Mars hakkında merak ettiğim bir şey var. Mars'ın manyetik kalkanı olmadığı için aşırı radyasyon var. Bunun yanında dünyanın 1/3'ü yer çekimi, aşırı soğuk, kum fırtınaları ve tüm bu olumsuzluklara rağmen neden Mars çalışmaları var? Koloni kurmaktaki amaç nedir? Bilmediğimiz nedir?
Teşekkürler
Erkan Şıh
E
Mars Güneş'in yasam kuşağında yer almasına rağmen yaşama elverişli bir gezegen değildir. Çünkü küçük ve çelimsiz bir gezegen olduğu için kayda değer bir manyetik alan oluşturamadığı için ısıyı tutacak kalınlıkta bir atmosferi uzun dönemler boyu koruyamaz. Mars’ın var olan atmosferine atmosfer demeye bin şahit gerekeceği için üzerinde ne bir damla sıvı su bulunur ne de gelişkin yaşama dair bir iz. Ayrıca yine atmosferinden dolayı Mars’da gündüzleri ortalama -20 derece, geceleri ise -90 derecelerde bir sıcaklığı vardır. Sadece ekvatorunda öğle vakti hava sıcaklığı kısa süreliğine +20 derecelere kadar yükselir. Mars kalın bir atmosferi tutacak kadar yeterli bir büyüklüğe sahip olabilseydi şu anda ortalama yüzey sıcaklığı 8 - 10 derece olan serin ama rahatça yaşanabilir bir gezegen olabilirdi.
Mars kızıllığı ile ne kadar güzel olsa da, çok az oksijeni olan, sıvı suyu hiç bulunmayan ayrıca çok fazla ultraviyole ışığa maruz kalan bir gezegen ancak bunlar “daha fazla hava” sayesinde sorun olmaktan çıkabilir. Yüksek hava basıncı ve sıcaklık, yüzeyde sıvı suyu mümkün kılabilir, ısınan Marsta bitki yetiştirebilir ve havasını nefes alacağımız bir atmosfere dönüştürebiliriz. Ancak Mars'ı dünyalaştırdığımızda en büyük sorun manyotesfer yetersizliği olacaktır. Çünkü Mars’ın olmayan manyetik alanı ve düşük kütleçekimi yüzünden Güneş rüzgarları tarafından atmosferi sürekli süpürülüyor. Tabii ki Mars’ı dünyalaştırdığımızda sorunlar devam edecek ancak teorik ve teknolojik olarak Mars'ı dünyalaştırmak mümkün.