''Uzaylılar yok'' diyen arkadaşlara bir sorum var, diyelim uzaylılar yok. Peki onca gezegen binlerce trilyonlarca hatta ve hatta kattrilyonlarca gezegen ne işe yarıyor? Dünyamıza yıldız olmak için mi? Ya da öylesine süslükler mi? O zaman uzay israf oluyor. Koskocaman evrende tek yaşam neden dünya'da olsun?
Yunus Kulakoglu
Y
Evrende yasamin bir tek dunyada oldugunu savunmak kendimizi oldugumuzdan buyuk gormemizin sorunudur; ancak baska yasamlara dair deneyime sahip degiliz cunku arada mesafeler var. Sacma sapan photoshoplu resimler ya da uydurma videolar da bir sey kanitlamiyor.
Sorunudur=sonucudur
ortada delil olmadığı sürece yok varsayılır. Ancak olmadığının kanıtı olmadığı sürece var olma ihtimalide vardır. Farazi varsayımlarlada vardır denmez ama.
Delil var. Fermi Paradoksu buradan çıkıyor zannımca.
Fermi paradoksu bu kadar büyük evrende yaşam olma olasılığı yüksek olmalı diyor. Ortada net bir kanıt yok. Kısaca bilmiyoruz.
Kanıtlar kesin olgulara işaret etmez zaten. Olasılıkları kuvvetlendirir yada zayıflatır.
Deliller yok demeye de yeterli degildir.
Hangi deliller?
Delilden kasıt hesaplama tarzı değil elle tutulur olmalı Aha var bakın şurda diyebilmeliyiz. Şuan var yada yok diyemeyiz ancak var olduklarına dair gözle görünür bir kanıtımız olmadığı için yok olma ihtimali daha baskın durumda.
Mesela Trapis'ten gelen gözlemler gibi deliller.
Şöyle ki butun bir gezegenlere ulasamadik diyorum. Yoktur dedigimizi saglayan ulasabildigimiz imkanlar dahilindedir.
Yaşam olma ihtimali olması yaşam olduğu anlamına gelmez. Ki şuan hala güneş sistemi dışındaki gezegenlerde canlı olup olmadığını anlayacak kadar görüntü elde etmediğimizden gezegenlerin konumuyla içeriğiyle delil sağlayamayız. O yüzden hep gördüğümüz kadarıyla ''Bu yakınlarda'' yok gibi duruyorlar diyoruz.
Trappist-1 yıldızının etrafinda gezegenler olduğu keşfedildi sadece. Her gün yenileri keşfediliyor. Dunyadisi yaşam olduğuna ya da olmadığına dair kanıt değil.