Şapka kanuna uymadığı için kimse asıldı mı?

Benim bir sorum olacaktı 1925te çıkartılan şapka kanununa uymadığı veya muhalefet ettiği gerekçesi ile istiklal mahkemelerinde asılan insanlar varmıydı?

S
Yorum bölümünü doldurun
Ad Soyad bölümünü doldurun. Lütfen ad ve soyad yazınız (ör: Kemal Atatürk)
yorum gönderilirken bir hata oluştu!
38
38 CEVAP

YOK

A

Kimse şapka takmadı diye asılmaz bir ülkede bazılarının uydurması

M

Evet iftira o yoksa o yasa ani olarak hala mevcut anayasa da biz uymuyoruz

D

Istiklal mahkemesi tutanaklari var ordan oku hepsinin asil sucu nedir diye. Sapka yuzunden iddialari cok absurt

A

https://www.tbmm.gov.tr/yayinlar/istiklal_mahkemesi/cilt1.pdf buradan baktım

Serhat Tıktık 6 yıl

"Rejime muhalif olanlardan iktidara destek vermeyen gazetecilere, şapka inkılâbına muhalefet edenlerden İzmir Suikastıyla itham edilenlere, Şeyh Said’den İskilipli Atıf Hoca’ya ve İttihatçılara kadar farklı davalara bakan bu iki mahkeme, kararları ve gördüğü davaları itibarıyla İstiklal Mahkemeleri içinde en merak edilenlerdendir. Farklı tarihlerde altışar aylık uzatmalarla yaklaşık iki yıl görev yapan bu iki mahkeme, 7 Mart 1927 tarihinde Meclis’in aldığı karar ile kapatılmışlardır." böyle bir yazı gördüm

Serhat Tıktık 6 yıl

Toplam kac cilt tam hatirlayamiyorum su an ama sapka ile ilgili karar veya tutanak yok. Istiklal mahkemeleri hakkinda bir yazi sanirim o pdf. Hakkinda olan yazilari degil davalarin celseleri kelime kelime yazilmis vaziyette oradan bakmalisiniz

Aşkin Aygül 6 yıl

Ablam bu gece sabahlayıp bir bakayım bulabilirsem yarın sabah daha sağlıklı bir mesaj atayım o zaman

Serhat Tıktık 6 yıl

)) pdf si var nette ordan alabilirsin hem tutanaklar hem kanunu

Aşkin Aygül 6 yıl

Bir çok şehirde halkı cumhuriyete ve milli mücadeleye karşı isyana teşvik ettikleri gerekçesi ile tutuklamalar oldu. Üç Aliler divanı hepsinin otuna koydu Vatan'a ihanetten idam etti..

F

İskilipli Atıf Hoca yazmış olduğu kitap (Frenk Mukallitliği ve Şapka) nedeniyle tutuklandı. Gerçi kitabı Kanun'dan önce ve Maarif Vekaleti onaylıydı ancak halkı kışkırtmak ve isyana teşvikten davası görüldü. Dindar kesim kahraman olarak görür, diğer kesim vatan haini ilan eder ben ikisinin ortasında kalanlardanım. Bence idam cezası ağır bir karardı lakin İskilipli Atıf'ın Teali İslam Cemiyeti'nden olması onu sütten çıkmış ak kaşık da yapmamakta.

A

* Hoppp birader sen niye şapka takmadın.? - Abiii şey... Kem küm. * Olmaz ... Yassak kardeşim yassak yakalayın.... İdam.. Aslında olay bu şekilde gelişmiştir. İdam sehpasında çağdaş dönüşümden rahatsız olup aynı anda Frenk giyen şapka muhaliflerine öncelik verilmiştir..

F

Şapkayı gavur işi dinsiz hükümet bizi dinsizleştiriyor gibi söylemlerle insanları kışkırtanlar asıldı. Onların torunlarıda dedelerimiz şapka takmadı asıldı diye masallar anlatıp duruyor.

