Emren 6 yıl

Benim bakış açım öyle değil, bana ne oğlan hitabından, erkekler genelde öyle anlıyot

Badsafa Örmeci 6 yıl

Badsafa Örmeci haklısınız kendi açımdan sizin bakış açınız öyle olmadığını tahmin edebiliyorum. Az çok bazı konularda yaptığınız yorumlara denk geldiğim için. Evet oğlancılık diye bir kavram var bu kavramda osmanlı’dan kalma bademleme olaylarından ortaya çıkmış bir kavram olduğunu düşünüyorum.

Mustafa Emren 6 yıl

Sağ olun anladığınız için

Badsafa Örmeci 6 yıl

Kadın ve erkek Cinsel Kimliğe saygıyı öne cıkarır bay ve bayan hitap biçimidir. Kadın kelimesi bireyselliği çağrıştırır bayan zayıflığı algılatır. Toplumumuzda

Behzat Gülyaprak 6 yıl

Oğlan eski Türkçe’de oğuldan gelir oğul kelimesi de eskiden hem erkek hem kız çocukları için kullanılıyormuş yani yine zamanla bir cinsiyet yüklenmiş

Çağlayan Işılak 6 yıl