Ses boşlukta yayılsaydı nasıl olurdu?

Ses boşlukta yayılsaydı nasıl olurdu?
A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
12
12 CEVAP

Bu soruda ciddi bir mantık hatası bulunmakta. Çünkü ses denen şeyin oluşması, hareket edebilmesi için madde gerekiyor. Ses dediğimiz şey MADDE ortamındaki basınç farklılıklarıdır. Madde olmayan yerde farklılıklar da olmaz. Uzayda ses çok çok az da olsa yayılabilir çünkü uzay boşluğu dediğimiz yerde de çok çok az.... Cidden az madde vardır.

K

sorumda ''yayılsaydı'' yani yayılabilseydi diyorum

Ali Erdinc 6 yıl

Mantık hatasi yok çünkü "sesin atmosferdeki yayilma şekli gibi uzayda da yayilabilseydi " denmiş veya denmek istenmiş. Uzaydaki hangi seslere ne kadar maruz kaliriz bunun cevabini ben de merak ediyorum

İbrahim Ckmk 6 yıl

Ya da tamamen sacmaliyoruz

İbrahim Ckmk 6 yıl

Ben de ne sormak istediğini anlayamıyorum, dur bir ışık çaktı, bakalım doğru anlayabilmiş miyim? Şimdi ses dalga olarak yayılıyor ve maddi ortama ihtiyaç duyuyor, ihtiyaç duymasaydı..... Evrenin her yeri ses dalgalarıyla dolardı, ışık gibi, kütleçekim dalgaları gibi. Dalga özellikleri taşıdığı için, birbirletini sönümlendirip artırabilirlerdi. Biz bütün bu sesleri duyar mıydık? Hayır. Nasıl dünyadaki her sesi duyamıyorsak, uzaydaki seslerinde evrimsel fayda sağlayanlarını duyardık. Bunlar ne olabilir bilmiyorum tabi.

Kaan Mansoori 6 yıl

Şimdi konusu da açılınca duyma testi yaptım, zaten kulaklar da yaşlanmış. Patlasın supernovalar hipernovalar

İbrahim Ckmk 6 yıl

Cevap icin tesekkurler

İbrahim Ckmk 6 yıl

Durun durun gitmeyin. Bozdunuz beynimi, kaçamazsınız. Bizim duyma eşiğimizi değiştirecek birşey olacağını sanmıyorum, bulamadım ama aletler kullanarak öte gezegenler keşfinde belki yarar sağlardı. Ne bileyim, gezegenler ışık yaymıyor diye yıldız ışığındaki değişimlerle bulabildiğimizi buluyoruz. Ses dalgaları uzayda yayılabilseydi, gezegenler de ses kaynağı olabileceği için daha fazla ve doğru tespitler yapabilirdik.

Kaan Mansoori 6 yıl

yok gitmedim de malum sozelciyiz sirtlan gibi sorularimiza cevaplar ariyoruz fazla ugrastirmak istemedim. Bence duyma eşiğimize çok büyük tahribatlari olurdu. Ama bir yandan da belki evrimimizi ona göre gecirirdik. Yani bir sürü ihtimaller.

İbrahim Ckmk 6 yıl

Ona göre geçirirdik, ona göre gelişirdik çok saçma bir yargı. Atmosferimiz metandan olsaydı ne olurdu? Hiçbir şey, o zaman metan solumaya uygun akciğerimiz olurdu demek gibi bir şey.

Ömer Suluhan 6 yıl

'Belki' kelimesi kesinlik değil ihtimali vurgular. Evrimi etkileyen etmenlerden biri olabilirdi. Bu arada o bakış açısına göre evrimi etkileyen hiçbir şey yoktur öyle mi? Metan örneğini baz alip, evrimin koşullardan etkilenmeyecegini düşünmek daha saçmaymış.

İbrahim Ckmk 6 yıl

Hayır onu kastetmediğimi biliyorsunuz. Uzayda ses olsaydı ne olurdu diyerek bir gerçekleşmeyecek bir şeyi tartışıyoruz, beyin fırtınası yapıyoruz. Bunu evrimi ona göre geçirirdik diye geçiştirmemek lazım. Beyin fırtınası yapıyorsak bugünkü durum üzerine eklenmiş gibi düşünerek yapmalıyız. Ve zaten şuan bilmemiz mümkün değil tam olarak ne olacağını.

Ömer Suluhan 6 yıl

Derin okyanusta ve tüm yaşamını ışıksız mağarada geçiren canlıların gözlerine ihtiyaç duymadığı için bu organın körelip tamamen işlevsiz kalmasi evrimin işidir. Buna da neden olmasin manasinda belki diyebiliriz. Bilinmezlik olduğu konusunda haklisiniz ama zaten bunun için 'belki'..

İbrahim Ckmk 6 yıl