Kuantum dolanıklık kullanarak ışıktan hızlı veri transferi mümkün mü?

Soru
Kuantum Dolanıklık
(Quantum Entanglement) kullanarak (çin biliyorsunuz foton ışınladı ) bu ışık hızından daha hızlı olduğunu okudum yani biri bir galakside ise ve diğeri dünyada ise birbirini etkiliyor soru şu olay ufkundan ışık kaçamıyor peki ya bu parçacıkları kullanarak orda neler olup bittiğini anlayamazmıyız ?

not :
fotoğraf dikkat çekmek için

B
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
7
7 CEVAP

Evrende hiç bi bilgi ışık hızından hızlı hareket edemez ksrdeş izafiyetin en önemli kuralı

D

aksi kanıtlanan kadar dediğin olsun

Barış Çiga 7 yıl

Kuantum dolanıklık dediğiniz gibi değil, iki dolanık çiftinde değerlerini bilmemiz gerekmekte, bu şekilde iletim oluyor, tabi benim anlattığım kısmen bu şekilde, ışık hızıyla bir alakası yok

F

değerini ölçüp yollasak :=)

Barış Çiga 7 yıl

Yine de çok uzun zamanımızı alır, hatırladığım kadarıyla ilerden sağa dönünce kara delik bulamıyorsunuz

Faruk Karadana 7 yıl

just idea #

Barış Çiga 7 yıl

Birisi kuantum dolanıklığı detaylı anlatabilirse mükemmel olur.

F

aynen

Barış Çiga 7 yıl

bende iyi bir fizikçi bulmayı umuyordum

Barış Çiga 7 yıl

Bilgisayar mühendisliği okuyorum, araştırdığım kadar biliyorum bende

Faruk Karadana 7 yıl

Barış dostum dediğin gibi ışık olay ufkundan kaçamaz ama seninde söylediğin gibi ışıktan hızlıysa kaçmak ister orda kalıp beklemez böylece olay ufkunda neler olduğunu göremeyiz

Seyfettin Şeyhh 7 yıl

dostum bu konuda daha aklına takılan varsa vakit ayırabilirim

Seyfettin Şeyhh 7 yıl

Eğer çiftlerden birini karadeliğe koymayı başarırsanız neden olmasın?

A

Olay ufkundan içeri 3 boyutlu hiç birşey giremez...

Ö

tam girmeden uydu parçacığı ulay ufkuna atsa

Barış Çiga 7 yıl

Karadelikleri birer parçaçık hızlandırıcısı gibi düşün... Parçacığı olay ufkuna doğru atmaya kalksan parçacık olay ufkuna yaklaşırken hızlandığından doğrudan parçacık olarak olay ufkundan giremez... İster mikro boyutta olsun ister makro... Karadelikler maddeyi doğrudan yutamaz.... Önce madde yi sindirime kolay hale getirirler... Bu saf enerji

Ömer Kargı 7 yıl

Biraz daha açabilir misiniz nasil sindirime kolay hale getirir küçülterek mi

Barış Çiga 7 yıl

Küçültür artk daha küçülemeyeceği noktadan enerjiye çevirirerek olay ufkundan içeri girer

Ömer Kargı 7 yıl

Fizikçi misiniz merak ettim

Barış Çiga 7 yıl

Kuantum dolanıklık olgusu Einstein ile Bohr arasında yıllarca süren tartışmanın da konusudur. İlişkili parçacıklardan biri ölçüldüğü zaman eş parçacık aradaki mesafeden bağımsız olarak aynı anda ona göre şekil alıyor görünüyordu. Einstein kendi denklemlerinin öngördüğü gibi Işıktan hızlı iletim olamayacağını dolayısıyla parçacıkların biz henüz onları ölçmeden belli bir şekli aldığını, ölçüm yaptığımızda zaten belirlenmiş bir pozisyonu tespit ettiğimizi iddia etmişti.
Bohr ise parçacıkların biz onları ölçmeden belirli bir pozisyonlarının olmadığını, olası durumların hepsinin bir arada olduğu bir olasılıklar dalgası (süper pozisyon) şeklinde bulunduğu, ölçüm yapıldığı anda olası pozisyonlardan birinin gerçekleştiğini ve eş parçacığın buna uygun pozisyon aldığını iddia ediyordu.
Yapılan çalışmalar Bohr'u haklı çıkardı. Kuantumun sağ duyumuza aykırı tuhaflıklarından biri bu. Göründüğü kadarıyla kuantum dolanıklık, göreliliğin evrene dair koyduğu kurallardan birini çiğniyor.
Soruya gelirsek, cevabı ben de merak etmekle beraber şöyle bir tahminde bulunabilirim. İlişkili parçacıklardan birini ölçüm yapıp (belirli bir pozisyona) sokup karadeliğe gönderirsek, olay ufkunun içinde o parçacığın pozisyonunu değiştirecek bir etki varsa bunu elimizdeki parçacık üzerinde tespit edebiliyor olmamız gerekiyor. Ancak bildiğim kadarıyla hala dolanıklığın doğasını açıklayamıyoruz. Atıyorum bunun sebebi mesela ilişkiye girmiş parçaçıkların arasındaki bizim algıladığımız uzay-zaman (3uzay 1zaman) bükülmesi ile gerçekleşiyorsa (algılayamadığımız bir uzay boyutuyla birbirine bağlanıyorsa ya da birbirine değiyorsa) karadeliğin uzay zamanı bütün boyutlarıyla eğip bükmesi dolanıklığın niteliğini de değiştirebilirdi. Bilemedim.

V

Ben hala Einstein'ın bu konuda haklı olduğunu düşünüyorum. Kuantum dünyasında zamanın bizimki gibi geçmişten geleceğe akmadığını düşününce ölçümden önce durumunun belirlenmesi çok mantıklı. Yani olay kuantumda oluyor ama ölçüm atomlar dünyasında yapılıyorsa neden-sonuç ilişkisi çöküyor.

Ayfer Şengörün 7 yıl

Bilgi ışık hızından daha mı hızlı ilerler sorusu gerçekten önemli ve ilgi çekici. İlk duyduğumda nasıl olduğunu anlamadım. Ta ki şu örneği duyana kadar... Bir kişi dünyada bir kişi güneşte olsun ve ellerinde bir ip gergin vaziyette tutuyorlar. Güneş üstündeki kişi ile beraber yok olursa dunyadakinin tuttuğu ip ne zaman gevşer? Işıgin kaybolmasiyla ayni anda mi daha önce mi daha sonra mi?

I

Denemek lazim

Barış Çiga 7 yıl