Antidepresan zararsız mıdır?

Ben Antidepresan kullanırım bana bir şey olmaz mı diyorsunuz ?

Siz hiç `Traci Johnson` diye birini duydunuz mu ?..
19 yaşındaki genç traci, çok satan bir ilaç firmasının ürettiği anti-depresan ilacının test deneylerine katılan bir denek. Hiç bir sağlık sorunu olmamasına rağmen 7 şubat 2004’de kendini asarak intihar ediyor. Bu gence tekrar gelicez ama daha eskiye gitmemiz lazım. Konunun en başına..

1950’lerin sonunda verem ilacı üzerine çalışırken tesadüfen bir ilaç bulunuyor. Adı iproniazid. 1958’de piyasaya sürüldüğünde amacı mutluluk vermek olan bu ilaç, anti-depresanın babası. Toksik yan etkilerinin olduğunun anlaşılması üzerine 1960’larda piyasadan hızlıca çekiliyor.
yerine devreye marplan ve nardil sahaya çıkıyor. Birer toksin deposu bu ilaçlar kullanıcıları zehirliyor, o yüzden bu ilaçların bir şartı var, birlikte alındığı gıdalara dikkat edilmesi ve alkolle kesinlikle alınmaması gerekiyor.
1976 yılında, eli lilly adlı ilaç firması, fluoksetin adlı molekülün, serotonini geçici olarak inhibe ettiğini buluyor. Bu milyar dolarlık rantın ve depresyon salgının da başlangıcı demek. 1987 yılında bu buluşunu ilaç olarak piyasaya sürmeye hak kazanıyor. 1990’lı yıllarda eczanelerde prozac adıyla var olan ve yılda 400.000.000 kutudan fazla satan bu farmakolojik muska’nın pazarı tüm ilaç firmalarını harekte geçiriyor.
Peynir ekmek gibi satan bu ucuz hapları üreten üretene.. Makaleler, köşe yazıları, ünlü profesörlerin tavsiyeleri ile devam eden kampanya süreçleri ve en önemlisi ilaç firmaları ile işbirliği yapan bazı doktorların reçetelerine giriyor hepsi birer birer. Modern insanın mutsuzluğu için mutluluk iksiri. Al ve yut, mutlu günler senin olsun ama kazın ayağı öyle değil.
Çağımızın anti-depresan terörü hızlıca ilerliyor.
Seroxat, zyprexa, effexor ve daha onlarcası. Sürekli halktan saklanan intihar vakaları, sonu ölümle biten yan etkiler ve kesilen milyar dolarlık cezalara rağmen insanlara ölüm getiren, bugün türkiye’de ise denetimsiz satılan altın yumurtlayan tavuklar.
Yukarıda adı geçen ilaçlardan seroxat/paxil, kullananları intihara sürükleme potansiyeli olan antidepresanların en başında geliyor. 2003 yılında ingiltere’de ilaç kontrolleri, seroxatın intihar eğilimini artırdığı için 18 yaş altı çocuklara yazılmasını yasaklanmasını istiyor. ( 1 ) bu ilacın üzerine `24 yaş altında intihar eğilimine sebebiyet verebilir` yazdırıyorlar ama satılmasını durduramıyorlar ( 2). işin kötüsü, bu uyarı kutuya yazılana kadar ilaç, ingiltere’de 18 yaş altı çocuklara çoktaaan yazılmış durumda… gençlerde intihara eğilime sebebiyet verdiği bulunan bu ilaç sadece gençler değil yetişkinlerde de intihar eğilimine sebebiyet verdiği bulunuyor. Sayısız şikayet, mahkeme sonrası, 2007 yılında ilacın etiketine “kan şekerini bozar, diyabet hastalığını ” tetikler yazılabiliyor sadece. Oysa FDA öyle demiyor. FDA, bu anti-depresan ilaçların, yaşlılarda beklenmedik erken ölümlere sebebiyet verebildiğini açık açık söylüyor. Kim takar ?
Yalnızca Amerika’da, 1993’ten 2009’a kadar seroxat adlı depresyon ilacını üreten şirket bir milyar dolara yakın ceza ödüyor. Rakamla da yazayım bari 1.000.000.000 dolar !. bunun yaklaşık 390 milyon doları, sadece `intihar ve intihara teşebbüse sebebiyet verdiğinden` , 200 milyon doları bağımlılık yaptığı ve sakat doğumlara sebebiyet verdiği için. ( 4 )
üstelik bu firmaya ilgili sebeplerden açılan davalar hala devam ediyor. Ama canına minnet, getirisi yanında götürüsü ne ki ? ( 5 )
John Hopkins üniversitesi, hamilelikte ve öncesinde alınan antidepresan ilaçlarının, çocukların otistik olmasına sebebiyet verebildiğini ortaya koyuyor. ( 6 ) onu doğrular şekilde, amerika’da 80’lerden, 2013’e kadar çocuklarda otizm hastalığı yirmi kat artmış durumda. Aynı süre zarfında antidepresan kullanımıise %400 yükselmiş.. ( 7 )