Ü

E o zaman rte çıkıp derse mahkeme kararı ile artık başörtü takma kanunu getirse insanlarda rte bizi şeriata götürüyor dese ve muhalif olsalar rtede mahkemelerde bu insanları terörizme destek ve halka isyana teşvikten astırsa Akplilerin kafalarında rte haklı olmazmıydı ?

Serhat Tıktık 6 yıl

Başörtüden kastım türbandır bu arada...

Serhat Tıktık 6 yıl

Yapılan uygulamaların ne amaçla yapıdığına bakılır. Türban taktırmanın ne amacı olabilir? Şapka tüm dünyada takılan birşey. Atatürk istemişki kültürlü olalım şu festen kurtulalım, doğru düzgün giyinelim, ama halk bunu anlayacak kapasitede değil. O yüzden kanunla yapıldı. İyiki deyapıldı.

Ümit Koçyiğit 6 yıl

Ümit Koçyiğit Haklılık payın var ama o zaman gücü elinde bulunduranlar laik ve modern bir türkiye peşindeydi ve yaptıkları amaç haklılı olabilirdi ama şimdiki gücü elinde bulunduranlar da kendilerini destekleyenlere karşı yaptıklarını ve yapacaklarını haklı göstermeye çalışacaklar işte bu yüzden biraz bu konuyu açtım...

Serhat Tıktık 6 yıl

Göstermeye çalışacak işte HAKLI değiller

Ümit Koçyiğit 6 yıl

O zamanlar herkes dışarı şapkayla çıkarmış. Şapkayı evde falan unuttun mu hemen sokak ortasına idam sehpası kurulup idam edilirlermiş. Hatta şapkasını unuttu diye asılanlar o kadar çokmuş ki ülke nüfusu yarıya inmiş. Böyle çarşıda falan rüzgardan şapkan uçarsa yandın. Şaka mısınız siz.

Ö

Benim dedem şapkasını evde unuttuğu için asıldı ve mezarı osmanlıca okuyamadık asılmadan önce de tam uzaya çıkacakken latin alfabesi geldi o gece cahil kalmış

F

Şu anda sırf üzerinde türban yok diye taciz ve rahatsız ettikleri kadınlarla karıştırıyor olsa gerek. Vatanın dirliği söz konusu iken asmak normal bir karardır. Yani kimse ortada bir şey yokken sırf şapkası olmadığı için asılmadı. Bilmek istedikleri gibi yorumluyorlar.

Y

Peki bir zaman gelirde bu insanlar bu ülkeyi şeriata döndürürse ve o zamanlar vatanın dirliği için adam astıkları gibi kendi zamanlarında da vatanın(Şeriat) dirliği içn adam asmaya başlarlarsa ne olacak ?

Serhat Tıktık 6 yıl

Daha şimdiden milleti sen açıksın kafirsin diye taciz eden o zaman alenen asar keser ve engel olunabilir mi bilemiyorum. Büyük bir ayaklanma olacağını düşünüyorum.

Yasemin Mahim 6 yıl

Olay şapka değildi hiç olmadı. Şapka kanununa muhalefet edenlerin çoğu gerici isyanın katılımcılarıydı. Aralarında milli mücadeleye katılanların öldürülmesi gerektiği yönünde fetva veren bildiriler dağıtan yunan ve İngilizlere çalışan basın yoluyla halkı isyana çağıran bir çoğu ulema geçinen geçmişi kirli hain adamlardan bahsediyoruz.. Suçları vatana ihanet ....

