Yerçekiminin zamanı bükmesi ile ilgili bilgi

yerçekiminin zamanı bükmesiyle ilgili bilgisi olan var mı?

H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
23
23 CEVAP

Zamanın bükülmesi ne işe yarar derken anlayamadım

D

Bende anlamadım, fakat bu konuda biraz ilgili gözüküyorsunuz. Ben öyle değilim fakat kısaca zamanın ne olduğuna dair fikrim var. Zaman bükülmesini kısaca açıklayabilirmisiniz? Yani zaman nasıl bükülür? Mecazmı var yoksa söylenildiği gibi bir anlamımı var?

Ibrahim Taşli 5 yıl

Mecaz değil efendim. Zaman, kütlenin uzayı bükmesi ile değişir. Yani dünyanın güneşin kütleçekim alanındaki zamanı ile karadeliğin olay ufkunda olan bir gezegenin zamanı farklıdır. Karadeliğin olay ufkunda bulunan bir gezegen için zaman daha yavaş akar (dünya zamanına göre)

Derya Serce 5 yıl

Mecaz yoksa eğer ve kütle çekimi zamanı etkiliyorsa, örneğin kara delik yörüngesinde ki (tahminimce içe eğilen spiral yörüngesi vardır) zaman akımı hızlıdan yavaşa yada yavaştan hızlıya bi ivme sergileyebilir gibi düşünebilirmiyim? Sizce yani.

Ibrahim Taşli 5 yıl

Göreceli olarak hızlıdan yavaşa (görece gözlemcinin konumu)

Derya Serce 5 yıl

Şuraya bağlamak istiyorum. Dünya güneş etrafında elips bir yörünge çiziyor. Dünyadaki gözlemcinin konumu doğal olarak sabit. Belki hissedilmeyebilir, fakat mikro anlamda, yörünge kaynaklı olarak yazları kütle çekimine daha fazla maruz kalmazmıyız? Yaz mevsimi gözlemciye göre daha hızlı geçmesi mümkün mü acaba? Eğer ki bu şekilde mikro anlamda zaman farklılığı yaşanıyorsa, "zaman bükülmesi" hilal de ne işe yaradığını anlayabilir. Yazları daha fazla eğlenmek isteyebilir. Tabi benim düşüncem bu anlamda, bu şekilde doğruysa. Teşekkür ederim cevaplarınız için.

Ibrahim Taşli 5 yıl

Tamamen doğru efendim. Uçaklar için zaman göreceli olarak evde oturan kişiden daha hızlı almaktadır. Deneyi de yapılmıştır atom saatiyle. Bu konuda belgesel yayınladım. İlginizi çekecektir. Brain Greene sunumu ile. Zaman diye. Arama yerinden mutlaka arayın. Bulamazsanız lütfen haber verin bir daha yükleyeyim

Derya Serce 5 yıl