dünyada 17 milyondan fazla kişinin kullandığı zyprexa adlı depresyon ilacı için, 2005 yılında yalnız amerika’daki mahkeme kayıtlarına 8 binden fazla şikayet geliyor. Fda, isim vererek zyprexa vb depresyon ilaçlarınınyine aynı şekilde beklenmedik erken ölümlere neden olabileceğini açıklıyor. Üstelik, bu ilaçlar belirgin yan tesirlerinden dolayı halen mahkemelik olmaya devam ediyor. Ama umrunda mı birilerinin? İsim verse bile sürekli bu firmalar onaylı formülleri başka ticari adlarla piyasaya sürüyor. İsmi değiştir yeniden sür.. Kurnazca değil mi ? ( 8 )
Aynı ilaçlar, farklı ülkelerde farklı adlarla satılıyor ve hatta yeri geliyor başka ilaçları anti-depresan diye yutturuyorlar insanlara. ( 9 ) koca ilaç devipfizer bile, 2004 yılında sara hastalığı için onay aldığı neurontin adlı ilacı, anti-depresan olarak reçetelere sokuyor. Bunun sonucu ölen insanların hayatlarını geri getiremiyor belki ama ceza olarak 430.000.000 dolar ödüyor. ( 10 )
İkinci nesil antipsikotikler var bir de antidepresan diye verilen. Örneğin risperdal; şizofreni, manik-depresyon gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Anti-depresanların ortak karakteristiği olan yan etkilerinin haddi hesabı yok ve yine ne tesadüf ki tekrar intihar vakaları yaşanıyor. ( 11 )
Haziran 2012’de texas mahkemesi, risperdal’ın üreticisi johnson & johnson ‘a medikal sahtekarlıktan 158 milyon dolar ceza kesiyor. Sebebi ise, ilacın güvenliği yan etkileri konusunda yanlış bilgiler vermesi. Sahtekarlıkcezaları hep bu ilaç firmalarına gidiyor. ( 12 )
İngiltere hull üniversitesi’nde prof. Dr. İrving kircsh önderliğinde ingiliz, kanada ve amerikalı bilim adamlarından oluşan bir araştırma ekibi bu ilaçları yakından inceliyor ve ne buluyorlar biliyor musunuz ?
Bu ilaçların plasebo etkisi dışında aslında fark edilir bir katkısı yok. Yani aslında depresyon hastaları, bu hapları aldığında iyileşeceklerine inandıkları için aslında iyileşiyor. ( 13 )
Harvard dahil pek çok üniversitede ders veren amerikalı prof. Dr. İrving kirsch, depresyon tedavisinde anti-depresan kullanılmasını kesinlikle reddediyor. Ne mi oluyor anti-depresan kullananlarda;
Büyük çoğunluğunda cinsel fonksiyon bozukluğu.
Hamilelik sırasında kullanımında bebeğin otizm riskinin üç kat artması.
Bağımlılık yaratması ve bırakıldığı takdirde hastalığın tekrar nüksetmesi.
En önemli sorunu ise intihar eğilimi.
Bazılarında ise cinayet. Evet yanlış okumadınız cinayet. ( 14 )
Örneğin, popüler anti-depresanlardan effexor’un üzerinde intihar dışında ” cinayet eğilimi yaratabilir ” ifadesi yer alıyor. Yani kullananın sadece intihar eğilimine sahip olmasına sebebiyet vermiyor bu masum ve ucuz hap aynı zamanda öldürtüyor da ! ( 15 ) yan etkileri takdire şayan. Sahtekarlık cezaları milyar dolarları aşmış, ilaç firmalarının bu bulgulara itiraz edeceklerini belirtmeme gerek var mı ?
İnsan sağlığından çok parayı önemseyen şirketler bu bulgulara karşı makale ve araştırma sonuçları yayınlıyor. Ama namuslu bilim adamlarının mücadelesi bitmiyor.
2008’de erick turner, anti-depresanlar üzerine yapılan araştırmalarda olumsuz çıkan sonuçların sadece %8’inin rapor edildiğini deşifre ediyor. %92’lik olumsuz sonuçlar kayıtlara bile geçmiyor. ( 16 )
Paranın dini imanı yok. Anti-depresan pazarının da ucu bucağı. Anti-depresan kullananlar bağımlı hale geliyor, ölümcül yan etkileri ile başbaşa kalıyor
FDA, 2009 yılında bir çok anti-depresan’ın üzerine nöroleptik malign sendrom ( nedeni tam olarak bilinmeyen ve ölümcül tehlikesi olan sinirsel hastalık ) a sebebiyet verebilir ifadesini koyduruyor. Yani, kullandığınız için sebepsiz bir şekilde ölebilirsiniz ama merak etmeyin bu sadece bir yan etki.. ( 17 )
Paranın satın alamayacağı şey yok derler, dr. Joseph biedermanve onun gibileri bir çırpıda alıyor mesela. Çünkü bu pazar milyar dolarları temsil ediyor.
