birkaç gün sonra münazara yapacaz, bu münazara tanrının varlığı ile tanrının yokluğu ile ilgili olacak, ben tanrının yokluğunun tarafındayım, bu müzarada neler diyebilirim yardımcı olur musunuz?
+bu kalem kendi kendine oluşmadı demi? -hayır, oluşmadı +o zamam evrenin kendi kendine oluştuğunu iddia edemezsin (derler büyük ihtimal bu tür sorulara karşı ne cevap vereyim?)
Evrimin bir kuram ve olgu olduğunu kabul edersek bunun Tanrıyla ve yaratılış ile çelişmediğini kesin olarak görebiliriz. Ben evrimi araştırdıkca Tanrı daha çoķ görüyorum. En küçük Canlı organizmalarında dahi hassas ayarlar vardır. Ben bunları yazarken ve sen bunları okurken vücutlarımızda trilyonlarca işlem gerçekleşiyor. Bir hücreyi incelediğimiz zaman bile cok bilgisayar gibi çalısan bir sistem olduğunu gorüyoruz ve kesinlikle içinde bir bilgi vardır eger bi yerde bilgi varsa onun arkasında bir zihin vardır.
Simdi bak buyuk ihtimalle maymundan geliyosak simdi niye maymunlar var, allah yoksa seni kim yaratti onun annesini? Onun annesini? Gibi sorularla karsi karsiya kalicaksin hemen uzaklaş ordan
ilk soruya;bizler maymundan gelmedik maymun ile atalarımız aynıdır sadece bunlardan bi kısmı evrimleşerek maymun oldu bi kısmı ise evrimleşerek bizim gibi insanlar oldu. Diye cevap verebilirim ama diğer soruya cevap veremem. D allah yoksa seni kim yarattı nedir böyle bi soru mu olur. D
Tanrı dünyadaki bütün kötülüklere nasıl dayanabiliyor? Hani çok merhametliydi? Sen boğulan bi bebeğe yardım edersin ama o etmez. Bunun üstüne sonsuz merhamet sahibi oluyor.
Klişe sorulardan da örnek verebilirsin. Mesela: Tanrı kendinen daha güçlü bi varlık yaratabilir mi? Cevap evetse hani en güçlü oydu, hayırsa hani gücü her seye yeterdi
İddia ettiğin şeylerin temelinden bilgi sahibi olmalısın. Söyleyecek olduğun herşeyden sen sorumlusundur. Bulunduğun tarafın komik duruma düşmesi, karşı tarafın işine gelir. O sebepten daha derin bilgi sahibi olup, kendine güvenen bir birey olarak katılmanı önerebilirm.
çok doğru buraya yazdığımız şeyleri yazmadığımız çok fazla düşünce destekliyor. Ben kendi fikrimi ortaya atarsam savunabilirim ama sen benim fikrime tam anlamıyla hakim değilsen anlamamışsan çaresiz kalabilirsin
Nasıl bakarsanız, öyle görürsünüz, der bir yazar. Kusur görmek istiyorsan gırla. Kusursuzluk görmek istiyorsan da öyle. Ama devam et en azından ufkun açılır. Kolay gelsin.
ilk insan soğuk saldırıya muhtaç (silahsız ve ateşsiz) gecede korkarken güneş ortamı ısıttı insanın kendisini korumasına yardımcı oldu(tanrı güneş dedi)
ateşi keşfetti gece ısındı kendini korudu güneşe ihtiyaç kalmadı ateşe taptı
bu böyle uzar gider şimdi ise nasıl var insan olduğunu bilmiyor şans kader gibi kavramaları tam anlamıyla bilmiyoruz ve tanrıya yüklüyoruz olay bu bunu kullan
Arkadaş münazara ve amacı nedir önce onu öğren. Kendi görüşün olacak ve gerekirse karşı tarafın görüşünü kabul edeceksin. Başkasının verdiği akilla hareket edeceksen. Kendin değilsindir
karşı taraf teizim, deizim ve panteizmi savunacak ben ise ateizimi buradaki amaç bu konular hakkında bilgi sahibi olmamızdır. Bu konu hakkında az çok bilgim var pek çok tezlerini çürütebilirim ama hepsini değil bu paylaşımda bulunmamın amacı sizlerinde fikrini öğrenip aklıma gelmeyen yeni şeyler öğrenmektir.
evet, ben bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak istemediğimden dolayı şuan ne olduğuma karar vermedim ateist değilim müslüman değilim deist değilim hristiyan değilim... Yeteri kadar bilgi sahibi olduktan sonra ne olduğuma karar verecem.