F

Ciddili yoruma gelirsek idama asılmaya karşıyım vatanın bekaası için insan öldürülmez yaşatılır vatan millet kelimeleri insanları yaşatmak için vardır cumhuriyet dönemi de doğrularıyla yanlışlarıyla bizimdir ama bu yanlışları görmeyip yüzleşmeyip ders çıkarmamak yanlış olur idam konusuna geri dönünce herkes kendi görüşü için idamı kullanır kimi vatan haini idi der kimi kahraman yapar deniz gezmiş kimisine göre devrimiciyken kimisine göre soyguncu adam kaçıran düzene karşı çıkandı yani biri birini suçluyorsa onun doğruları düzleminde suçlu oluyor ve ipin ucu kaçınca herkes vatan haini oluyor herkes idamlık ..

F

Aslında sağcılar (kemalistler) bunu hafifletip olur mu öyle şey başka şeyden asılmıştır gereksiz yere asılır mı insan diyor, dinciler ise şapkaya muhalefetten asıldı diyor. İki tarafın açıklamaları da tam olayı yansıtmıyor. En azından sorgulayan (taraf tutmak sorgulamak değildir) kişi olayın ne olduğunu öğrenmeye çalışıyor. belgeler kayıt altına alındıysa onlara bakmak gerek. Eğer şapkaya karşı propaganda yaptılar ve asıldılarsa İstiklal mahkemeleri suçludur. Asılanların suçlarına bakmak gerekir. Ve liderlerin gücünü arttırmak için muhalifleri katlettiklerini ve bunu kılıfına uydurduklarını biliyoruz. Şuan içeri atılan muhaliflerin çoğu idam cezası anayasada olması halinde asılmış olacaktı. Karşıt görüş olması onları basit muhalif suçlardan aslında terörist olarak hansıtılabilir. Mahkemede ise terörist olarak yargılanır ve asılır. Bundan 50 yıl sonra ise elinizde tek kanıt mahkeme belgeleri kalır ve o belgelerde onların vatana ihanetten suçlu olduğu yazılır.

E

Nilufer Aşkin abla arkadaş aslında kafamdaki bazı şeylere değinmiş haklılık payı açısından ne düşünüyorsun arkadaşın yorumu için ? (Ben beğendim teşekkürler yorum için)

Serhat Tıktık 6 yıl

Serhat Tıktık insanların sorgulaması hakkında sana şunu söyleyeyim. Ne kadar aydın gibi gözükseler de genellikle bu sürü psikolojisinden kaynaklanır. Bu ülkede insanlar İlköğretim hatta ana sınıfından beri bir ideoloji empoze edilerek yetişiyorlar. Günümüzde ise bu ideoloji yerini farklı bir ideolojinin yerine bırakıyor. İkisi de hatalı ikisi de olmaması gereken şeylerdir. İnsanlar özgür düşünmüyor kendi efendilerinin esiri ve onu koruyorlar. Eğer kendi efendileri suçlu ise onu aklamaya çalışıyorlar, eğer karşıtlarının lideri suçlu ise ona her zaman laf söylüyor ve onu destekleyen kitleye hakaret ediyor. Fakat atladıkları, aslında görmek istemedikleri bir şey var. Kendileri. İnsanlara onlardan biri değil dışarıdan bir göz olarak baktığında onların birbirlerine çok benzer iki kitle olduğunu görebilirsin.

Enes Sevoş 6 yıl

Enes Sevoş Dostum yorumların için çok teşekkür ederim biraz konu dışı oldu şimdi yazdıkların, bende battı balık yan giderden devam edeyim o halde, peki ne yapılabilir.... Yanlışları güzel tespit etmişsin ama bu çarpık düzene nasıl bir değişiklik getirilebilir tarihten aldığımız sonuçlara da biraz bakarsak (Lütfen yapıcağın çıkarımların içerisinde tek yol devrin yada turan yada demokratik liberalizm gibi terimlere yer vermeden bir çıkarımda bulun )

