Neden iyi insan olmak için çabalıyoruz?

Gunun sorusu da geliyor Neden iyi insan olmak icin cabaliyoruz? Iyilik nedir? Kotuluk dedigimiz bazi seyler iyilik, iyilik dediklerimiz de kotuluk olabilir mi? Sohbet konusu olsun dusunceleri alayim

com-r4n1isgdlhihi9ugr9lz.jpg
I
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
4
4 CEVAP

Empati herşeyin ilacı diyorum.

A

Peki güçlü insan empati yapma gereği duyar mı? Ya da duysa bile yapmak zorunda mi? Neden yapsın ki?

Ilker Öngel 5 yıl

Duyar ve zorunda değil elbet. Ancak karşıdakinin durumunu anlamaya çalışmadan nasıl kesin sonuca ulaşmayı düşleyebilir bilemiyorum.

Ali Togrul 5 yıl

Sen iyiyiyi seçtiğin için, ben de kötüyü savunuyorum beyin fırtınası maksatlı, başka birisi kötüyü seçerse ben de iyiyi savunacağım

Ilker Öngel 5 yıl

iyide iyilik ve kötülük kavramları başlı başına kendilerine yetiyor bence. Senin dediğin gibi bir olgu her zaman iyi olmayabilir aynı şekilde kötülükte. 5N1K da önem kazanıyor kanımca burda

Ali Togrul 5 yıl

5N1K değil aslında olay az önce mesela iyilikten yanaydın. Şimdi kişisine göre diyosun. Ben kimi insanlar tanıyorum tamamen kötü, kimi insanlar tanıyorum tamamen iyi. Hani adamın canını alsan bile, iki yanlış bir doğru etmez diyerek hala iyilik yapan insanlar.

Ilker Öngel 5 yıl

Veya satanizmi bilmiyorum ama kötülüğü savunuyor olabilir.

Ilker Öngel 5 yıl

İyi biri olmakla enayiliği ayırmak gerek bence. Karşılıksız birşey elbette her daim yapılır ancak zarar getirdiği zaman sana buna devam etmek iyilikten çok kendine zarar bence. Yani tokatı yedikten sonra diğer yanağı çevirmek iyiliğe devam etmek midir sence

Ali Togrul 5 yıl

bi ara bi yazı okumuştum, "şeytan özünde iyidir, tüm günahları insanlar için üzerinde aldı.. Vs. " gibi bişeydi. Yani o da tartışamaya açık (var olduğunu varsayarak konuşuyorum tabii)

Ali Togrul 5 yıl

Ali Togrul bazılarının da şunu dediğini duydum. ''kötüye kötü tepki vererek onu iyi yapamayız, tepkilerimiz karşılığında iyi olursa o da doğruyu bulabilir'' bu konuda çok çeşitli görüşler var.

Ilker Öngel 5 yıl

Mantıklı ancak Kötüye kötü tepki vermek onu iyi yapmak amacı ile olmayabilir, bir daha bela olmasın diye kökten çözmektir belkide.

Ali Togrul 5 yıl

Onu da geçtim, iyi ve kötü kavramı dahi kişiden kişiye göre değişiyor. İyilik ve kötülük nedir? Fakir birinin, zenginden para çalması iyi midir kötü mü? Kimileri bunu haklı görürken, kimileri ne olursa olsun yapmamalı diyor. Kimileri ise ''zaten fakirin emeğiyle zengin oluyor'' diyor.

Ilker Öngel 5 yıl

Peki kötüye kötülük yaptığımızda bir daha musallat olmaz mı? Yoksa intikam mı alır? Veya sana kötülük yapamasa bile başkalarına mı dadanır?

Ilker Öngel 5 yıl

("Onu da geçtim..." diye başlayan yorumuna) Bu konuda kesinlikle haklısın. Ekleyecek veya artı söyleyebileceğim bi kelime yok.

Ali Togrul 5 yıl

Hadi hadi beyin fırtınası, bi sen yorum yaptın zaten

Ilker Öngel 5 yıl

ben global düşünüyordum, kişisel değil. Kökten çözüme ulaşılınca başkalarına nasıl musallat olabilir

Ali Togrul 5 yıl

Peki insanın doğasında sence iyilik var mıdır? Yani güç elinde olduktan sonra, onu reddedebilir mi insan? (Bu global olan için)

Ilker Öngel 5 yıl

Çok nadir olsada tarih bunun örneklerini görmedi mi bence kesinlikle bunu yapan, yapabilecek ve yapacak olan çok insanımız var. Yeterki kendini milyarlarca insandan sadece 1 birey olarak görsün. Ne eksik, ne fazla.

Ali Togrul 5 yıl

İnsan çekiç olduğunu farkedince herkesi çivi görür muhabbeti çoğu zaman tutsa da bazı zamanlar işlemiyor.

Ali Togrul 5 yıl

Tartışmadan bağımsız olarak diyorum bu cümleyi, normalde karşı tarafı oynadığım için benim zararıma. Aslında ben de şuna inanıyorum, başa geçip yönetme hevesi olan insanların büyük çoğunluğu kötü. Çünkü hırs ve güç isteği çok olmayan insanlar bu tür şeyler için pek uğraşmıyor.

Ilker Öngel 5 yıl

Şimdi tartışmayla bağımlı kısım. Bence çoğunluğun çekiç olduğu zaman insanları çivi gördüğü bir dünyada iyilik ütopya olur. O yüzden iyilik gereksiz olabilir.

Ilker Öngel 5 yıl

Belkide haklısın bi ütopya. Ama biz daha iyiliğin ne olduğunu bilmiyoruz

Ali Togrul 5 yıl

Ekmeği olmayan birinin zenginden çalması bence iyilik veya kötülük değil, gereklilik ve hatta haklı bi davranıştır.

Ali Togrul 5 yıl

Ama hırsızlık kötü değil mi? Bir başkasının malını alıyoruz. (benim beynim yandı, 1-2 yorum sonra sileyim postu)

Ilker Öngel 5 yıl

Daha önce dedik ya kimine göre kötü, kimine göre zaten onun. Heh işte bencede onun emeği ile kazanılan şeyler ve ihtiyaçları için "çaldığı" şeyler bence kötülük değildir.

Ali Togrul 5 yıl

Peki tamamdır. Görüşürüz sonra o zaman iyi geceler.

Ali Togrul 5 yıl

Eğlenceli oldu ben böyle zaman zaman yaparım belki Güzel tartışmaydı tebrikler )

Ilker Öngel 5 yıl

Saol, en azından beynimizi kullanamaya çalışıyoruz. Buda bişey sanırsam

Ali Togrul 5 yıl