Kitap arşiv herhangi bir kaynak istesen yine amenna. Lakin ki öyle değildir kendin oku kendin tartış. Muhtemelen bire bir münazara değildir. grup halinde olur. Bazı kaynaklardan bakar okursunuz veya konuyla alakalı kişilerle röportaj yaparsınız tutumunu hiç tasvip etmiyorum haberin olsun abim
-Evreni tanrı yaratmıştır . -Tanrıyı kim yarattı diye sorduğun anda -tanrı yaratılmaz ki o hep vardi diyecek . - sende evren karmaşık mıdır diye soracaksın -evet diyecek -sende tanrı evrenden çok çok çok kompleks ve karmaşık değil mi dersin?- -onlar mecbur evet diyecek. -sende evrenin yaratıcısı olduğuna inanıyorsun ama ondan kat kat karmaşık yapi ya sahip biseyin kendiliğinden hep var olduğunu nasıl söylüyorsun dersin.
İnancın insan için gereken bir kavram olması ya da olmaması konusu var temelde. Teistler her insanın inanma ihtiyacı ile doğduğunu iddia eder. Din derslerinde giriş konusu budur. Bana göre oldukça saçmadır.
hocam evrimsel gelişmede teknolojiden ve bilimden önce düşünmeye başlayan insan korkularını yenebilmek için inanma ihtiyacı duydu nesilden nesile evrimin eksik gelişen bir parcası olarak insanlar inanmaya meyilli dogdular
Stephen Hawking’e göre “Büyük Patlama'dan önce” demek anlamsızdır çünkü Büyük Patlama uzay ve zamanın başlangıcıdır, zamanın olmadığı bir andan söz etmek ise anlamsızdır. Bu soru “Kuzey Kutbu’nun kuzeyinde ne vardır?” diye sormak gibidir.
Big Bang teorisini curuttuler diye biliyordum. Uzay da dunya da bulunan kum tanesinden 100binlerce daha fazla gezegen var. belgeselin adini bulabilirsem atarim.
Kemal Aladag hayır çürütmediler. Big bang her şeyi açıklayan bir teori değil. Belkide bir karadeliğin içinde pek çok evrene açılan kapılar vardır. Belki de sadece bir karadeliğin içindeyizdir. Belki de paralel evrenler var, belki de yok. Sadece ışığı gözlemleyebiliyoruz ve gözlemlenebilen en eski ışık big bang. Gözlemlenilemeyen kısım asıl gizemli kısım. Umarım ben ölmeden önce keşfedilir de tanıklık edebilirim
Aklindaki tanri kavramini dinlerin anlattigi tanri kavramina gore sekillendirmez isen, tanrinin var olma olasiligi yukselir, ama dinlerin anlattigi tanrida ise kafandaki tanri tanimi, oyle bir tanri yok
Balinanın evrimi. İsterseniz detaylı girelim. Uzun yazacağım. Bu yüzden okuma alışkanlığı olanlara hitap ediyorum. Balinaların evrimi ve evrim metotları. Evrim dünyadaki tüm canlıların akraba olduğunu söyler. Biyoloji bunu metabolizma olarak doğrular. Peki sadece biyoloji yeterli mi? Darwin'in başlattığı ve bugün moleküler biyolojinin yapıtaşı olan bu fikir yoksa hayal ürünü mü?
evrim metotları ile balinaları öğreneceğiz. Biyologlar balinaların metabolizma olarak 4 ayaklı kara memelileri ile akraba olduklarını söylerler. Yetmez..
