Psikiyatri bir bilim mi?

Ben psikiyatriyi bir bilim olarak kabul etmiyorum. Tıpkı din afyondur sözü gibi psikiyatri bilimi de egemen sınıfın kontrolünde olan, hiçbir şeyi toplumsal olarak incelemeyen sorunun kökenini daima bireyde arayan bir bilim dalıdır. Uyuşturucu muadili ilaçlarla sorunun bireyde olduguna inandırır ve gerçeklik algısını hormonların yardımıyla bozar. Mutsuz musun? Sistemin sorunları seni rahatsız mı ediyor? Al bir ilaç ve hayatına devam et. Büyük devrimciler psikiyatriste gitseydi, örnek olarak Che psikiyatriste gitseydi kesinlikle sorunun kendisinde oldugu söylenirdi ve tüm devrimci arzuları çeşitli ilaçlar, terapiler eşliginde bastırılmaya itilirdi. Bu yüzden psikiyatri sözde bilimi egemen sınıfın elinde kendisine biçilen rolü oynamaktadır. Egemenlerin çıkarları için çalışmaktadır.

U
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
56
56 CEVAP

Bu konu tüm dünyada bilim adamları arasında tartışılıyor ve çok ciddi bir kesim gerçekten de bu alanı bilim olarak kabul etmiyor.

Bana kalırsa, yakın bir dönemde olmasa da, orta vadede bu konu ile ilgili epey önemli gelişmeler yaşanabilir ve bugüne kadar bilinen her şey baştan sona değişebilir gibi duruyor.

O yüzden "psikiyatri bilimine" çok da güvenle bakmayın derim...

F

Uluslararası birkaç makale okumanızı şiddetle tavsiye ederim. Zaten bilimde hiçbir şey "sabit" ve "değişmez" değildir, bu tarz tartışmaların olması da bilimin yararınadır. Hemen her şeyi inkar etmenin bir manası yok.

Fatih Denizli 6 yıl

Ya hu gelip ad hominem yapıyorsunuz; konuyla alakasız, absürd ve aslında aşağılamaya yönelik, "Fen Edebiyat" gibi saçma sapan örnekler veriyor, tartışmak yerine aklınız sıra karşınızdaki insanı küçük düşürmeye çalışıyorsunuz. Buna rağmen tüm nezaketimle size cevap veriyorum ama aynı tavrınıza ısrarla devam ediyorsunuz. Kusura bakmayın, şu hareketlerinizle yeterince dikkate alınacak bir birey değilsiniz, benim için. Gerçekten uğraşacak vaktim yok, başka zaman artık. Doğru düzgün konuşmak istediğiniz vakit tekrar beklerim.

Fatih Denizli 6 yıl