IQ Testi zekanın gerçek göstergesi midir?

IQ Testi zekanın gerçek göstergesi midir? Kim Ung Yong adını muhtemelen duymadınız o bir fizikçi Albert Einstein IQ 160 Kim Ung Yong 210 fakat Kim Ung Yong fizikte bir Einstein bir Hawking in yaptıklarını yapamadı. Oysa Einstein ve Hawking i IQ da ilk okul çocuğu durumuna düşürüyor. Zeka göreceli bir kavramsal Einstein Kim den daha zeki olabilir mi? Yoksa fizikteki değişimler Einstein olmayı olanaksız mı kılıyor?

A
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
25
25 CEVAP

IQ Testi sonucu, bu testi hazırlayanların beklentilerini karşılayabilmenin ölçüsüdür. Oysa yaratıcılık, beklentilerin ötesinde "henüz olmayanı" ortaya çıkarabilmenin ölçüsüdür. Einstein ve Hawking'de olan yaratıcılıktır. Bu iki bilim insanının ortaya çıkardıklarından, IQ Testini hazırlayanlar bile haberdar değildi.

H

Bir de duygusal zeka var eq diye. Gerçek şu ki zekanın tanımı her çağda farklı tanımlanacaktır.

E

Zeka doğrudan ölçülemez dolaylı yoldan ölçülür. O yüzden her çağda farklı yöntem ve tekniklerle ölçülecektir bulunan sonuç ise hç bir zaman tamamen gerçeği yansıtmayacaktır. Zeka testleri de zekayı değil kişinin yapabildiklerini ölçer dolaylı olmasının sebebi budur. Ve hiç bir zeka testi yapabileceğimizi ölçemez.

B

Öyle bir adamın tarafsız realist bir IQ testine tabi tutulduğuna inanmıyorum.

Ç

Zeka testlerinin amacı, bireyin ne durumda olduğunu öğrenmek ve ona göre bir eğitim yerleştirmesi yapma. Her bilim dalında olduğu gibi, psikometride de kolaylaştırıcı ölçütler vardır. 70'in altı geri zeka, 90 normal zeka, 100-120 parlak zeka ve +120 de dahi kategorisinde. Yüzeysel bir şekilde böyle aktardım.
Zeka testi sayesinde, 70'in altı olan çocuk belirleniyor ve ona göre bir eğitim veriliyor. Şayet bu ölçüm olmazsa, normal çocuklarla eğitim alan çocuk, diğerlerinin seviyesinde olmadığı için hicbir şey öğrenemeyecektir. Aynı şekilde, yüksek zekaya sahip bir çocuk, normallerle gönderildiğinde daha fazla şey öğrenemeyecektir.
Her şeyde olduğu gibi bu konuyu da çarpıttılar, bir güç-ayrıcalık şeklinde yansıttılar. Oysaki amaç, zekayı puanlamak değil; zekaya yakın bir eğitim düzeyi belirlemektir

Ö

IQ tek başına bir anlam ifade etmez, iq eq sq pq cq diye bir sürü zeka testi var mesela adamın mantıksal zekası muhteşemdir ama duygusal olarak geri zekalıdır vs.

E

Zeka testi, zaten günlük hayatta kullanılmaz. Akademik düzeyi ölçmek amacında. Bu da IQ'dur.

Öznur Karabakal 5 yıl

Iq testinten nasıl 210 alabiliyor açıklar mısın? Yanılmıyorsam en fazla 160 alınabilir. Einstein da hiç bir ıq testi uygulamamıştır.

M

tek bir testle insanin zeka seviyesinin belirlenmesi bana mantıksız geliyor. Sonucta biyolojik olarak beyin kıvrımlari ne kadar coksa birey o kadar zekidir. IQ testini çok zeki ama hic egitim gormemis bi insana yaptirsak aptal mı çikacak yani?

B

Bilmem

Atakan Kör 5 yıl

Zeka seviyesi diye birşey yok. Görunmeyenin niceliği ölçülemez, zeka da ölçülemez. Güzellik yarışmalarını da yasaklayacağım. Kahrolsun bağzı şeyler.

E

Eğitim, disiplin ve belki de daha önemlisi vizyon farkı olabilir.