Dr. Joseph Biederman’ın üniversiteden kazandığı para, ilaç firmalarından kazandığı paranın yanında bir hiç. Kongre, dr. Biederman’ın yukarıda adı geçen anti-depresan firmalarından kazandığı paraları beyan etmediğini ortaya çıkarıyor. Koca harvard tıp fakültesi doktoru, para için anti-depresanların çocuklar üzerinde kullanımı teşvik ediyor ve karşılığında cukkayı indiriyor. İlaç firmalarından aldığı paralar milyon dolarları buluyor. ( 18 )
Piyasayı bu ve bunun gibi ilaç şirketleri daha çok kar edip nemalansın diye uğraşan adamlar dolduruyor. Öyle bir pazar ki eli lilly’nin cirosunun 3’te 1 sadece zyprexa adlı anti-depresan’dan geliyor.
İnsanlar bu hapları kullandığında aslında nasıl bir yan etkiyle karşılacaklarının tam olarak farkında değil.
ABD tarihinin en yüksek cezalarını sahtekarlık, bilgi saklama, yan etkileri gizleme gibi suçlardan ödeyen ilaç şirketlerinin merck co ( ödediği ceza; 4.85 milyar dolar ), pfizer ( ödediği ceza; 2,3 milyar dolar ), eli lilly ( ödediği ceza;1,46 milyar dolar ) yanında sizin beş kuruşluk sağlığınız ne ki ? ( 20 )
Ben kullanırım bana bir şey olmaz mı diyorsunuz ?
İşte orada garibim `traci johnson`’un hikayesi başlıyor..
Traci Johnson, hiç bir sağlık sorunu olmayan, 19 yaşında bir genç. Para sebebiyle, anti-depresan üreticisieli lilly’nin yeni yıldız hapı duloxetine ‘in deneği olmaya karar veriyor. Ve deneklik esnasında “sürpriz bir şekilde ” intihar ediyor. Eli lilly’nin eli ayağı birbirine dolaşıyor çünkü duloxetine, artık gözden düşen prozac’ın yerine koyabilecekleri tek ilaç ve milyar dolarlık bir getiri bekliyorlar. Eli lilly’nin tek umudu fda’nın olayı kapatması. Ve tuhaf bir şekilde beklenen oluyor. Fda, bu intihar üzerine hiç bir araştırma yapmadan testlerin devamına onay veriyor. Ve ilaç cymbalta adıyla piyasaya sürülüyor. Bu ilacı kullananlar arasında 41 ölüm ve 13 intihar vakası tespit ediliyor, olayı the independent gazetesi duyuruyor. Üstelik deneklerden dört kişinin daha intihara teşebbüs ettiği bilgisi sır oluyor. Fda, bu intihar ve ölümlerin araştırılmasını ticari sır olarak gördüğünü söylüyor ve hop gerçeklerden halktan gizleniyor. ( 21 )
Yaşanan intihar ve ölüm vakaları sonrası fed’i korku sarıyor ve ilaç piyasaya sürüldükten 1 ay sonra 18 yaş altı için intihar potansiyeli ve ölümcül yan etki taşıdığı için siyah kutu etiketi uyarısıyla bilgilendirme mecburiyeti getiriliyor. 18 yaş üstü yaşanan ölümlerde göz önüne alınınca bu yaş 25’e çıkartılıyor. ( 22 )
Bugün hala Türkiye’de gidip en yakın eczaneden alabileceğiniz bu ve benzeri ucuz ilaçlar, birer ölüm hapı. Bu ilaçları da üstelik, abd tarihinin sahtekarlık sebebiyle en büyük cezalarını ödeyen şirketler üretip pazarlıyor. Daha beslenme şeklinizi sormayan bazı psikiyatrlar, iki dakikada size bunları reçetenize işliyor. Türkiye’de ise eczaneden bir koşu alınıp kullanılabiliyor. Geriye de iyileşeceğini uman canı tetikte insanlar ve ceplerini ” yaşam vaat ” edip ” ölüm ” ile dolduran dev şirketlerin hükümranlığı kalıyor.
Antidepresan ilaçları hastaları daha agresif ve saldırgan, içine kapanık yapma gibi yan etkilerinin yanında bazı hastaları da intihara sürükleme eğilimine neden oluyor. Kurnaz ilaç şirketleri, lisans anlaşmalarından dolayı aynı ilacı değişik isimlerde satıyorlar. Bana inanmıyorsanız prospektüslere inanın. Kaşıntı değil yan etki ölüm bak. Otizmi hiç saymıyorum bile.
bu kadar olaydan sonra hala antidepresanların masum olduğunu savunmak, insanlık ve tıp adına utanç verici değil mi ?
Bu ilaçların en büyük pazarlama taktikleri kullananların mutlu olacağına dair yarattıkları havadan başka bir şey değil. Modern dünyanın bir ruhsal durumu olan depresyon kalıtımsal, çevresel, hormonal, duygusal nedenlere bağlı bir çöküntü halidir.
Anti-depresanların hiçbiri, psikiyatrik hastalıklara kalıcı bir çözüm getirmez.

