Şapka kanuna uymadığı için kimse asıldı mı?

Benim bir sorum olacaktı 1925te çıkartılan şapka kanununa uymadığı veya muhalefet ettiği gerekçesi ile istiklal mahkemelerinde asılan insanlar varmıydı?

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
38
38 CEVAP

Aslında sağcılar (kemalistler) bunu hafifletip olur mu öyle şey başka şeyden asılmıştır gereksiz yere asılır mı insan diyor, dinciler ise şapkaya muhalefetten asıldı diyor. İki tarafın açıklamaları da tam olayı yansıtmıyor. En azından sorgulayan (taraf tutmak sorgulamak değildir) kişi olayın ne olduğunu öğrenmeye çalışıyor. belgeler kayıt altına alındıysa onlara bakmak gerek. Eğer şapkaya karşı propaganda yaptılar ve asıldılarsa İstiklal mahkemeleri suçludur. Asılanların suçlarına bakmak gerekir. Ve liderlerin gücünü arttırmak için muhalifleri katlettiklerini ve bunu kılıfına uydurduklarını biliyoruz. Şuan içeri atılan muhaliflerin çoğu idam cezası anayasada olması halinde asılmış olacaktı. Karşıt görüş olması onları basit muhalif suçlardan aslında terörist olarak hansıtılabilir. Mahkemede ise terörist olarak yargılanır ve asılır. Bundan 50 yıl sonra ise elinizde tek kanıt mahkeme belgeleri kalır ve o belgelerde onların vatana ihanetten suçlu olduğu yazılır.

E

Nilufer Aşkin abla arkadaş aslında kafamdaki bazı şeylere değinmiş haklılık payı açısından ne düşünüyorsun arkadaşın yorumu için ? (Ben beğendim teşekkürler yorum için)

Serhat Tıktık 5 yıl

Serhat Tıktık insanların sorgulaması hakkında sana şunu söyleyeyim. Ne kadar aydın gibi gözükseler de genellikle bu sürü psikolojisinden kaynaklanır. Bu ülkede insanlar İlköğretim hatta ana sınıfından beri bir ideoloji empoze edilerek yetişiyorlar. Günümüzde ise bu ideoloji yerini farklı bir ideolojinin yerine bırakıyor. İkisi de hatalı ikisi de olmaması gereken şeylerdir. İnsanlar özgür düşünmüyor kendi efendilerinin esiri ve onu koruyorlar. Eğer kendi efendileri suçlu ise onu aklamaya çalışıyorlar, eğer karşıtlarının lideri suçlu ise ona her zaman laf söylüyor ve onu destekleyen kitleye hakaret ediyor. Fakat atladıkları, aslında görmek istemedikleri bir şey var. Kendileri. İnsanlara onlardan biri değil dışarıdan bir göz olarak baktığında onların birbirlerine çok benzer iki kitle olduğunu görebilirsin.

Enes Sevoş 5 yıl

Enes Sevoş Dostum yorumların için çok teşekkür ederim biraz konu dışı oldu şimdi yazdıkların, bende battı balık yan giderden devam edeyim o halde, peki ne yapılabilir.... Yanlışları güzel tespit etmişsin ama bu çarpık düzene nasıl bir değişiklik getirilebilir tarihten aldığımız sonuçlara da biraz bakarsak (Lütfen yapıcağın çıkarımların içerisinde tek yol devrin yada turan yada demokratik liberalizm gibi terimlere yer vermeden bir çıkarımda bulun )