1. metot
karşılaştırmalı anatomi
balinalar suda yaşasa da anatomileri bir kara memelileri ile aynıdır. Plasentaları vardır, canlı doğum yapar, bebeklerini emzirir, solungaçları yoktur, akciğerleri vardır, tüyleri vardır ve en önemlisi burun delikleri vardır. Yalnız kara memelileri gibi burun delikleri başlarının üstünde yer alır.
bir balinanın kafa tasına baktığınızda nefes yoluna bağlı iki çift tepede delik görürsünüz. Bir diğer ayırıcı özelliği arka bacaklarıdır. Balinaların arka tarafında iskeletlerine bakıldığında işlevselliğini yitirmiş bir kalça uyluk ve kaval kemiği bulunur. Tıpkı kara memelilerinde ki gibi.
2. metot
embriyo karşılaştırması
balina embriyosu ile insan embriyosu ilk oluşum evresinde tamamen aynıdır. Kol ve bacak yumruları ikisinde de rahatça görülür. Embriyo geliştikçe işlevselliği farklılaşır. Yine balina embriyosu ve insan embriyosunda burun ve delikleri aynen görülür. Baline embriyosu geliştikçe delikler yukarı kaymaya başlar. Bu da balinaların 4 ayaklı kara memelerinden gelebileceğini gösterir.
ama yetmez.
3. metot
fosil kayıtları
34 ve 40 milyon yıllık ayrı iki balina türüne bakalım ki post görselinde de mevcut. Basilosaurid iskeletinde hava boşluğu arkada değil, önde de değil. Tam ortada yer alıyor. Tam bir ara geçiş formu.
yine bu iskeletin arka tarafında bir çift ayak görüyoruz. Tam gelişmemiş ama dışarıda. Yürütemeyecek kadar küçük. Ama gayet düzenli ve seçiliyor. Kalça, omur, kaval, parmaklar..
ne kadar geriye gidersek o kadar kara memelisine benzeyecek evrime göre. Doğru mu? 47.5 milyon yıl önce yaşayan meiacetus iskeleti. Bu canlı bir çok sebepten balina olarak kabul edilir. İskeleti deniz canlılarının arasında bulunmuştur. Perdeli el ve ayakları ile güçlü yüzücü olduğunu anlayabiliriz.
dişleri ve kendine özgü orta kulak yapısı hem `basilosaurid` hem de günümüz balinası ile uyuşuyor. Bilim insanları bir çok balinalara benzeyen fosil buluyor ve bu da balinaların kara memelilerinden evrimleştiği fikrini pekiştiriyor.
4. metot
dna
dna bir canlının tarihidir. Evrim bilimciler yukarıdaki metotları izlemeden dahi sadece dna'ya bakarak türün yakın akrabalığını anlayabilir.
ama evrim her zaman kesin kanıtlarla konuşur.
balinanın dna'sı balıklar, ahtapotlar ve aklınıza gelen diğer türlerle karşılaştırılmıştır. Çıkan dna sonuçlarına göre balinanın dna'sının yakın akrabası su aygırı çıkmıştır.
bu balinaların su aygırılarından geldiği anlamına gelmez. Peki ne anlama gelir. Aynı ortak atadan geldikleri anlamına gelir. Baktığınızda balinalar etçildir, su aygırıları ise otçul. Ama dna yalan söylemez. Ama ayrıntılara bakarsak antik balina kemiklerindeki ön ayak bileklerinin şekli sadece su aygırı ve yakın akrabalarında bulunuyor. Su aygırısı da yavrusunu doğuruyor ve su altında emziriyor. Ve balina ve su aygırıları vücut içi testislere sahip tek memelilerdir.
yani 4 bağımsız metot diyor ki balinalar 4 ayaklı kara memelilerinden geliyor`.
bu yöntemlerle maymunlarla ortak atadan geldiğimizi ve memelilerin sürüngenlerden evrimleştiğini de keşfettik. Sürüngenler de amfibi denilen canlılardan evrimleşmiş. Amfibiler balıklardan ve balıklar da yeterince geriye giderseniz halkalı solucandan evrimleşmiştir.
toparlarsak...
birbirinden bağımsız tüm bu bilimsel yöntemler bize tek bir şeyi haykırır..
Münazara konusuna gelirsek teorik olarak evrim bir yaratıcının varlığını çürütmez. Sadece mitolojilerde var olan ( ibrani mitolojileri de dahil) tanrıyı çürütür (adem-havva, diğer hayvanlardan üstün yaratılmamızv. S.). Tanrı olasılığının az olduğunu göstermek için evrim değil kuantum fiziğine giriş yapmalısınız. L. Krauss'un Hiç yoktan bir evren kitabı sanırım bu konuda size yardımcı olur.
