Roketlerin maliyetleri neden yüksek?

UUİ yaklaşık 400 km yüksektedir, boing 777 400 e yakın yolcu kapasitesi ve kendi ağırlığını da ekleyerek tek seferde 21.500 KM civarı yol almıştır, yükseklik arttıkça yerçekimi gücünün de azaldığını farez edersek roketlerin uçaklardan farkı ne ki gönderilmesi bu kadar zor ve maliyetli olarak anlatılıyor?

A
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
13
13 CEVAP

Muhtemelen gövdenin izolasyonu ve motor ve yakıt.

M

saatte 1000 km gitse zaten yarım saat olmadan yörüngeye ulaşır, izolasyon da pek farkedeceğini düşünmüyorum, yakıt ise zaten yolcu uçağından fazla yakmaz hatta yükseldikçe daha az yakıtla daha fazla irtifa sağlar yörüngeye çıkış hızı da ses hızından veya normal uçaktan fazla olmasa gerek

Akif Krhn 7 yıl

Yakıt yetmez roketler ve ya mekiklerin ekstra yakıt tankı ile atmosfere ulaşması sağlanıyor yerçekiminin en zayıf olduğu noktada kendi itin güçleri devreye giriyor dış kaplama bildiğim kadarı ile ısıya dayanıklı ve kabin dizaynı farklı ve oksijen üreten bir sistem var.

Metin Tunalı 7 yıl

Benim bildiğim o kaçış hızımı ne diyorlar geri dünyaya düşmeyecek yerçekimini yenebilecek hıza ulaşabilmesi için çok ciddi bir itiş gücü gerekiyor. Uçaklar havayı manüpile ederek hızlansada roketler doğrudan itme kuvveti ile hızlanıyorlar ve yakıt verimliliği cidden düşük oluyor.

Muhammed Biz 7 yıl

Uçaklar hava koridorlarını atmosferik hareketleri yani alçak basınç yüksek basınç ve rüzgarı ekstra kullanıyor motorlara çok yük binmiyor.

Metin Tunalı 7 yıl

Yorungeye mi ulasir? 747 20 kmye bile cikamaz ne yorungesi. Ses hizini da gecemez. Yorunge hizi ses hizinin 20 25 kati.

Uğur Kıroğlu 7 yıl

https://en.wikipedia.org/wiki/Space_Shuttle
bence bunu oku daha ayrıntılı bilgi var.

Y

Uçak motoru ile atmosfer dışına çıkamazsın roket motoru ile de dik kalkmak varken neden mesafeyi ve riski artırmak isteyesin?

V

Yani şöyle düşün yukarı kalkmış bir köprüden atlamak zorundasın bu atlayışı bir bisiklet ile mi yapardın yoksa bir Ferrari ile mi? Düz mantık ile ikisi de bir noktadan diğerine götürmek için var ama tarzları farklı.

Velat Güktaş 7 yıl

Ve tabi ki çalışma prensipleri ile maliyetleri de

Velat Güktaş 7 yıl

Basitçe anlatayım uçaklar dikat ederseniz kanatları var çünkü uçaklar büyük ölçüde havayı kulanarak uçar yani ve motorların her iki tarafıda açık bunun sebebi havayı önden çekip arkadan atıp bir itiş sağlamak roket motorları ise tamamını yakıt kulanır o yüden motorların ön tarafı kapalıdın yani hava olmasa bile roket uzayda ilerlemeye devam eder uçak ise otmosferin dışına çıkamaz

A

Roketler dikey kalkış yapan hava araçlarıdır bu yüzden sağladıkları itki kütleleri x yerçekimi ivmesinden çok daha yüksek olmalıdır ama yatay kalkış yapıp hareket eden uçaklar için durum daha farklıdır. Nedenlerden biri bu olabilir.

H

Onu bunu bilmem de, sorular muhteşem ve çok büyük keyif alıyorum okurken. Hepiniz sağ olunuz. Çok bilgileniyorum.

C

Ayrıca roketlerin dünyanın yer çekimi etkisinden kurtulabilmesi için kaçış hızına ulaşmaları gerekli. Dünya için deniz seviyesindeki kaçış hızı 11.2 Km/sn.

H

Olayın tek seferde alınan yolla pek alakası yok aslında. ISS'e gelen uzay araçlarının ISS'e göre hızı çok küçük olmalı (ki 10 cm/s olan yerler de var). ISS'in Dünya'ya göre hızının 7.6 km/s olduğunu göz önünde bulundurursak herhangi bir uçakla bu hız mümkün gözükmüyor. Zaten jet motorları önlerindeki havayı çekip sıkıştırıp arkaya püskürttükleri için atmosfer dışında çalışma imkanları yok.

E

Ucaklar 800 km/saat civari hizla uçuyor. Iss yorungede kalmak icin 7 km/saniye civari hizla ucuyor. Yani 25 kat civari daha hizli.

U

31,5 kat daha hızlı uçuyor

Ali Faruk 7 yıl

yörüngede kalması ile alaka nedir? Yörüngede zaten kendi kendine dönyüor, yörüngeye çıkarkenki olaydan bahsediyorum ben

Akif Krhn 7 yıl

Yorunge hizini vermezsen o yukseklige cikar sonra da hemen geri düşer. Bunun da bize roket firlatmasi denemesi dışında bir faydasi olmaz. Roketlerin olayi yorunge icin gerekli hizi saglamalari.

Uğur Kıroğlu 7 yıl

Ucaktan binlerce ucusta yararlanabilirsin ancak roket kullan at oluyor. Space-x dikey kalkip inebilen roketin calismalarini surduruyor. Çok da hizli ilerleme gosteryorlar. Yakinda bu mumkun olacak ve daha dusuk maliyetle gorevlere gidebilecekler.

C

Ucak motorlari havayi kullanmak uzere tasarlanmistir, havanin olmadigi yerde gecersizdir.

S

Konu hakkında bilgili değilim. Yanlışım olabilir.
Bazı mekikler de özel uçaklar tarafından atmosferin üst taraflarına taşınıp oradan yola kendi itkikeri ile devam edebiliyorlar. Yani, mekikler o kadar da uçak alternatifi olmayabilir.

S

özel uçaklar mekikleri bir yerden diğerine taşımak için var benim bildiğim

Velat Güktaş 7 yıl

Olabilir. Ama bir belgeselin animasyon kısmında uçaktan ayrıldıktan sonra yoluna devam eden bir mekik gördüğüme emin gibiyim. Ama, hafıza yanıltabilir yani, elinde roket gibi bir şey varken o gücün bir kısmını yatayda harcamak da çok mantıksız olabilir Bakalım. Okudukça, sordukça öğreniyoruz işte.

Selçuk Kenis 7 yıl

Velat Güktaş 7 yıl

Bahsedilen şey uzay mekiginin ucus testleridir. Mekik modifiye edilmis boeing 747ler ile tasiniyor. Ilk ucuslarindan önce mekigin inisi test ediliyor. Bu sirada ucaktan ayrilip kendi basina planor gibi ucarak iniyor. Mekigin kendisinin fazla yakiti yok ve daha cok planor gibi is görüyor. Uzaya cikabilmek icin dev yakit tanklarina ihtiyaci var ve bu da ucakla tasinabilrcek bir sey degil pek.

Uğur Kıroğlu 7 yıl

Uçağın aerodinamiği ve motor çalışma prensibi belirli bir atmosfer yoğunluğu üzerinde işlemez.

A