Serhat Tıktık 5 yıl

O terimlere gerek yok saçma ideolojik baskılar olarak görürüm. Öncelikle ne istediğimizi bilmek gerekir. Mevcut sistem sizi A ideolojisi kötü o zaman B ideolojisini dayatalım der. Bunun için ne istediğimizi bilmek gerekir. Değişim mi istiyorsun gelişim mi? Gelişmek istiyorsanız bazı şeylerden kurtulmanız gerekir. Ayrıca nasıl bir gelişim istediğinize bağlı. Ben burada kendi istediğim sistemi değil olması gerekeni anlatacağım. Mevcut anayasanın, eğitim ve öğretimin değişmesinden yanayım. Bu yol eğitim ve yönetim düzeyinde oldukça ileri taşıyacak. Öncelikle eğitim sistemindeki gereksiz bilgilerin kaldırılması gerekir. Mesela ilkokul öğrencisine ebob ekok öğretilmesi saçma bir durumdur. İleri derece matematik yüksekokulda veya orta okulda verilmelidir (ilkokul 8 yıl sayarak). Tarih dersi hep açıklar ile ve gereksiz övgülerle dolu. Halkın geri kalmasının en büyük nedenlerinden biridir bu. Tarih daha objektif kaynaklardan anlatılmalı. Felsefe ve sanat dersleri ilkokulda başlayıp yüksekokula kadar devam etmeli. Düşünen ve sorgulamaktan korkmayan bir nesil istiyorsanız. Çok daha fazla detaya girmeye gerek görmüyorum. Eğitimden ideolojik empoze çabası tamamen kalkmalı özetle. Eğitim sisteminde ise en önemli unsurlardan biri olan yarıştırma olayı yerine insanların yetenekleri keşfedilmeli ve yüksekokullar yeteneğe göre alana göre okula almalı. Bu şekilde alanında çok iyi kişiler yetiştirebilir ve bu kişiler işlerini severek yaparlar. Bu yöntem (tabi üzerine düşünülmeli ve geliştirilmeli) sayesinde bir kesimin bahsettiği aydın yerine gerçek aydınlık bir nesil yetişir. Faşizmden uzak. Anayasal değişikler çok fazla yapılmalı özellikle ırk ve din kavramları çıkarılmalı. İnsanları kin ve nefretten uzak tutmaya çalışıyorsanız bunları kaldırmalısınız. Tabi sadece bu değil bu bir başlangıç. Ceza kanunu suçluyu daha beter hale getirecek değil durumdan vazgeçirecek şekilde olmalı. Daha bir çok ek şey ile dünyanın en gelişmiş ülkesi bile olabilirsiniz. Faşizmin olmadığı, sanat ve felsefenin konuşulduğu, refahın yüksek olduğu, iç karışıklığın neredeyse olmadığı bir ülke olabilirsiniz. Bunu deneyen ülkeler var ve başarılı olabiliyorlar. (Turan, Komünizm, Demokratik liberalizm, Kemalizm, tek yol devrim terimlerine gerek kalmadan refahı yüksek bir ülke yaratmak mümkün. Ama süreçten anlayacağın gibi bunun için birkaç nesil geçmesi lazım bu sistem ile.) Biraz uykum geldiğinden kafam dağılıyor. Benden bu kadar. Umarım anlatabilmişimdir.

Enes Sevoş 5 yıl

Enes Sevoş Dostum eline sağlık anlatabildin de yanlız ufak bir şeye değinmedin ben senden ne yapılması gerektiğinden ziyade nasıl yapılması gerektiğini sordum senin bu söylediklerin nasıl yapılabilir uygulamaya nasıl konulabilir akp tabanından nasıl geçer muhalefet nasıl karşılar uygulamaya nasıl geçilir bunlara değinmeden bir yol gösteriyorsun ama şunu diyorsun bu yoldan ilerlersen harikalar diyarına ulaşırsın ama yolun içerisinde haydut vvarmı trafik var mı yol ayrımı var mı kaç günde varılır ve varana kadar nelerden vazgeçmem gerekir ödemem gereken bedel nedir o yolun sonunda kesin bir harikalar diyarı varmıdır benden sonrakilerin yoldan çıkmaması için alınması gereken önlemler nelerdir bu gibi soruları atlayarak bize sadece güzel olma ihtimali olan bir yol gösteriyorsun....

Serhat Tıktık 5 yıl

Ayni seyi tersinden soylersek simdi ornekleri dolasiyor her turlu halti isliyor "doktor bu ne" dediginde ama buz akpliyiz muslumaniz ondan sucluyor saldiriyorsunuz deniyor. O donemdede tamda boyleydi asiretler anadoluda guc savaslari yapti dis ulkelerle madalya alirken mektup alip verurken yabanci para makbyzlari onlarca belgeyide koyacaksiniz ortaya ki once sucu, suclabani dinlemrk veya okumak gerekli neye bakacaginizi bilmek icin. Kimse sapka icin surulmez ancak ayaklanma sonrasinda basarisiz olunca kacar. Olaylarda mantikta aramak lazim o donene gitmeniz lazim sartlar nelerdi? Lozan deniyor mesela.. Maddeĺeri bile cogu bilmiyor bilse o maddelerin hangi baska anlasmalara atifta bulundugunu, o anlasma yapilirken gucler dengesini. Iktidar, meclis, asiretler, muhalifler,basinin gucu, ysndasligi,kulturel anlayis (arap seviciligi gibi),diger ulkelerle sinirlarimizla olan catismalar, dunya sinirlari degisirken kim kimi acik veya kapali desteklemisv. S bir cok seye bskmak zorundayiz Bir defa sapka kanunu dediginiz kanunu okudunuz mu? Okusaniz yaw nerde bu denikenler dersiniz bakin meclis kayitlari resmi gazete yayinina bakin. O kadar komikki bu soylenen. Hadi bakmadin usendin. Savas oncesi, sirasi, sonrasi fotograflara bakin. Gucu rline aldiktn sonra yapti diyenlere cenaze resimlerine bakin. Insanlari giyinuslerini inceleyin. O zamsn ne kadar yuzeysrl rivayete dayali, gercekten ciddiyetten devlet yonetimi janun yasa cikarmadski ciddiyetten uzakligini goreceksiniz. O kadar komikki sanki ufk cocuk anne ay peynirden mi yapilmis kivaminda. Anlatirim yazarim belgeleride oncesi sonrasi olaylarida eklerim ama dedigim gibi cok derin ve genis konular bunlar. Ogrenmek isteyen tutanaklardan baslayacak iddia ve savunmalarin izini surecek baska yolu yok du snda ve byrda