Eğer abiyogenez ile konuya girerseniz de bu sadece dünyadaki yaşamın tanrı ile başlamadığını gösterir. Olası yaratıcıyı yine çürütmez. Bir yaratıcının olma olasılığının düşük olduğunu göstermek için kuantum ve sicim teorisine ihtiyacınız var. Evrim eğer dinler ve onların tanrı-tanrılarını çürütülecekse doğru ama genel bir yaratıcı çürütülecekse yanlış yöntem. Dipnot: Ateistim
Tanrının yoktan var olabileceğine inanıp büyük patlamada madde anti madde ilişkisinin bozulmuş olabileceğine inanmıyorsanız size anlatacak bir şeyim yok de. Kağıtları fırlat, gözlüğünü tak ve ağır çekimde yürü..
Dinler uydurmaca ama bir yaratıcı illa ki var diye düşünüyorum, hiçbir şey yoktan var olamaz, tanrı nasıl yoktan var oldu diyenler olabilir, bu düzenin illa ki bir başlangıcı olmalı, ben düşüncemi tanrıdan yana kullanıyorum
Eğer dinlerin tanrısını çürütecekseniz öncelikle dinler tarihine girin. Sümer, Gılgamış, İlyada, Antik Mısır ve Antik Yunan mitolojileri yeterli çakma olduklarını göstermek için. Dinleri çürüttükten sonra Evrim ve abiyogenez ile o dinlerin tanrısını ve peygamberlerini çürütün. Genel bir evrensel yaratıcı için ise kuantum ve sicim teorisi.
Munazaraya katilirken bize mi sordun
ahahah: D hoca rastgele kaldırdı bende ateizimi savunmayı tercih ettim
Balina
dinlere bulaşacakmısın? evrimi koz olarak lullanacaksan dinleri kullanacaksın sanırım
hayır, din konusuna girmeyecez
en basit temel paradoks tanrıyı yaratan yoksa tanrıyada ihtiyaç yoktur
aynen bu olabilir
tanrı insanların cevap bulamadığı sorulardan kurtulma yöntemidir (var oluş, ilk oluşum...)
Günlerce dua etsem namaz kilsam saclarim dümdüz olmaz. Ama düzlestirici kullanirsam olur. Düzlestirici = allahtır
kusursuz bir varlık neden bir şeyler yaratır ki bu onun kusurlu olduğunu göstermez mi yada bizden önceki meşguliyeti neydi?
+bu kalem kendi kendine oluşmadı demi? -hayır, oluşmadı +o zamam evrenin kendi kendine oluştuğunu iddia edemezsin (derler büyük ihtimal bu tür sorulara karşı ne cevap vereyim?)
Tanrının varlığı veya yokluğu kanıtlanamaz. Ama olabileceğine dahi argümanlar daha tutarlı ve rasyoneldir.
bu metafiziğe giriyor yani tanrı ispatlanacak bir konu değil. Karşı taraf deizim, teizm, panteizm i savunacak biz ise ateizimi
Evrimin bir kuram ve olgu olduğunu kabul edersek bunun Tanrıyla ve yaratılış ile çelişmediğini kesin olarak görebiliriz. Ben evrimi araştırdıkca Tanrı daha çoķ görüyorum. En küçük Canlı organizmalarında dahi hassas ayarlar vardır. Ben bunları yazarken ve sen bunları okurken vücutlarımızda trilyonlarca işlem gerçekleşiyor. Bir hücreyi incelediğimiz zaman bile cok bilgisayar gibi çalısan bir sistem olduğunu gorüyoruz ve kesinlikle içinde bir bilgi vardır eger bi yerde bilgi varsa onun arkasında bir zihin vardır.