Siz size söylenen yalanlara inanmayın. Televizyonlar, bilgisayarlar, kablosuz internet, cep telefonları, elektromanyetik alanlar, gıdalar, mutfak aletlerinden aldığımız ağır metaller, metal iyonlar, fastfood gıdalar, katkı maddeleri, vitaminler, mineral eksikliği, aldığımız ilaçlar, kötü beslenme alışkanlıkları, düzensiz uyku, hareketsizlik, depresyonu tetikleyen öğeler ve çevresel faktörler olarak psikiyatr’ların üzerinde durdukları konulardır.
çikolata, muz, fındık, fıstık ve balık gibi bir takım gıdalar, güneş ışığı, spor, müziğe ve hobilerinize verin kendini.
ve şaka yapmıyorum sevmek ve sevgi dolu olmak depresyonun en temel ilacıdır.
unutmadan evet, sizin sağlığınızı önemsemeyen o kötü dostum ben.
” kullanma yeaa ” diyen cahil bir hırboyum..
Ve emin olun, gerçekleri sizden saklayan bu dost ilaç firmaları, mutluluğun ilacını bulmuş olsalardı, size eczanede kutusunu 50 liraya satmazlardı.
Meraklısına not; Her ilaç toksiktir ( yani zehirli ), toksiğin etkisi dozaj ile belirlenir. İproniazid gibi ilaçlar monoamine, oxidas tutucular (monoamine oxidase inhibitör) kategorisinde sınıflandırılır. Monoamine oxidas, nörotransmitterler adı verilen serotonin, pinefirin gibi mutluluk veren hormonları metabolize eder ya da yıkar. Yani, monoamine oxidası tutarak mutluluk artırıcı hormonların düzeylerini yükselterek, depresyonu düzeltmeye çalışır.
ALINTI

H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
57
57 CEVAP

Gerçekten çok kötü durum yıllardır efeksor içiyorum artık dozaj düşürüp bırakmaya gectim yaptığını yaptı toksinlerden hacamatta kan bile zor çıktı sürekli içtiğiniz ilaç varmı diye sordu belli oluyor nekadar sık yaptirirsaniz anca temizlenir dedi kurtulsam artık ilaç içmeyi hele depresan asla

H

Hatice hanım doktorunuza danışın ve onun yardımıyla bırakın, ben bir sene kullandım eşimin ve doktorumun desteği yardımıyla bıraktım. Emin olun hiç bir yararı yok, ben kendimi çok daha iyi hissediyorum 7 senedir.... Tabi karar sizin.

Zübeyde Kömür 7 yıl

Tabiki dr birlikte 150 mg şimdi 75 mg öyle birakıcam bir gün içmemek bile kötü yapıyor insan kendinden korkuyor ınş kurtulucam rabbim hepimize şifa versin sağolasın Zubeyde hanım

Hatice Sarikaya 7 yıl

Geçmiş olsun, saglikla kalın

Zübeyde Kömür 7 yıl