Bitkilerin evrimi nasıldır?

Bitkilerin evrimi nasıldır? Onlardaki evrimde bizim gibi bir ortak ata ve evrim süreci varmıdır, onların evrimi bizimki kadar uzunmudur? Ve ayrıa insanın evrim süresince neden kloroplast organeli kazanmamıştır sonuçta bu hayatta kalma şansını artırmazmıydı? Işık saçan bitki ve mantarları evrimi nasıldır? Kısaca açıklarmısınız

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

Fotosentezin verimi aslında oldukça düşük en fazla %1-2 civarında. Güneş panelleriyle karsilastirinca çok verimsiz kalıyor. Çıplak bir insanın güneş ışığı alabileceği alanı kabaca 0.5 0.75 m2 civarı. Yemyeşil olup çıplak gezinirsek güneşli bir günde en fazla 5 6 watt enerji elde edebilecegiz. 80 wattlik enerji ihtiyacimizin onda biri bile değil. Zaten bunun gecesi bulutlu havası falan da var.

Yani bir şekilde yüzlerce milyon yıldır bitkilerin yapamadığını yapıp fotosentezi aşırı verimli hale getirmemiz gerekecekti. Öyle ki gereken verime güneş panellerinde bile ulaşabilmiş değiliz. Ya da bitki gibi pek fazla hareket edemeden olabildiğince az enerji harcayıp olabildiğince çok güneş enerjisi alabilecek şekilde evrimleşecektik. Mesela yüzey alanımızı arttıracaktık yapraklarda olduğu gibi. Ki bunlari zaten yüzlerce milyon yıldır yapanlar var ve biz onlara bitki diyoruz. Hayvanlarsa farklı bir yol izleyip çok sayıda bitkiyi yiyip çok daha fazla enerji elde edebilecekleri daha hareketli bir yolu seçmiş.

U

Aslında haklisiniz ama ben işe o yönden degil şu yönden baktım fotosentesez sirasinda glikoz üretilir glikoz vucudun temel enerji kaynagıdır bu yönden bize artısı olamazmıydı?

Enis Aktülün 5 yıl

Yani şu halimize ekstra olarak eklenseydi azıcık bir katkısı olabilirdi tabi. Şu anda kendimize kloroplast eklesek tonla ek sorun çıkarırdı çünkü pek uyumlu değiliz. Yüzlerce milyon yıl önce ilk hayvanlarda olsaydi çok farkli seyler olabilirdi ama olmamış ya da olması çok zor.

Uğur Kıroğlu 5 yıl

Kloroplst sadece fotosrnteszdrn sorumludur eger insan bir muz agacina benzeticek olursak ; 3-4 ayda bir muz agaci 100-120 adet muz uretiyor bir muz 90 kalori ise 100x90=9000 kalori yapar ek olarak urtigi diger enerjilere 1000 kalori yapar yani 1 kilo 200 gram bu bence baya büyük bir enerji bunu bir insan yapsa tabi meyve uretmeyecek şekilde bu baya katkida bulunur degilmi?

Enis Aktülün 5 yıl

%2-3 civarı enerji katkısı olurdu. Tabi bulutlu havalarda ya da ekvatordan uzakta yaşayan insanlarda bu daha da azalırdı.

Uğur Kıroğlu 5 yıl