Bilim adamları geçmişe teleskopla bakmak dedikleri DNA çalışmaları ile İskoçların atalarının aslında Türkler den ve Tuareg ler den ( ilk defa yazıyorum bunu dikkat ) geldiğini kanıtlamışlar ..
Bakalım kimmiş bu Mavi insan Tuaregler
İşte Büyük Sahra Çölü'nün mavi giyen insanları Tuaregler'in kayıp kıta Atlantis'e uzanan gizemli hikayesi..
Cezayir, Libya, Mali ve Nijer arasında geniş bir alanda yaşayan Tuaregler, Herodot zamanından beri Sahra Çölü'nün hakimi olan atalarının izinden gidiyor ve hala göçebe bir yaşam sürüp kervan ticaretiyle uğraşıyorlar...
Büyük Sahra Çölü’nün sınırları içinde sürekli yer değiştiren 5 milyon nüfuslu bu halk, bağımsız bir siyasi örgütlenmeye de sahiptir ve Berberi dillerinden Tamasheq'i dilini konuşur.
Kuzey Tuaregler çoğunlukla çölde, Güney Tuaregler ise daha çok step ve savanlarda yaşar.
Bu insanların halen ataları gibi yerleşmeyi red eden ve deve sırtında çöllerde yaşamayı tercih eden haysiyetli bir karakteri vardır.
Kuzeydeki başlıca Tuareg konfederasyonları Ahaggar ve Azcer, güneyde ise Asben, İfora, İtesan, Avellimiden ve Kel Tademaket'tir.
Güney Tuaregler Zebu ve deve yetiştirir ve bunların bir bölümünü Kuzey Tuareglere satarlar.
1970'lerde ve 1980'lerde Moritanya'nın güneyi, Senegal, Nijer, Burkina Faso ve Çad'ı etkisi altına alan kuraklık Güney Tuareglerin sayısının azalmasına ve hayvancılığa dayalı geleneksel yaşam biçimlerinde önemli değişikliklere yol açmıştır.
Geleneksel Tuareg toplumu, soylular, din adamları, vasallar, zanaatçılar ve eskiden köle emekçilerinden oluşan katmanlara bölünmüştür.
Tuareglere "çölün mavi insanları" denmesinin nedeni, erkeklerin 25 yaşına gelince taktıkları ve ölene dek çıkarmadıkları, yalnız gözlerini ve burunlarını açıkta bırakan, genellikle mavi renk olan türbanlarıdır.
Müslüman olan Tuareglerde kadınlar örtünmese de erkekler mutlaka bu türbanı takıyorlar.
Toplumlarında kadının önemli ve üstün bir yeri var.
Özgürlüklerine düşkün, savaşçı bir halk olan Tuaregler Fransız sömürgecilere karşı büyük şiddetle direndiler, bugün de hala yaşadıkları ülkelerle sık sık çatışmaya giriyorlar.
Tanınmış Yunan gezgin ve tarihçi Herodot, bu günkü Sahra’da yaşamış olan garip bir halktan söz eder ve onların Atlantisli olduğunu söyler. O zamanlardaki Sahra bu günkü gibi çöl değil, aksine yemyeşil ve bereketli bir yerdi. Bu ülke insanlarının torunları Tuaregler olmalıdır, zira mavi derileriyle meşhur bu insanların kökenleri tam olarak saptanamamıştır.
Tuaregler geleneksel olarak, kırmızıya boyanmış deri çadırlarda yaşarlar. Günümüzde deri yerine naylon çadırlar da kullanılmaktadır. Güneyde beşik tonozlu keçe çadırlar yaygındır.
Tuaregler arasında eski Libyalıların kullandıklarına benzer bir el yazısı (tifinag) varlığını korumaktadır.
Haa başka ne diyebilirim diyeye düşündüm de, dil den bahsetmezsek olmaz sanırım..
TUAREG: Bu kavim adı kuzey Afrikanın yerli halkı diye bilinir. Oysa ki onlar da Asya kökenli olup oraya göç etmişlerdir. Bu isim aslında TUR-ve-OK => TUREOK => TUAREG şeklinde dönüşmüştür. Bu halkın bir de kendine has abecesi vardır. Yazının Orhon abecesine büyük benzerlikler gösterdiği kesindir. Tuareg dili ile Bask dili arasında büyük benzerlikler bulunmuştur.
Yunancada th, peltek s gibi okunur. Simdi su kelimeyi oyle okuyun bakalim: ATHENA