O

Zeki insanlarda IQ gençlikte yüksek çıkar çünkü yaşına göre ileri yaşlarda beklenen davranışları sergilediğini gösterir ama kimse gençlik çağına girdiğinde artık ileri yaşlarda beklenen davranışlar, zeka kadar akıl ve tecrübe ile ilişki olduğundan tam olarak ölçülemez hala gelir ve saf işlem gücü yoğunluklu bir değerlendirmeyle kavramları hızlı öğrenme ve yaratıcı düşünmenin bir arada olduğu karma bir ölçüm yapılır. Erken yaş IQ'sundan farklı olarak gelişim hızını değil, çalışma verimliliğini hedefler. Genelde bir testte başarılı olmak diğerlerinde de bir yeteneği işaret eder ama her zaman öyle değil. Bazı insanlarda spesifik bir bölümde yüksek başarı gözlenirken, diğer alanlarda beklenen seviye elde edilmez. özellikle erken yaşta üniversite bitiren çocukların yüksek IQ'ları erken yaşlarda zihnin ani gelişiminden kaynaklanıyor genel hayatlarına doğrudan çarpıcı bir etkisi yok. Bazı insanlar da adeta bir hesap makinesi gibi kafadan çok katlı integraller alan bir zihne sahip oldukları halde yaratıcılıktan, yeni kavramlara hemen adapte olmaktan veya sosyal ilişkilerden uzak oluyorlar. O da beynin bir bölümünün olağansütü aktif olması kaynaklı herhalde.

S

Kucuk yaslarda zeki olup kotu bir sosyal ortama maruz kalan bireyler ileriki yaslarinda mukemmelliyetci vs olabilir

Burcu Cavus 5 yıl

Olabilir ama nasıl bir zeka; beyindeki bir anomaliden kaynaklı erken gelişim mi söz konusu yoksa genetik bir zihin parlaklığı, hızlı öğrenme kabiliyeti mi? Mesela Hawkings kendisini ortalama bir öğrenci olarak adlandırmıştı, Einstein da sınıf birincisi vs. Değildi ama zeki bir çocuktu. Bunlar ilgi alanlarıyla uğraşmaları ve yaşam onları o noktaya yoğunlaştırdığı için çok başarılı oldular. Bu herkes için olacak diye bir şey yok.

Salih Baylas 5 yıl

Salih Baylas kimi zeka turu okul ile ters orantilidir. Bu nedenle sosyal ortam kotuyse dedim

Burcu Cavus 5 yıl

Okul kötüyse o da olabilir. Hiperaktifliğin ve odaklanma güçlüğünün olduğu durumlarda okuldan alakasız bambaşka bir işte alışılmadık performanslar görülüyor ama zeka mutlaka bir yere akar, öyle içine kapanıp gazı kaçmış kola gibi bozulmaz. Bu aktığı yer ona para mutluluk iyi bir yaşam getirir mi o bilinmez misal, nadir de olsa bazı organize suç liderleri ortalamanın çok üstünde zekiler.

Salih Baylas 5 yıl

Salih Baylas bu noktada bu kisileri geri kazandirmak lazim ama toplum hapse yolluyor

Burcu Cavus 5 yıl

Belki zekanın da 2D 3D gibi boyutları vardır. Einstein ve Hawking gibi görece daha yüksek boyutlarda düşünebilen ve o şekilde bağlantılar kurabilen zihinler bir alt boyuta göre hazırlanmış IQ testlerine göre "daha az zeki" çıkabilir belki de bilmiyorum. Genelde insanlar 2D hatta 1D bir dünyaya alışıktırlar. 2D Şehirler, 2D yazılar, 2D resimler, 1D doğrusal zıtlıklardan oluşan hareketler semboller diller vs. Gözümüz bile 2D görür ve beynimiz bu 2D görüntüden yapay bir 3D görsellik yaratır diye biliyorum. Genelde zeka testleri de 2D algımıza göre yapılır çünkü hemen hepimiz bu şekilde düşünmeye alışmışız. Kişisel fikrime göre eğer tamamen 3D algıya göre bir test yapılsa Einstein bu japon abiyi epey bi sollardı bence. Contact filminde de bu konuya vurgu yapılmıştı hatta. Gerçi orada da asal sayıları saniyeler içinde çözen insan zekası her nedense bu 3D puzzle'ı günlerce uğraşmasına rağmen bir türlü çözememişti, senaryo gereği tabii...

