Cern deneyi neden yapılıyor?

Cern deneyinin ne amaçla yapıldığını nasıl yapıldığını basit bir şekilde açıklayabilir misiniz ? (Sözelciyim)

S
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
11
11 CEVAP

Zaman yolcugu

Ö

Atom altı parçacıkları bulmak için. İki atomu ışık hızında Çarpıştırarak parçalara ayırma.

F

Kuantum

Yuşa Uzbilek 6 yıl

Kuantum

Yuşa Uzbilek 6 yıl

Melekler ve şeytankar kitabında vardı bu deney

G

orada yapılan deneylerin amacı maddenin hangi parçacıklardan meydana geldiğini öğrenmek. Bunun için hidrojenin protonlarını manyetik alan kullanarak ışık hızına yakın hızlara çıkarıyorlar ve çarpıştırıyorlar.

E

Teşekkür ederim beyler anladım.

S

Arkadaşlar benim bir sorum var.
Işık hızına yakın derken ne kadar yakın?

Ş

300.000 km/s

Ertuğrul Karabacakoğlu 6 yıl

O kadar hızlı yapmalarının imkanı var mı?

Şakir Dedeeli 6 yıl

Ertuğrul un dediği zaten ışık hızı parçacıklar yaklaşık 299.999 km/s kadar gelebiliyor

Engin Ünat 6 yıl

O hızlar da çok fazla rakamlar: Bu mümkün mü?

Şakir Dedeeli 6 yıl

hızlandırdığımız şey bir proton ve evet bunu yapabiliyorlar

Engin Ünat 6 yıl

Maddeye kütle kazandırdığı düşünülen tanrı parçacığını bulmak amacı ile yapılan bi deney

F

Maddenin alt yapı taşlarını bulmak amacıyla 2008 de kurulmuştur. Maddenin 300 tane alt yapı taşının olduğunu bulmuşlardır. Yerçekimini sağlayan maddeyi bulmak için uğraştıklarını biliyorum. Ayrıca tanrı parçacıgı olarak duydugumuz tanrı evreni yaratırken hangi maddeyi kullandığını bulma gibi amaçları vardır. Deneyler esnasında anti maddeyi şans eseri keşfetmişlerdir.

H

Yerçekimi için özel bir madde mı gerekli?

Şakir Dedeeli 6 yıl

Bildiğim kadarıyla sadece kütle yeterli.

Şakir Dedeeli 6 yıl

Masa örtüsü(uzay) düşün. O masa örtüsünün üzerine top(güneş) atıyorsun. Masa örtüsünde bir çöküntü oluşuyor. Yani uzay bükülüyor. Ben ise dünyayım. Evrende düz gidiyordum, ama karşıma bir çöküntü çıktı. O çöküntü beni yolundan saptirdi ve etrafında dönmeye başladım.

Şakir Dedeeli 6 yıl

Benimde kütlem var neden ben cekmıyorum diye sorım. Dünyanın çekim gücünün çekirdeki demir vs.. Den oluştuğunu duymuşundur. Fakat bu da yetersız. Sadece var olduğunu soyledıklerı fakat ıspatlayamadıkları graviton adlı parçacık oldugunu soyluyolar

Hasan Hadimoğlu 6 yıl

Aslında bir çok teori var

Hasan Hadimoğlu 6 yıl

Çok çeşitli deneyler yapılıyor aslında, parçacıkları ışık hızına ulaştırmaya çalıştırıyorlar, parçacıkları çarpıştırıp, küçük çapta bir bigbang yaratmaya çalışıyorlar. Solucan deliğini bulmaya çalışıyorlar...

M

Olum aslında çok karışık bişey maddeyi oluşturan tanecikler varsa o taneciklerin her birinin bir taneciği olması gerek değil mi? Yani sonsuz kadad tanecik demek bu. Bu nasıl çözülebilir?

İ

Nötron ve protonları oluşturan alt tanecikler var, bozonlar. (Elektronların yok). Tanrı parçacığı olarak bilinen orjinal adı tanrının cezası parçacık olan bozon tüm fizik kurallarını katleder. Bu bozonlar ağırlıksızdır. Klasik fizik kurallarına göre, ağırlığı olmayan cismin olmaması lazım.

Mete Arbak 6 yıl

Öncelikle yukarıda bazı açıklamalar yapılmış yanlışları düzeltelim. CERN herhangi bir şekilde Big Bang veya Solucan deliği oluşturmaya çalışmaz bunlar halk efsanesinden başka bir şey değildir. Nötron ve protonları da bozonlar oluşturmaz, bozonlar alan ve güç temsilcileridir; nötron ve protonları kuarklar oluşturur. CERN'in amacı ise yapılan deneye göre değişiklik gösterir zira aynı anda birkaç deney birden yapılabilmektedir. Örneğin ATLAS deneyi ile NA48 deneyi arasında dünya kadar fark olduğundan CERN'in kesin bir amacı yoktur. Zaten CERN de bir deney değil parçacık hızlandırıcıdan ibarettir.

S