Serhat Tıktık 6 yıl

O terimlere gerek yok saçma ideolojik baskılar olarak görürüm. Öncelikle ne istediğimizi bilmek gerekir. Mevcut sistem sizi A ideolojisi kötü o zaman B ideolojisini dayatalım der. Bunun için ne istediğimizi bilmek gerekir. Değişim mi istiyorsun gelişim mi? Gelişmek istiyorsanız bazı şeylerden kurtulmanız gerekir. Ayrıca nasıl bir gelişim istediğinize bağlı. Ben burada kendi istediğim sistemi değil olması gerekeni anlatacağım. Mevcut anayasanın, eğitim ve öğretimin değişmesinden yanayım. Bu yol eğitim ve yönetim düzeyinde oldukça ileri taşıyacak. Öncelikle eğitim sistemindeki gereksiz bilgilerin kaldırılması gerekir. Mesela ilkokul öğrencisine ebob ekok öğretilmesi saçma bir durumdur. İleri derece matematik yüksekokulda veya orta okulda verilmelidir (ilkokul 8 yıl sayarak). Tarih dersi hep açıklar ile ve gereksiz övgülerle dolu. Halkın geri kalmasının en büyük nedenlerinden biridir bu. Tarih daha objektif kaynaklardan anlatılmalı. Felsefe ve sanat dersleri ilkokulda başlayıp yüksekokula kadar devam etmeli. Düşünen ve sorgulamaktan korkmayan bir nesil istiyorsanız. Çok daha fazla detaya girmeye gerek görmüyorum. Eğitimden ideolojik empoze çabası tamamen kalkmalı özetle. Eğitim sisteminde ise en önemli unsurlardan biri olan yarıştırma olayı yerine insanların yetenekleri keşfedilmeli ve yüksekokullar yeteneğe göre alana göre okula almalı. Bu şekilde alanında çok iyi kişiler yetiştirebilir ve bu kişiler işlerini severek yaparlar. Bu yöntem (tabi üzerine düşünülmeli ve geliştirilmeli) sayesinde bir kesimin bahsettiği aydın yerine gerçek aydınlık bir nesil yetişir. Faşizmden uzak. Anayasal değişikler çok fazla yapılmalı özellikle ırk ve din kavramları çıkarılmalı. İnsanları kin ve nefretten uzak tutmaya çalışıyorsanız bunları kaldırmalısınız. Tabi sadece bu değil bu bir başlangıç. Ceza kanunu suçluyu daha beter hale getirecek değil durumdan vazgeçirecek şekilde olmalı. Daha bir çok ek şey ile dünyanın en gelişmiş ülkesi bile olabilirsiniz. Faşizmin olmadığı, sanat ve felsefenin konuşulduğu, refahın yüksek olduğu, iç karışıklığın neredeyse olmadığı bir ülke olabilirsiniz. Bunu deneyen ülkeler var ve başarılı olabiliyorlar. (Turan, Komünizm, Demokratik liberalizm, Kemalizm, tek yol devrim terimlerine gerek kalmadan refahı yüksek bir ülke yaratmak mümkün. Ama süreçten anlayacağın gibi bunun için birkaç nesil geçmesi lazım bu sistem ile.) Biraz uykum geldiğinden kafam dağılıyor. Benden bu kadar. Umarım anlatabilmişimdir.

Enes Sevoş 6 yıl

Enes Sevoş Dostum eline sağlık anlatabildin de yanlız ufak bir şeye değinmedin ben senden ne yapılması gerektiğinden ziyade nasıl yapılması gerektiğini sordum senin bu söylediklerin nasıl yapılabilir uygulamaya nasıl konulabilir akp tabanından nasıl geçer muhalefet nasıl karşılar uygulamaya nasıl geçilir bunlara değinmeden bir yol gösteriyorsun ama şunu diyorsun bu yoldan ilerlersen harikalar diyarına ulaşırsın ama yolun içerisinde haydut vvarmı trafik var mı yol ayrımı var mı kaç günde varılır ve varana kadar nelerden vazgeçmem gerekir ödemem gereken bedel nedir o yolun sonunda kesin bir harikalar diyarı varmıdır benden sonrakilerin yoldan çıkmaması için alınması gereken önlemler nelerdir bu gibi soruları atlayarak bize sadece güzel olma ihtimali olan bir yol gösteriyorsun....