Aşkin Aygül 5 yıl

Ayrics sagci ve Kemalisti ayni kefeye koymak bastan komedi. Bu tarz karsindakini yargilarken genelleme yapan birisi tamda tarif ettigi kisidir aslinda. Ayni irk bazli siyaset yapan kisinin sen irkcisin demesi gibi. Once kendi yargilarinizin test edilmesi gerekiyor.. Ben arastirma sistemini ve nereden baskaman gerektigini soyledim arastirman seni nereye gotururse .

Aşkin Aygül 5 yıl

Serhat Tıktık ödemen gereken bedel çok ağır olabilir. Geçmiş ile hesaplaşmak zordur. Türkiye halkı ve devleti 100 yıldır hiçbir şey ile hesaplaşamadı. Her olaya duygusal yaklaştı ama empatiden yoksun olarak ve genelde devletten ayrı düşünemeyerek. Devlet siz aykırı iseniz ve sesinizi çok çıkarırsanız sizi susturur. Bahane mi 'terörist'. Dediğim gibi bu sistemi eğitimden başlatırsak uzun yıllar alacak. Faşizmden kurtulmak zordur. Eğitim sistemi ise insanları ayrıştırmaya, en çok da tek bir kesimi yüceltmeye yönelik. Karşına çıkacak haydutlar bu yolda çok fazla. Ülkenin çoğu kesimi sana karşı çıkacak ve büyük propagandalar yapacak. Aynı kesimden büyük bir grup ise refahın yüksek olduğu ülkeleri övüyor gericilere karşı olduğunu söylüyor. Oysa gericiliği reddetse bile kendisine öüretilen başka bir gericiliğin peşinden gidiyor.

Enes Sevoş 5 yıl

Nilufer Aşkin tersinden ya da düzden parti ayırt etmeksizin ülke olarak tamamen kucaklayan bir parti yok. Ya müslümanlar diyor ya Türk İslam diyor ya da Türk diyor. Baskılara karşı ayaklanmak en doğal haktır. Bir rejim bir kesime baskı uyguluyor ise o kesim ses çıkarmıyor ise aklından şüphe duyarım. Bu baskısal durumu bu ülke açısından değil küresel açıdan söylüyorum. Şartlar nelerdi demeyi kemalist camia her zaman kendini aklamak için kullandı. Bunu müslüman kesime sorduğumuzda da katliamlara aynı cevabı veriyor 'dönem şartları'. Yapılma veya yapılmama durumunu iki şekilde de yazdım oraya. Şuan dejavu yazamıyorsam ezber cümleler görüyorum burada. Onun dışında konuya dönecek olursak zatrn bir kesimi suçlamadım ya da temize çekmedim. Taraflı bakıştan kurtulanlar okuduğunu anlamıştır. Diğer konuya gelirsek eğer kemalist rejim sol bir yapı değildir. Sağ din denirse o zaman sol olur. Fakat sağ kesim milliyetçi, ulus devletçi kesimdir. Kemalizmin solda bulunması solu kirletir. Ortada bir genelleme yok. Etnik grupların olduğu bir ülkede tek ırkın övülmesi yüceltilmesi övülmesi ve bunun empoze edilmesi o grubu sağ yapar. Bence sizler solu kendi oluşturduğunuz gibi değil tüm ülkeyi kapsayan şekilde inceleyin. Kendimi her gün yargılıyorum. Bunu siz fikirleriniz üzerinde yapın. Ama 20 sene alınan empoze çabası sonrası bu karanlıktan kurtulmak zordur. Ben kendi adıma ırk bazlı siyasete karşıyım. Din ırk gibi kavramlar faşizmin en temel silahlarıdır. Kemalizm ülke halkını din gözetmeden kapsasa dahi ırk olarak büyük ayrımlar yapmıştır. Bir faşistin bunu anlaması zor olabilir. Ama ırk ayrımı yapmak faşizmdir. Aklıma gelmişken tekrar söyleyeyim nasyonal sosyalizm ne kadar sol gibi gözükse de faşizmdir. Ve bunlar aynı dönemin ürünleridir.