Simdi bak buyuk ihtimalle maymundan geliyosak simdi niye maymunlar var, allah yoksa seni kim yaratti onun annesini? Onun annesini? Gibi sorularla karsi karsiya kalicaksin hemen uzaklaş ordan
ilk soruya;bizler maymundan gelmedik maymun ile atalarımız aynıdır sadece bunlardan bi kısmı evrimleşerek maymun oldu bi kısmı ise evrimleşerek bizim gibi insanlar oldu. Diye cevap verebilirim ama diğer soruya cevap veremem. D allah yoksa seni kim yarattı nedir böyle bi soru mu olur. D
Sen de kanıt olarak karşında duran primatı gösterirsin
Tanrı dünyadaki bütün kötülüklere nasıl dayanabiliyor? Hani çok merhametliydi? Sen boğulan bi bebeğe yardım edersin ama o etmez. Bunun üstüne sonsuz merhamet sahibi oluyor.
Klişe sorulardan da örnek verebilirsin. Mesela: Tanrı kendinen daha güçlü bi varlık yaratabilir mi? Cevap evetse hani en güçlü oydu, hayırsa hani gücü her seye yeterdi
bugta bırakıcı sorulardan. D
Kendinden daha güçlü bir varlık yaratıyorsa kendisi en güçlü olma özelliğini yitirmez mi?
Herşeye gücü yeten değil mi
Kendisiyle celisır o şekilde
Hahaha ne kadar saçma bir soru Yaratılmiş olan tanrı olabilir mi ? Tanrının sıfatlarına ters. Önce tanrıyı bilmeniz gerek
İddia ettiğin şeylerin temelinden bilgi sahibi olmalısın. Söyleyecek olduğun herşeyden sen sorumlusundur. Bulunduğun tarafın komik duruma düşmesi, karşı tarafın işine gelir. O sebepten daha derin bilgi sahibi olup, kendine güvenen bir birey olarak katılmanı önerebilirm.
evet katılıyorum, biraz daha fikir sahibi olmak için böyle bir paylaşım yapma gereğinde bulundum
çok doğru buraya yazdığımız şeyleri yazmadığımız çok fazla düşünce destekliyor. Ben kendi fikrimi ortaya atarsam savunabilirim ama sen benim fikrime tam anlamıyla hakim değilsen anlamamışsan çaresiz kalabilirsin
fikir sahibi olmak değil, derin bilgi sahibi olmak bahsettiğim. Elbette ki karar senin.
bu konu üzerinde çalışıyorum zaten canlılardaki kusurlar olsun, evrendeki düzensizlik olsun vs.
Nasıl bakarsanız, öyle görürsünüz, der bir yazar. Kusur görmek istiyorsan gırla. Kusursuzluk görmek istiyorsan da öyle. Ama devam et en azından ufkun açılır. Kolay gelsin.
ilk insan soğuk saldırıya muhtaç (silahsız ve ateşsiz) gecede korkarken güneş ortamı ısıttı insanın kendisini korumasına yardımcı oldu(tanrı güneş dedi)
ateşi keşfetti gece ısındı kendini korudu güneşe ihtiyaç kalmadı ateşe taptı
bu böyle uzar gider şimdi ise nasıl var insan olduğunu bilmiyor şans kader gibi kavramaları tam anlamıyla bilmiyoruz ve tanrıya yüklüyoruz olay bu bunu kullan
teşekkürler
nedemek
deprem veya virüslerden gelen hastalıklar hakkında bilgi sahibi olunmadan önce tanrının gazabı, tanrının cezası falan deniliyordu
hala öle diyenler var geçenki depremde rabbim fuhuş yuvalarını vurdu falan diyenler çoktu
Arkadaş münazara ve amacı nedir önce onu öğren. Kendi görüşün olacak ve gerekirse karşı tarafın görüşünü kabul edeceksin. Başkasının verdiği akilla hareket edeceksen. Kendin değilsindir
karşı taraf teizim, deizim ve panteizmi savunacak ben ise ateizimi buradaki amaç bu konular hakkında bilgi sahibi olmamızdır. Bu konu hakkında az çok bilgim var pek çok tezlerini çürütebilirim ama hepsini değil bu paylaşımda bulunmamın amacı sizlerinde fikrini öğrenip aklıma gelmeyen yeni şeyler öğrenmektir.
Okullarda yapılan münazara da tartışma kültürü verilir ve öğrencilerin bir kısmına kendi düşüncelerine aksi yönde de olsa konu verilir
evet, ben bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak istemediğimden dolayı şuan ne olduğuma karar vermedim ateist değilim müslüman değilim deist değilim hristiyan değilim... Yeteri kadar bilgi sahibi olduktan sonra ne olduğuma karar verecem.