Serhat Tıktık 6 yıl

Evet asildi bizim. Asiret sapkaya karsi ciktigi icin iran ve iraka surgun edilmis sonra affedilip terk ettirildiklere geri gelmisler sonra asiret agasi ve ileri gelenler yakalanip hapse atilmistir daha sonra zehirliyip serbest birakilmistir birakildiktan kisa bi sure sonra zehir sebebiyle olmuslerdir

M

Şapka takmadigi icin asildigini düşünenler ya siz ne kullanıyorsunuz aynısından istiyorum

M

Cok ucuk bir hikaye

Aşkin Aygül 6 yıl

Mazlum Moralıoğlu sen nerde yasiyosun isvicredemi evet sapka yuzunden asilanlar oldurulenler oldu malesef bu ulkeye cagdasligi demokrasiyi egitimle getirmen gerekir kilic zoruyla degil malesef bu cumhuriyetin en buyuk yanlisi bu oldu egitimi vermeden kilik kiyafetle cagdas yapmaya zorladilar gercek bi egitim. Verilmedgi icin bu haldeyiz

M

Ayni dili konuşmuyoruz şuanda şapka takmamak ayrı sapka yasağına karşı ayaklanmak farklı şeyler

M

Ayaklanma ne ya herseyi ayaklanma anlama gibi bi yarginiz var birseyi istememek ayaklanmami oluyo nasil bi anlayistir bu

M

Istemediğini nasıl dile getirmişler ?

M

Takmiyoruz demisler korkma daga falan cikan olmamis yani

M

Şapka veya sarık sadece birer kıyafet değil birer rejimin sembolü olduğu için, aslında asılanlar atatürk devrimine ısrarla karşı duranlardı. Tarih hep tekerrür ediyor. O zamanın cahilii ile şu ankiler hep aynı persfektifte. Sadece biri ileri biri geri!

H

100 yıl sonra ülke aynı şekilde devam ederse ilk yıllarında başörtü zorunluluğu başlarsa ve muhalefet edenler idam edilirse insanlar bugün olan tepkiyi verir "başörtüsü takmadı diye insan asılır mı aptal olmayın".

E

Sapka kanunu nicin cikarilmistir, bu konuda cok bilgim yok ve kulaga cok garip geliyor, neden insanlar sapka takmak zorunda olsun ki?

I

Fes kanunu ile benzer sebeplerden.. Halkın kıyafetine göre ayrıştırılmaması, Ulus devlet için. Arap kültürünün İslam diye empoze edilmesinden mütevellit batıya ayak uydurabilmek için... Aslında '' Atatürk bu konuda II Mahmutun yarım bıraktıklarını dönemin şartlarına uydurmuştur. Her ikisi de bu sebepten gavur ilan edilmiştir.

Fatih Dmrtn 6 yıl

Ilker Şehmusoğlu Güzel bir soru sordu bunun dışında şapka ve kılık kıyafetin halka halkın modernleşmesi ve iyiliği için de olsa zorla dayatılması doğru bir kararmıydı kılık kıyafet özgürlüğüne ve insanların özellerine karşı dokunulmuş olmadı mı ve bu yapılana diktatörlük diyebilirmiyiz gibi sorular da beraberinde geliyor tabi...

S

Bu tur yanlislar Cumhuriyetimizin her doneminde olmustur, ilk yillarda yapilan yanlislar bir nevi anlasilabilir olsa da daha sonra 20. yuzyil da bile bu yanlislarin israrla tekrarlanmasi bir akil tutulmasidir, bugun bircok kesimin sikayet ettigi iktidar ise gucunu bu hatali uygulamalardan alip bugunku halini almistir bir nevi iktidardan en cok sikayet edenler aslinda bu siyasi konjukturun yaraticilaridir en ufacik ornek zamaninda universitelerde kurulan " ikna odalari" ve niceleridir...

