Psikiyatri bir bilim mi?

Ben psikiyatriyi bir bilim olarak kabul etmiyorum. Tıpkı din afyondur sözü gibi psikiyatri bilimi de egemen sınıfın kontrolünde olan, hiçbir şeyi toplumsal olarak incelemeyen sorunun kökenini daima bireyde arayan bir bilim dalıdır. Uyuşturucu muadili ilaçlarla sorunun bireyde olduguna inandırır ve gerçeklik algısını hormonların yardımıyla bozar. Mutsuz musun? Sistemin sorunları seni rahatsız mı ediyor? Al bir ilaç ve hayatına devam et. Büyük devrimciler psikiyatriste gitseydi, örnek olarak Che psikiyatriste gitseydi kesinlikle sorunun kendisinde oldugu söylenirdi ve tüm devrimci arzuları çeşitli ilaçlar, terapiler eşliginde bastırılmaya itilirdi. Bu yüzden psikiyatri sözde bilimi egemen sınıfın elinde kendisine biçilen rolü oynamaktadır. Egemenlerin çıkarları için çalışmaktadır.

U
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
56
56 CEVAP

Açıkçası psikiyatristleri çok bilmiyorum, fakat psikologlarla ilgili bir iki kelam edebilirim sanırım. Şahsen 3 senedir psikoloğa giden birisi olarak söyleyebilirim ki, işini düzgün yapan ve hastalarına önem veren bir grup var. Ha bu grup ne kadar geniş diye sorarsanız, en ufak bir fikrim yok, ama bu grup var.

T

Bu grup genellikle yüksek ücrete çalışıyor. Bir işçinin ödeyemeyecegi miktarlar.. Yani yine sınıfsal bir yön olarak maddi durumu iyi sistem içerisinde sorunları olan zenginlere yönelik özel bir hizmet. Fakir olanlarsa devlet hastahanesinde 5 dakikalık muhayenelerle sadece ilaca dayalı bir tedavi görüyor.

Ufuk Özcangöz 6 yıl

İşte bu sıkıntı devletin yetersizliğidir bence. Tüm suçu psikiyatri bilimine atmak, psikiyatriyi kapitalist sistemin bekçisi olarak görmek biraz aşırıya kaçmaktır sanırım.

Tolga Kesdi 6 yıl

3 senedir piskologami gidiyorsunuz? Burada yanlış olan bir şey yok mu sizce? Bence çözüm falan bulmak istemiyorlar sizin için nede olsa sürekli siz hastalardan dolayı düzenli bir gelirleri var

Kenan AsLan 6 yıl

ingilizceniz varsa bu kitabı alın okuyun ve neden ilaç almamanız gerektiğinden bahsediyor

com-lofe78vq2u7byj53jh6d.jpg

Kenan AsLan 6 yıl

Yanlışınız var, ilaç almıyorum. Psikologlar ilaç veremez zaten, ancak tavsiye edebilirler.

Tolga Kesdi 6 yıl

Psikolojide bir sorunu tanırsın, kabullenirsin, nasıl çözecegini düşünürsün. Bu tarz aşamalar ve yaklaşımlar var. Sorunun sende olduguna inanman lazım. Bu olmadan tedavi olmaz.

Ufuk Özcangöz 6 yıl

ilac alin veya almayın bir insan sorunu için neden 3 sene boyunca bir doktora gider? Maksat sizden kazanç değilse nedir?

Kenan AsLan 6 yıl

3 senedir sizin sorununuza çözüm olmadıysa oraya gitmenin anlamı nedir?

Kenan AsLan 6 yıl

hobi mi anlamıyorumki

Kenan AsLan 6 yıl

Psikolojik tedavilerin süresi genelde değişir, ama kısa sürede bitmez bu tür işler. Psikologla aranızda olan güven ilişkisinin kurulması gerekir, psikoloğun sizi kendinizi tanıyamayacağınız kadar iyi tanıması gerekir, e bu süre içerisinde yaşanan gündelik olaylar da sizi etkiler, o yüzden iş uzar. Psikoloji sihir değildir.

Tolga Kesdi 6 yıl

Üç sene her haftasonu dogaya çıkıp dinlensen sorunun zaten çözülür

Ufuk Özcangöz 6 yıl

Üç senelik tedavinin nedeni birden fazla problemim olması.

Tolga Kesdi 6 yıl

Ufuk Özcangöz keşke o kadar kolay olsaydı, değil maalesef

Tolga Kesdi 6 yıl

Kenan AsLan neden ilaç almamaliyiz? Kisaca anlatir misin? Ingilizcem yok.

Nazlı Karain 6 yıl

Ya arkadaşım bu insan sizi bir arkadaştan fazla bir süre dinliyor zaten. Neyini tanıyacak? O psikolog 3 sene içerisinde sizi tanıyamamışsa ne halt yemeye o kadar eğitim almış?

Kenan AsLan 6 yıl

Ömrü boyunca psikologa gidenler var. Bu tanimak meselesi degil Kenan AsLan.

Nazlı Karain 6 yıl

Nazlı Karain ben eksik anlatabilirim. Okumanız daha faydalı olur. Türkçesini bulabilirseniz tavsiye edebilirim

Kenan AsLan 6 yıl

3 sene içerisinde tanıyabileceği kadar tanıdı zaten, o fazı biz çoktan geçtik. Ancak sıkıntıların geneli insanlarla olan ilişkimizden dolayı olduğu için, iş uzuyor, evriliyor. Psikolojik tedavi sabır işidir.

Tolga Kesdi 6 yıl

Kenan AsLan ekran fotografini aldim. Arastiracagim Sag ol. Ben de ilac kullanilmasina karsiyim.

Nazlı Karain 6 yıl

Ömrü boyunca bir insan piskologa gidiyorsa zaten bir çözüm yoktur orada. Mantık ne anlamıyorum Ki? Soruna çözüm bulmak değil mi? Ha eğer gidip düzenli olarak sohbet etmek size iyi geliyorsa bu kitapta yazdığı gibi bir kopek alın ve konuşun oda sizi dinler diye yazıyordu

Kenan AsLan 6 yıl

Mantığını sen anlamıyorsun, ben de anlatamıyorum. Olmayacak böyle Biraz bekle bir şeyler yazmaya çalışayım.

Tolga Kesdi 6 yıl

Tolga Kesdi yazarsan memnun olurum. Ne kadar uzun oldugu farketmez. Okurum. Ben de bu basligi acan arkadas gibi düsünuyorum. Belki sen fikrimi degistirirsin.

Nazlı Karain 6 yıl

Arkadaslar gidin fakat bir çözüm için gidin. 3 senedir gidiyorsanız bence bu işte bir terslik var gözünüzü seveyim. Yapmayın paranızı kaptırmayın bende olsam o piskoloğun yerinde aynısını yapardim nede olsa düzenli para geliyor

Kenan AsLan 6 yıl

Ahkam kestigim falan yok. Bana doğru gelmiyor 3 sene veya daha fazla piskolojik sorunlardan dolayı doktora gitmek. Ki doğruda olsa bir doktorun belli bir süreden sonra bir hastasından para alması o doktoru utandirmasi gereken bir durum. Ee ne olacak bu 3 sene gidip ve halen çözüm bulamayan vatandaşın maddi durumu artık yeterli değil se? Çözüm de yok parada yok. Ne oldu şimdi boşa giden 3 sene ve para

Kenan AsLan 6 yıl