Kitap arşiv herhangi bir kaynak istesen yine amenna. Lakin ki öyle değildir kendin oku kendin tartış. Muhtemelen bire bir münazara değildir. grup halinde olur. Bazı kaynaklardan bakar okursunuz veya konuyla alakalı kişilerle röportaj yaparsınız tutumunu hiç tasvip etmiyorum haberin olsun abim
o da olur kitap arşiviniz varsa benimle paylaşabilir misiniz?
nerede yapılıyor bu Münazara izlanda'da mı
tarafsız bir öğretmene denk geldik diyeyim. Bize düşünmeyi, sorgulamayı öğretir kararı bize bırakır.
(felsefe hocası)
Çok ama çok şanslısın bunun kıymetini bil yüzümüzü kara çıkartma
yaşadığımız Coğrafya da bunu yapabilmek gerçekten Ütopya
-Evreni tanrı yaratmıştır .
-Tanrıyı kim yarattı diye sorduğun anda
-tanrı yaratılmaz ki o hep vardi diyecek .
- sende evren karmaşık mıdır diye soracaksın
-evet diyecek
-sende tanrı evrenden çok çok çok kompleks ve karmaşık değil mi dersin?-
-onlar mecbur evet diyecek.
-sende evrenin yaratıcısı olduğuna inanıyorsun ama ondan kat kat karmaşık yapi ya sahip biseyin kendiliğinden hep var olduğunu nasıl söylüyorsun dersin.
Sizin söylediğinize göre bir yaradan mutlaka vardır. Aslında yazarken cevabı verdiniz bize
Karşı tarafın düşüncesi üzerinden gidilirse böyle bir konuşma çıkabilir diye söyledim.
Veya big bangin ötesinde ne var diye sorarlarsa
Bir bilinmeyeni ondan daha üstün bir bilinmeyenle (tanrı) ile açıklamak saçma değil mi diyebilirsiniz.
mantıklı, teşekkür ederim
Aklın var mı varsa göster demezler umarım.
asghjklşi
Veya bak kulaklarimiz başımızın yanında o zaman tanri var gibi şeyler
evet bu tür şeyleri de çok duydum. D
İnancın insan için gereken bir kavram olması ya da olmaması konusu var temelde. Teistler her insanın inanma ihtiyacı ile doğduğunu iddia eder. Din derslerinde giriş konusu budur. Bana göre oldukça saçmadır.
hocam evrimsel gelişmede teknolojiden ve bilimden önce düşünmeye başlayan insan korkularını yenebilmek için inanma ihtiyacı duydu nesilden nesile evrimin eksik gelişen bir parcası olarak insanlar inanmaya meyilli dogdular
Mantıklı
tanri yoktur aksini iddaa eden muslumandir
kovarlar. D
kovarlar acimazlar
O nasıl bir münazara kardeş, okul münazarası değildir herhalde
Büyük Anunakilerden gir homosafienlerden kozmoz evrim din falan devam et
big bang i anlat hocam
Stephen Hawking’e göre “Büyük Patlama'dan önce” demek anlamsızdır çünkü Büyük Patlama uzay ve zamanın başlangıcıdır, zamanın olmadığı bir andan söz etmek ise anlamsızdır. Bu soru “Kuzey Kutbu’nun kuzeyinde ne vardır?” diye sormak gibidir.
gayet iyi hocam teşekkürler
Big Bang teorisini curuttuler diye biliyordum. Uzay da dunya da bulunan kum tanesinden 100binlerce daha fazla gezegen var. belgeselin adini bulabilirsem atarim.
Kemal Aladag hayır çürütmediler. Big bang her şeyi açıklayan bir teori değil. Belkide bir karadeliğin içinde pek çok evrene açılan kapılar vardır. Belki de sadece bir karadeliğin içindeyizdir. Belki de paralel evrenler var, belki de yok. Sadece ışığı gözlemleyebiliyoruz ve gözlemlenebilen en eski ışık big bang. Gözlemlenilemeyen kısım asıl gizemli kısım. Umarım ben ölmeden önce keşfedilir de tanıklık edebilirim
İddia makamı, iddiasını kanıtlamakla yükümlüdür.