I

Iskilipli atif hoca ingiliz mandasi destekleyenlerden degil miydi yahu?

T

Once halk arasinda sapka kanunu diye gecen kimsenin okumadigi kanunu okuyun. Birak asmayi halkla alakasi bile yok. Kanunu okuyanlar su soylediklerinin cok baska sebepleri oldugunu ve o amacin varisleri olduklarini gorecekler sorgulayin

A

mesele şapka takmak değildir. Benim dedemin babası takmamıştır ama istiklal madalyalı bir türk askeridir. Paşasının arkasında 4 savaş görmüştür. Bana bunu dedem anlatmıştı ve gerçekten fotoğraf çektirirken bile göstermelik olsa dahi şapkası yoktur.

D

peki nedir mesele? Dönem istiklal mahkemelerinin dibine kadar yanlış kararları olmuştur (müslüman tarikat yapılanmaları hariç. Kanaatimce bugüne bakıldığında daha sıkı yapılmalıydı. Bugün ülkenin geldiği durum ortada). ama mesele şapka veya kıyafet değildir. O dönem türkiye'sinin iç savaş histerisinden kaynaklıdır. Çünkü top yekün bir ayaklanmayı bastıracak ordu, mühimmat ve para yoktur. Hala savaş kaygısı güdülmektedir. Ki bu histerinin 2. dünya savaşı dönemlerinde de devam ettiğini görmekteyiz. Burada mustafa kemal'in ümmetçilik anlayışını terk etmesi kendisiyle kurtuluş savaşı veren çok kişiyle ayrı düşürmüştür. Bilim, ilerleme, muasır medeniyet hayali kuran bir ateist olarak islama ve dine karşı tutumunu haklı bulmakla birlikte yapmasaydı ne olurdu şeklinde bir öngörü yürütemiyorum maalesef. Günümüzün ortadoğu müslüman yapılanmalarına ve aynı şekilde türkiye'de bulunan müslüman yapılanmalara baktığım zaman özellikle bilimin ve ilerlemenin önünü bıçak gibi kestiğini görebilirsiniz. yani bunlara müsamaha göstermek türkiye'yi bugünlerde yaşananlardan kurtarır mıydı yoksa bunları 50 yıl önce yaşar mıydık tahmini güç.

D

halka degıl memurlara mecburı kılındı ama yuzde yuz uygulanmadı gerekte yoktu o bır sımgeydı sadece yonunu batıya mı doguyamı donecegımızın sımgesı

B

Kanun ile ilgili 3 madde var; Madde 1 – Türkiye Büyük Millet Meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin Türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir. Türkiye halkının da umumi serpuşu şapka olup buna münafi bir itiyadın devamını hükümet meneder.

Madde 2 – İşbu kanun tarihi neşrinden itibaren meriyülicradır.

Madde 3 – İşbu kanun Büyük Millet Meclisi ve İcra Vekilleri Heyeti taraflarından icra olunur.

Resmi Gazetede 28 Kasım ile ilgili olan şeyler arapçadır konu ile ilgili önemli şeyler var isede arapça anlayamadığım için bulamadım

S

28 Kasımdan kasıt tarih olarak 28 kasım 1925'dir

Serhat Tıktık 6 yıl

Ek olarak Şapka Kanunu, 1982 anayasasının 174. maddesine göre "inkılap kanunları" (anayasaya aykırılığı iddia edilip iptal edilemeyecek kanun) arasındadır