E

Internette IQ testlerinin asıl amaci o testi cözüp çözmemek. Eger çözmüyorsan zekisindir

E

İnternete yapılan ıq testlerini dikkate almayın. Bunun uzmanlar tarafından dünya standartlarında bir test olması lazım. QI kalıtsal bir faktördür. Ama başarı ille de QI ile gelecek diye bir şart yok

G

eınstein dahi değil bir sahtekardı...

A

Uzayı zamanı ışığı bile kandırmış adam, hep onun dediğini yapıyorlar.

Emre Karaçiftci 5 yıl

Nasıl bir sahtekar merak ettim

Leyla Erdgn 5 yıl

Zeka, niceliksel olarak ölçülebilir bir şey mi? Sonu gelecek bir tartışma değil!

K

Zeka düzeyini ölçen testlerin en önemli amaci kişinin düzeyine uygun egitimi düzenlemektir. Geri zekali ya da üstün zekali. Ama zeka testleri tek basina zekayi ölçmez. Neden sonuc kurma becerisini, soyut düşünme becerisini, dikkatini, görsel koordinasyonunu vs vs. Zeka testleri de öyle girdigimiz sinavlara benzemez. Zeka testlerinin olusturulmasi süreci yillar alir ve guvenirlik gecerlilik calismalari 2bin 3bin kisi ile yapilir, en az. Ve her kültüre göre tekrar tekrar değerlendirilir.

M

Bilim ve teknolojide "devlerin omuzlarında durmak" esastır. Bazen yeni buluşlar ve teknikler (örn. Mikroskop, genetik, bilgisayarlar vb.) veya alandaki ilerlemeler sayesinde büyük atılımlar yapma şansınız artar. Einstein da 20.yy başlarında, fiziğe olan ilgisi/yeteneği sayesinde ve matematikçi eşinin de desteğiyle teorik alanda önemli katkılarda bulundu. IQ tek başına belirleyici değil, ancak önemli bir gösterge. Daha detaylı zeka ölçütleri spora, sanata, müziğe yatkınlığınızı ölçebilir, ancak titizliğiniz, disiplininiz, sabrınız bu testlerde ortaya çıkmayabilir. Bazıları, çığır açan katkıların, zor bir problemi kafalarında basit bir model olarak canlandırabilenler (örn. Uzay-zamanı bükülen bir yüzey gibi düşünmek) tarafından yapıldığını düşünüyor. Einstein ve onun gibileri ayıran da bu yetenek olabilir.

T

Ayrica 0dan başlarsak 210'a kadar (210 diye bir düzey oldugunu da düşünmüyorum.) ciddi bir aralik var. Bu ranjda milyonlarca insan var ve herkesin karsilastiklarina yaklasimi farkli. Benim zeka düzeyim diyelim ki 100 ama baskasinin ki de 100. Ben psikologum ama bu baskasi belki bir doktor belki bir temizlik personeli

M

Ha ayrica düzenlenmiş zeka testlerini bazi cocuklar alamiyor, ama alabilen cocuklarla ayni sonuclar elde edilebiliyor.

M

Zamanlama ve ilkler unutulmaz .

H

İQ testi birşeyler başarabilme testi mi?

U

Hayatini idame ettirebilme, sorunlari çözebilme becerisi ve daha bircok beceri. Yani beyin bedava. Zeka duzeyin 150 olsa ne olur, onu kullanmadiktan sonra

Merve Krbnli 5 yıl

Zeki bi insan görünce tebrik etmek için çıldırıyorum Teşekkürler

Utku Nazikoğlu 5 yıl

Kim ung yong iq sunu onedio da ölçtürmüştür

Y

Bence Kim’in zekası katıksız, hayal gücünden yoksun, düş kurmaktan yoksun, düşünmekten yoksun! Arada ki farkı bu oluşturuyor kanımca.

I

Keşif, buluş yapmak bnce ne kadar zeki olduğunla değil ne kadar meraklı, çalışkan ve yaratici olduğunla alakalıdır. Bu doğrultuda iq pek bir şey ifade etmez.

S