Tanrının varlığına bir insan neden ihtiyaç duyar?
Konu resim kel alaka çünkü teistlerin bir kısmı da evrimi kabul ediyor.
resim dikkat amaçlı
Evet yaratıcının yaratım metodu diyebilir .
Karşılıklı argümanları değerlendir
Teleolojik argüman
Ne diyecegini bilmiyorsan o muhabbete hic girme
Panteizm uyarılmış ateizmdir. Deizm sulandırılmış teizmdir diye başla
Aklindaki tanri kavramini dinlerin anlattigi tanri kavramina gore sekillendirmez isen, tanrinin var olma olasiligi yukselir, ama dinlerin anlattigi tanrida ise kafandaki tanri tanimi, oyle bir tanri yok
Balinanın evrimi. İsterseniz detaylı girelim. Uzun yazacağım. Bu yüzden okuma alışkanlığı olanlara hitap ediyorum. Balinaların evrimi ve evrim metotları. Evrim dünyadaki tüm canlıların akraba olduğunu söyler. Biyoloji bunu metabolizma olarak doğrular. Peki sadece biyoloji yeterli mi? Darwin'in başlattığı ve bugün moleküler biyolojinin yapıtaşı olan bu fikir yoksa hayal ürünü mü?
evrim metotları ile balinaları öğreneceğiz. Biyologlar balinaların metabolizma olarak 4 ayaklı kara memelileri ile akraba olduklarını söylerler. Yetmez..
1. metot
karşılaştırmalı anatomi
balinalar suda yaşasa da anatomileri bir kara memelileri ile aynıdır. Plasentaları vardır, canlı doğum yapar, bebeklerini emzirir, solungaçları yoktur, akciğerleri vardır, tüyleri vardır ve en önemlisi burun delikleri vardır. Yalnız kara memelileri gibi burun delikleri başlarının üstünde yer alır.
bir balinanın kafa tasına baktığınızda nefes yoluna bağlı iki çift tepede delik görürsünüz. Bir diğer ayırıcı özelliği arka bacaklarıdır. Balinaların arka tarafında iskeletlerine bakıldığında işlevselliğini yitirmiş bir kalça uyluk ve kaval kemiği bulunur. Tıpkı kara memelilerinde ki gibi.
2. metot
embriyo karşılaştırması
balina embriyosu ile insan embriyosu ilk oluşum evresinde tamamen aynıdır. Kol ve bacak yumruları ikisinde de rahatça görülür. Embriyo geliştikçe işlevselliği farklılaşır. Yine balina embriyosu ve insan embriyosunda burun ve delikleri aynen görülür. Baline embriyosu geliştikçe delikler yukarı kaymaya başlar. Bu da balinaların 4 ayaklı kara memelerinden gelebileceğini gösterir.
ama yetmez.
3. metot
fosil kayıtları
34 ve 40 milyon yıllık ayrı iki balina türüne bakalım ki post görselinde de mevcut. Basilosaurid iskeletinde hava boşluğu arkada değil, önde de değil. Tam ortada yer alıyor. Tam bir ara geçiş formu.
yine bu iskeletin arka tarafında bir çift ayak görüyoruz. Tam gelişmemiş ama dışarıda. Yürütemeyecek kadar küçük. Ama gayet düzenli ve seçiliyor. Kalça, omur, kaval, parmaklar..
ne kadar geriye gidersek o kadar kara memelisine benzeyecek evrime göre. Doğru mu? 47.5 milyon yıl önce yaşayan meiacetus iskeleti. Bu canlı bir çok sebepten balina olarak kabul edilir. İskeleti deniz canlılarının arasında bulunmuştur. Perdeli el ve ayakları ile güçlü yüzücü olduğunu anlayabiliriz.
dişleri ve kendine özgü orta kulak yapısı hem `basilosaurid` hem de günümüz balinası ile uyuşuyor. Bilim insanları bir çok balinalara benzeyen fosil buluyor ve bu da balinaların kara memelilerinden evrimleştiği fikrini pekiştiriyor.