Serhat Tıktık 6 yıl

Meslek kesimlerinin giyim mevzuatini duzenleyen bir kanundur o aslinda sapka askerinki hocaninki aynen simdi bildigimiz sekil ve tarzdadir simokin sapkasi falan kullaniyorlar gulunc. Mesleklerine ait giyim kusami meslek haricinde kullanilamayacagini belirtir bu kanun o yuzden nefret edilir yani hocca gorevi disinda sarikka dolasamaz. Bazilari kendini hica seviyesine cikario sario cubbe giyemez. Halki aldatici sekilde dolasamaz bu yuzdende nefret eder arap seviciler. Ancak ayni zamanda doktorda beyaz onlukle dolasamaz

Aşkin Aygül 6 yıl

Beni ilgilendiren kısım o değil abla beni ilgilendiren kısıım şu: "Türkiye halkının da umumi serpuşu şapka olup buna münafi bir itiyadın devamını hükümet meneder." Şimdi diyelim ki ben o dönemde 3/4 tane arkadaşımı alsam ve desem ki "Ne yani benim kafamdaki şapkadan kimene yürüyün arkadaşlar ankaraya gidelim ben fes takarım kimsede bana karışamaz" Desem ve yanıma 10larca kişi toplayıp kendi giyim kuşamım (ki bu benim kişisel özgürlüğümdür) için ankaraya yürüyüş ve pretesto gösterisi düzenlesem istiklal mahkemesince yargılanırmıydım yargılanmazmıydım ve buradan çıkan hüküm idam mı olurdu beraat mi ?

Serhat Tıktık 6 yıl

Madde 1 – Türkiye Büyük Millet Meclisi azaları ile idarei umumiye ve hususiye ve mahalliyeye ve bilümum müessesata mensup memurin ve müstahdemin Türk milletinin iktisa etmiş olduğu şapkayı giymek mecburiyetindedir. Türkiye halkının da umumi serpuşu şapka olup buna münafi bir itiyadın devamını hükümet meneder. Madde 2 – İşbu kanun tarihi neşrinden itibaren meriyülicradır. Madde 3 – İşbu kanun Büyük Millet Meclisi ve İcra Vekilleri Heyeti taraflarından icra olunur.

Aşkin Aygül 6 yıl

"Wikipediadan alıntıdır" Yasa, çeşitli Anadolu illerinde protestolara neden oldu. Yasanın kabul edildiği gün Erzurum'da protesto gösterileri oldu ve bu ilde bir ay sıkıyönetim ilan edildi. Tutuklananlardan 13 kişi idama mahkûm oldu.[4] 24-25 Kasım tarihlerinde Kayseri'de Şeyh ahmet Efendi ve dört arkadaşının yönlendirmesi ile büyük bir yürüyüş yapıldı, 300 kişi tutuklandı. Şeyh ahmet Efendi ve dört arkadaşı İstiklal Mahkemesi'nde yargılanarak idama mahkûm edildi. 25 Kasım günü Sivas'ta duvarlara şapka aleyhine afiş ve bildiri asılması nedeniyle şehrin bütün muhtarları tutuklandı; suçsuzluğu anlaşılanlar beraat etti; ulemadan İmamzade mehmet Necati Efendi ile Abdurrahman Efendi idama mahkûm edildi. Rize'de on gün kadar süren olaylar sonucu 143 kişi tutuklandı; içlerinden 8 kişi idama mahkûm edildi. Maraş'ta ise Camii-i Kebir etrafında toplanıp "Şapka istemeyiz" diye bağıranlar tutuklandı, 5 kişi idama mahkûm oldu. İstanbul'da özellikle fatih semtinde yaptıkları konuşmalarla halkı isyana teşvikle suçlanan çok sayıda kişi tutuklandı ve sanıklar Ankara'da yargılandı.

S

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C5%9Eapka_Devrimi

Serhat Tıktık 6 yıl

özellikle Trabzonun meşhur of ilçesinde halk sokaklara çıkıp protesto etmiş ve Hamidiye zırhlısı tarafından of ilçesi bombalanınca "Atma Hamidiye atma, şapka da giyeceğuk, vergi de vereceğuk" dedikleri ve böyle bir olayın gerçekleştiği söyleniyor...

