Şapka kanuna uymadığı için kimse asıldı mı?

Benim bir sorum olacaktı 1925te çıkartılan şapka kanununa uymadığı veya muhalefet ettiği gerekçesi ile istiklal mahkemelerinde asılan insanlar varmıydı?

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
38
38 CEVAP

Kılık kıyafet bahanedir, hocaların halkı ayakladırmasındaki asıl sebep: Medreselerin kapatılması, molla ve imamaların askere alınması, vergiye tabi olmaları ve halk nazarında itibarsızlaştırılmalarıdır.

A

Mustafa Kemal 1 Eylül'de Ankara'ya döndüğünde kendisini karşılamaya gelenlerin şapkalı olduğu görüldü. 2 Eylül günü, devlet memurlarına şapka giyme zorunluluğu getiren 2431 numaralı bakanlar kurulu kararnamesi çıkarıldı. Aynı gün bakanlar kurulu kararnamesi ile din adamı dışındaki kişilerin cübbe ve sarık giymeleri de yasaklandı. 16 Ekim 1925'te Konya milletvekili refik bey ve arkadaşları, şapka giyilmesi ile ilgili kanun önerisini meclise sundu. Teklif, 25 Ekim'de mecliste görüşülmeye başlandı. Kanun gerekçesinde sarık ve fesin geri kalmışlığı sembolize ettiği, bu yüzden değiştirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Bursa milletvekili Nureddin Paşa'nın, bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek önerinin geri alınmasını istemesi, mecliste sert tartışmalar yaşanmasına sebep oldu. Toplumun kılık ve kıyafetinin kanunlarla belirlenemeyeceğini ileri sürenlerin yanı sıra, bu kanunun din-devlet işlerinin ayrılmasını kolaylaştıracağını ileri sürenler vardı. Sadece Nureddin Paşa ve Ergani milletvekili İhsan bey'in aleyhte oy kullandığı oylama sonucunda kanun, meclisten geçti. Wikiden alıntıdır

Serhat Tıktık 5 yıl

Dostum dediğin doğrudur da şimdi sorum şurada bu kanuna karşı gelen 2 kişi vardı mecliste ki boş insanlar değildir. İnsanların kılık ve kıyafetlerinin kanunlar ile belirlenemiyeceğini savunmuşlar yanlış mı demişler sence? Eğer doğru demişlerse yasa neden geçmiş ?

Serhat Tıktık 5 yıl

İdam edilenleri soruyor arkadaş, idam edilenler meclistekiler değil.. Rize, trabzon. Çorum vs illerde halkı ayaklaındıran ve önlerine çıkan zabıt ve memurları öldürenler vs..

A Mert Sarısoy 5 yıl

Rizeden idam edilenlerin günümüzde torunları nerelerde, ne iş yapar bilir misin?

A Mert Sarısoy 5 yıl

A Mert Sarısoy Bilmem de zaten atalarının yaptıkları ile torunlarını ilişkilendirmek yada atalarına göre torunlarını yargılamak istemem ben sadece idam edilenler bir kılık kıyafet olayı yüzünden mi edilmiş yoksa olayın içinde çok başka derin mevzular mı varmış onlara bakıyorum eğer olayın çok başka derin mevzuları varsa bile zaten bunlar böyle böyledi bu olayda da halkı isyana teşvikten asalım demişlerse de bu da doğru değildir

Serhat Tıktık 5 yıl

Anladığım kadarıyla konuya hakim değilsin.. Öldürülenler o kadar da masum değiller.. Bu kesin, benzeri olay kubilay olayıdır.. Bence savunulacak yanı yoktur.. Sen farklı düşünebilirsin, saygı duyarım..

A Mert Sarısoy 5 yıl

A Mert Sarısoy Dostum zaten konuya hakim olmak istediğim için sorular soruyorum Bunun dışında hiç kimse masum değildir. Zaten öldürülenleri savunmuyorum neden öldürüldüklerini gerçekleri sorguluyorum çıkarılan bir kanun vardı doğrumuydu yanlışmıydı ve kanunun yanlış olduğunu düşündüğü için insanlar öldürüldü veya sindirildi mi? Onu sorgulamaya çalışıyorum pek çok kişi yardımcı oldu sende yardımcı olup aydınlatırsan çok teşekkür ederim

Serhat Tıktık 5 yıl

Atatürk devrimlerine karşı çıkan ve şeyhül islamı, halifelik sistemini geri getirmeyi isteyen topluluklar halkı ayaklandırmışlardır. Asıl amaç belli olsa da argüman olarak kılık kıyafet tedrisadını dillerine dolamışlardır. Kimsenin ölüm nedeni giyim kuşamı değildir. Bunu kafanda netleştirmeden ilerisi hep flu kalacaktır. Anlatmak istedğim bu..

A Mert Sarısoy 5 yıl