4. metot
dna
dna bir canlının tarihidir. Evrim bilimciler yukarıdaki metotları izlemeden dahi sadece dna'ya bakarak türün yakın akrabalığını anlayabilir.
ama evrim her zaman kesin kanıtlarla konuşur.
balinanın dna'sı balıklar, ahtapotlar ve aklınıza gelen diğer türlerle karşılaştırılmıştır. Çıkan dna sonuçlarına göre balinanın dna'sının yakın akrabası su aygırı çıkmıştır.
bu balinaların su aygırılarından geldiği anlamına gelmez. Peki ne anlama gelir. Aynı ortak atadan geldikleri anlamına gelir. Baktığınızda balinalar etçildir, su aygırıları ise otçul. Ama dna yalan söylemez. Ama ayrıntılara bakarsak antik balina kemiklerindeki ön ayak bileklerinin şekli sadece su aygırı ve yakın akrabalarında bulunuyor. Su aygırısı da yavrusunu doğuruyor ve su altında emziriyor. Ve balina ve su aygırıları vücut içi testislere sahip tek memelilerdir.
yani 4 bağımsız metot diyor ki balinalar 4 ayaklı kara memelilerinden geliyor`.
bu yöntemlerle maymunlarla ortak atadan geldiğimizi ve memelilerin sürüngenlerden evrimleştiğini de keşfettik. Sürüngenler de amfibi denilen canlılardan evrimleşmiş. Amfibiler balıklardan ve balıklar da yeterince geriye giderseniz halkalı solucandan evrimleşmiştir.
toparlarsak...
birbirinden bağımsız tüm bu bilimsel yöntemler bize tek bir şeyi haykırır..
tüm canlılar akrabadır. Ve DNA YALAN SÖYLEMEZ.
Münazara konusuna gelirsek teorik olarak evrim bir yaratıcının varlığını çürütmez. Sadece mitolojilerde var olan ( ibrani mitolojileri de dahil) tanrıyı çürütür (adem-havva, diğer hayvanlardan üstün yaratılmamızv. S.). Tanrı olasılığının az olduğunu göstermek için evrim değil kuantum fiziğine giriş yapmalısınız. L. Krauss'un Hiç yoktan bir evren kitabı sanırım bu konuda size yardımcı olur.
Eğer abiyogenez ile konuya girerseniz de bu sadece dünyadaki yaşamın tanrı ile başlamadığını gösterir. Olası yaratıcıyı yine çürütmez. Bir yaratıcının olma olasılığının düşük olduğunu göstermek için kuantum ve sicim teorisine ihtiyacınız var. Evrim eğer dinler ve onların tanrı-tanrılarını çürütülecekse doğru ama genel bir yaratıcı çürütülecekse yanlış yöntem. Dipnot: Ateistim
Tanrının yoktan var olabileceğine inanıp büyük patlamada madde anti madde ilişkisinin bozulmuş olabileceğine inanmıyorsanız size anlatacak bir şeyim yok de. Kağıtları fırlat, gözlüğünü tak ve ağır çekimde yürü..
Dinler uydurmaca ama bir yaratıcı illa ki var diye düşünüyorum, hiçbir şey yoktan var olamaz, tanrı nasıl yoktan var oldu diyenler olabilir, bu düzenin illa ki bir başlangıcı olmalı, ben düşüncemi tanrıdan yana kullanıyorum
JW. Org dan yararlanabilirsiniz
İnsanlar (Müslümanlar) kusursuz doğduysa neden ''Sünnet'' oluyor de 2 saat düşünür kazanırsın.
Eğer dinlerin tanrısını çürütecekseniz öncelikle dinler tarihine girin. Sümer, Gılgamış, İlyada, Antik Mısır ve Antik Yunan mitolojileri yeterli çakma olduklarını göstermek için. Dinleri çürüttükten sonra Evrim ve abiyogenez ile o dinlerin tanrısını ve peygamberlerini çürütün. Genel bir evrensel yaratıcı için ise kuantum ve sicim teorisi.
karşı taraf deizm, teizm, panteizm i savunacak biz ise ateizmi (resimi dikkat çeksin diye attım)
O zaman kuantum ve sicim
yanlız sicim teorisi salt teori ve daha hiç bir noktası ispatlanmış değil, ama gerçi bunu bilen de pek az olur arkadaşın katılacağı münazarada
Kardeşim benimle iletişime geçersen bu münanzarayı kaybrtmezsin