S

Tbmm tutanaklari ve yasanin yayinlandigi gunun resmi gazetesine bakin gercek orada

A

Abla Resmi gazeteye bakayım dedim arapça çıktı ogünün resmi gazetesi varsa bildiğin kaynak link at bakalım

Serhat Tıktık 6 yıl

Bende vardi bir bakayim arayinca bulunmuyor ayrica staj yeri aramakla mesgulum su an

Aşkin Aygül 6 yıl

O bomnalamaninda sebebi baskaydi ama anadoluya yayin yasagi getirildiginden kimsenin bir sey bildigide yoktu zaten. Oyle zannetmeleride bu bakimdan normal

A

Kılık kıyafet bahanedir, hocaların halkı ayakladırmasındaki asıl sebep: Medreselerin kapatılması, molla ve imamaların askere alınması, vergiye tabi olmaları ve halk nazarında itibarsızlaştırılmalarıdır.

A

Mustafa Kemal 1 Eylül'de Ankara'ya döndüğünde kendisini karşılamaya gelenlerin şapkalı olduğu görüldü. 2 Eylül günü, devlet memurlarına şapka giyme zorunluluğu getiren 2431 numaralı bakanlar kurulu kararnamesi çıkarıldı. Aynı gün bakanlar kurulu kararnamesi ile din adamı dışındaki kişilerin cübbe ve sarık giymeleri de yasaklandı. 16 Ekim 1925'te Konya milletvekili refik bey ve arkadaşları, şapka giyilmesi ile ilgili kanun önerisini meclise sundu. Teklif, 25 Ekim'de mecliste görüşülmeye başlandı. Kanun gerekçesinde sarık ve fesin geri kalmışlığı sembolize ettiği, bu yüzden değiştirilmesi gerektiği üzerinde duruldu. Bursa milletvekili Nureddin Paşa'nın, bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek önerinin geri alınmasını istemesi, mecliste sert tartışmalar yaşanmasına sebep oldu. Toplumun kılık ve kıyafetinin kanunlarla belirlenemeyeceğini ileri sürenlerin yanı sıra, bu kanunun din-devlet işlerinin ayrılmasını kolaylaştıracağını ileri sürenler vardı. Sadece Nureddin Paşa ve Ergani milletvekili İhsan bey'in aleyhte oy kullandığı oylama sonucunda kanun, meclisten geçti. Wikiden alıntıdır

Serhat Tıktık 6 yıl

Dostum dediğin doğrudur da şimdi sorum şurada bu kanuna karşı gelen 2 kişi vardı mecliste ki boş insanlar değildir. İnsanların kılık ve kıyafetlerinin kanunlar ile belirlenemiyeceğini savunmuşlar yanlış mı demişler sence? Eğer doğru demişlerse yasa neden geçmiş ?

Serhat Tıktık 6 yıl

İdam edilenleri soruyor arkadaş, idam edilenler meclistekiler değil.. Rize, trabzon. Çorum vs illerde halkı ayaklaındıran ve önlerine çıkan zabıt ve memurları öldürenler vs..

A Mert Sarısoy 6 yıl

Rizeden idam edilenlerin günümüzde torunları nerelerde, ne iş yapar bilir misin?

A Mert Sarısoy 6 yıl

A Mert Sarısoy Bilmem de zaten atalarının yaptıkları ile torunlarını ilişkilendirmek yada atalarına göre torunlarını yargılamak istemem ben sadece idam edilenler bir kılık kıyafet olayı yüzünden mi edilmiş yoksa olayın içinde çok başka derin mevzular mı varmış onlara bakıyorum eğer olayın çok başka derin mevzuları varsa bile zaten bunlar böyle böyledi bu olayda da halkı isyana teşvikten asalım demişlerse de bu da doğru değildir

Serhat Tıktık 6 yıl

ve bu sebepledir ki bir çoğu idam edilmiştir..

A