Enes Sevoş 5 yıl

Bu yoruma nasil kisq cevap verilir bilmiyorum. Ancak siz solcu diyerek zaten sagi ayristirmis ve taraf oluyorsunuz, buda sizin erkesi kapsayacak, kucaklayacak bir fikir uretmediginizi taraf oldugunuzu gosteriyor. Bir cok ilkesel ifadede celisme be aslen tarihe karsi eksikleriniz oldugunu dusunuyorum. Ben ne sagciyim ne solcu aynen katiliyorum tum halki kucaklayan bir fikir veya parti yok. Evet zamanin sentezini yapmaz iseniz bu gunu dahi cozumleyemezsiniz. Ataturk solu kirletir sol zaten kirli iken ne derece dogru bilemedim. Bu gunun sartlarinda yine irk bazli siyaset yapiliyorsa bende irk tesbitimi yapmak durumundayim. Her kim olursa olsun irkini yuceltme cabasindadir Bu irk temasinin geregidir.. Cumhuriyet doneminde sagi solu yapilan yanlislarin bir halka mal edilmesi toptanci bir yaklasim. Ayni bu gunlerde hukumet siyasi uygulamalarinin halka yuklenmesi gibi olur, oysa bir cok kisi bu konuda rahatsiz. Ben bir turkum bu bir tesbittir ovunme degil. Ancak cumhuriyet donemi uygulamalarinda dayatmalar vardi dogrudur. Bu kemalist kafalarca Ataturk'u anladigini sanan kraldan cok kiralci kesimdi. Sizde ayni yaklasimla bu insanlarin siyasi uygulamalarini Ataturk'e mal ediyorsunuz. Ataturk doneminden bu gune kadar kisilikleri ve etkileri ile gelen kisiler Bir tek Ataturk haric kisilerdir malesef. Bunu anlamak icin o donemi ve aktorlerini iyi incelemek ve tarihteki olaylardaki sorumluluklarini iyi degerlendirmek gerekiyor. Kemalistim diyen kisi bunu demekle olmuyor. Kaldi ki izm bir akimdir Atataturk hic bir zaman izm olmadi. Turkiyede haksizliga ugrayan kisilerin donemlerinin cogu sag partilerin donemlerinde yasadilar bu haksizliklari. Bunu yakin tarih ocin soyluyorum. Bir insan oldukten sonra adi kullanilarak yapilanlardan sorumlu tutulamaz. Su andasol dediginiz kesim zaten saydiginiz kavramlari icinde barindiran bir durumda kendileride ne olduklarini bilmez haldeler. Kiminle tartisirsaniz tartisin bu saydiginiz ve fasizm diye adlandirdiginiz terimler uzerinden catisir. Bunda istisna da yoktur. Ben kendimce karsimdaki hangi malzemeyi almissa onun izerinden tartisirim bu beni fasist yapmazsagcida solcuda yapmaz, karsimdaki neyi tercih etmisse o konu uzerinden tartisirim bu baglamda kendimi asla fasit olarak gormuyorum ve bu etiketide kabul etmiyorum. Toptanci fikir uretmek kendi icindede fasizdir. Ben kedimi her gun sentezliyorum merak etmeyin hepinizden bir bakis acisi aliyorum ancak bu soylediklerinizin sorgulammadan direk ozumsemesi olmuyor arastirma konularimdan birisi oluyor sadece. Sartlar nelerdi evet dunyadaki tum ulkelere bakin yada sonirlar cizilirken neler yasandigina. Tarihte tc kurulumunda saldiran taraf degil savunan taraftik Ha belki isyancilardan birisi daha baskin gelseydi simdi kurdistan olurdu bu topraklar ve bizde simdi elestirilen tavirlara maruz kalirdik. Bu diger irki aklamaz sadece gucu eline alacak donemde degildir o kadar. Tc doneminde sunni ummetci ve arap sevici yonetimler iktidarda idi hep ve dis kaynakli stepneleri vardi. Bu baskilar bu zihniyetce yapildi, yapilmakta. Bu zihniyet sanmayinki sadece baski altinda olan kesimlere yapildi sadece Turk'ede yapildi yapiliyor. Bu baskilari kemalizme baglamakta bu anlamda yanlis bir tesbit kemalizm ile Ataturkculukte ayri kulvardadirlar buda ayri tesbit. Siz tarihi arastirirken tum bu saydigim etmenleri bir tek kisi ile sembolize etmissiniz. Ancak sentezleme missiniz. Cok fazla karmasa var yorumunuzda ve askinda cumle cumle gitmek gerekir benim cevabimda o derece karmasik oldu haliyle. Ancak isyan etmek ayri bolunmekte ayri. Bu daha farkli sekilde konusulmasi gereken sizin dediginiz gibi kuresel anlamda degerlendirilmesi gereken konulardan biri. Burada keseyim umarim sizde kendinizi bir daha sentezlersiniz.

Aşkin Aygül 5 yıl