Ses boşlukta yayılsaydı nasıl olurdu?

Ses boşlukta yayılsaydı nasıl olurdu?
A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

korkunç bir gürültü... Ve evren gürültüden yaşanmaz olurdu

F

daha özele alabilirmisin

Ali Erdinc 6 yıl

Süpernova patlamaları dünyayı paramparça ederdi

İ

Belki de güneş sistemi diye bir şey olmazdi

İ

Dusunmesi bile kötü

Y

En küçük ihtimalle sürekli kulakları sağır eden patlama sesi duyardık.

Ö

Ses dalgaları dünyayı yikabilcek şiddete olabilir

E

Çok iyi soru ama tatminkar cevap bekliyoruz

İ

Hiçbir yer yıkılmazdı bence. Zira boşlukta yayılması demek, titreşen taneciklerle değil radyasyon yoluyla yayiliyor demek olurdu. Titreşim yaratmadığından çarptığı yeri yıkacak bir titreşim darbe gücü de olmazdı bence. Ama radyasyon etkisi konusu bilahare düşünülürdü..

M

Ses dalgaları mekanik dalgalardır. Periyodik basınç değişimlerinden oluşur. Evrenin entropisi daha büyük bir hızla artardı. Entropi düzensizlik demek. Patlamalardan dünyadaki yaşam var olamazdı. O ses dalgasına dayanabilen bir şey olmazdı. Aslında büyük patlama diyoruz evreni oluşturan patlamaya ama bi patlama değil çünkü başta madde yoktu.

E

Bu soruda ciddi bir mantık hatası bulunmakta. Çünkü ses denen şeyin oluşması, hareket edebilmesi için madde gerekiyor. Ses dediğimiz şey MADDE ortamındaki basınç farklılıklarıdır. Madde olmayan yerde farklılıklar da olmaz. Uzayda ses çok çok az da olsa yayılabilir çünkü uzay boşluğu dediğimiz yerde de çok çok az.... Cidden az madde vardır.

K

sorumda ''yayılsaydı'' yani yayılabilseydi diyorum

Ali Erdinc 6 yıl

Mantık hatasi yok çünkü "sesin atmosferdeki yayilma şekli gibi uzayda da yayilabilseydi " denmiş veya denmek istenmiş. Uzaydaki hangi seslere ne kadar maruz kaliriz bunun cevabini ben de merak ediyorum

İbrahim Ckmk 6 yıl

Ya da tamamen sacmaliyoruz

İbrahim Ckmk 6 yıl

Ben de ne sormak istediğini anlayamıyorum, dur bir ışık çaktı, bakalım doğru anlayabilmiş miyim? Şimdi ses dalga olarak yayılıyor ve maddi ortama ihtiyaç duyuyor, ihtiyaç duymasaydı..... Evrenin her yeri ses dalgalarıyla dolardı, ışık gibi, kütleçekim dalgaları gibi. Dalga özellikleri taşıdığı için, birbirletini sönümlendirip artırabilirlerdi. Biz bütün bu sesleri duyar mıydık? Hayır. Nasıl dünyadaki her sesi duyamıyorsak, uzaydaki seslerinde evrimsel fayda sağlayanlarını duyardık. Bunlar ne olabilir bilmiyorum tabi.

Kaan Mansoori 6 yıl

Şimdi konusu da açılınca duyma testi yaptım, zaten kulaklar da yaşlanmış. Patlasın supernovalar hipernovalar

İbrahim Ckmk 6 yıl

En kısa cevabı ile, sağır olurduk.

M

soruya cevap verebilmek icin cok fazla fizik yasasini goz ardi etmek gerekiyor sanirim ses havadaki molekullerin titretmesiyle olusuyor. Yani isik gibi bir madde degil. Bu nedenle boslukta isik hala hareket ederken, ses hareket etmiyor. Yani eger hava (molekul) varsa ses var, hava yoksa ses yok. Diyelim ki ses uzayda yayiliyor. Ses boslukta yayilmayacagi icin (tanimina gore mumkun degil :)) uzaydaki bosluga molekul koymamiz gerekiyor o halde... Eger uzaydaki boslukta molekul varsa o durumda evrenin diger koselerinde patlamalar olsa bile dahi, o patlamalarin sesi uzayda yayilirken enerji kaybedeceginden (molekuller birbirine carparken hicbir zaman enerjiyi %100 aktarmazlar) dunyaya cogu ulasmazdi. Dolayisiyla su andan cok da farkli olmazdi diyorum ben Diyelim ki ses bir sekilde enerjisini kaybetmeden uzayda ilerleyebiliyor, o zaman da dunyanin atmosferine girdikten sonra enerji kaybetmeye baslayacak ve bizim kulagimiza yine seslerin cogu ulasmayacak. Ya da duysak da herhalde cok etkilenmeyecegiz. Ha diyelim ki ses yeryuzune de ulasti, o durumda hani nasil bir duyu organini surekli uyarirsan bir zamandan sonra o uyarana karsi hissizlesir, ayni sekilde buyuk ihtimal biz de uzaydan gelecek seslere karsi zamanla hissizlesirdik... Eger ses duyusuna sahip olmak bir avantaj saglamazsa o duyu hic evrimlesmeyebilirdi. Tabii gecmiste kucuk bir seyi degistirsen butterfly effect'le insanlarin varligini da etkileyebilirdi. Son olarak da sunu unutmamak lazim isik ile ses arasindaki bir milyon kat hiz farkini hesaba katarsak, evren olusumundan beri olan olaylarin cogunu hala duyamiyor olurduk buyuk ihtimal cunku henuz bize ulasmamis olurlardi. Isigi ulasmis olan olaylarin bile sesi ondan birmilyon kat zaman sonra ulasiyor olurdu, ya da onun gibi bir sey... Yakin bir cismi dusunelim... Gunesin sesi 8 isik dakikasi, sesin hizina bol, onu yila cevir... Ooo kafami o kadar cok karistirdin ki allak bullak oldu bu soruyla, matematigi sana birakiyorum

I