Bitkilerin evrimi nasıldır?

Bitkilerin evrimi nasıldır? Onlardaki evrimde bizim gibi bir ortak ata ve evrim süreci varmıdır, onların evrimi bizimki kadar uzunmudur? Ve ayrıa insanın evrim süresince neden kloroplast organeli kazanmamıştır sonuçta bu hayatta kalma şansını artırmazmıydı? Işık saçan bitki ve mantarları evrimi nasıldır? Kısaca açıklarmısınız

E
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

Kloroplastin da mitokondri gibi antik bir bakteri olduğu düşünülüyor. Mitokondrinin okaryot hücrelerle mutualist bir iliski kurmasının ardından kloroplasta da sahip olan hücrelerden bitkiler gelmekte. Kloroplasta sahip olmayan koldan da hayvanlar mantarlar gibi alemler türemiş. Yani bitkilerin evrimi de hayvanlara mantarlara paralel şekilde devam etmiş. Ve hayvanlar kadar da çeşitli. Karaya çıkış, kök yaprak çiçek gibi organlarin oluşumu gibi ilginç şeyler var.

U

Kloroplastin olsaydı hareket etmeye karşın evrim geçirmezdik.

J

Hareket etmekle kloroplastın ne alakası var

Enis Aktülün 6 yıl

Mesela bitkilerle hayvanları kiyaslayalim. Birinin çoğu türünde kloroplast var ve hareket etmiyorlar çünkü gerekli besini hareket etmeden elde ediyorlar. Hayvanlar ise sabit kalarak ölebilir. Sadece bir örnek.

Jack Car 6 yıl

Kloroplast hucre duvarina sahip bu senin hareket etmemene sebep olur muydu bilmiyorum ama en mantiklisi bu jack te iyi salliyor

Faruk Mustafayev 6 yıl

Ahahah. Yok sallamadim. İlk kloroplasti dusunelim. Hatta klplast olmadan önceki adımı. Onda da bir duvar yok ama hareket etmiyor. Klorofili olup kloroplasti olmayan canlılar var sizin bu tezinize göre klorofili olan her canlı hareket eder

Jack Car 6 yıl

Kloropalsta hücre duvarımı var ??? Sûme haaşa, çift zarlı demek hücre duvarı var drmek dogru degil ayica Jack Car bey hayvan hücrelerine ek bir enerji kaynaği olmazmiydi ben bunu sorguluyorum hareket etmekel hic bir alakasi yok yukaridaki bir yorumda bunu tartistik zaten ve bu özelliği taşiyan yumuşakçaların ikisini örnek gosterdik fotosrntez yapip hareket edebilen hayvan hücreleri vardır.

Enis Aktülün 6 yıl

Trade offff. Sahip olacağınız her şeyin getirileri olacağı gibi götürüleri de olur. Neden şu yok. Bu olsa daha iyi olmaz mıydı soruları anlamsız bu yüzden

A

Canlı vücudu en tutumlu yolu secer dolmenme olayi gerceklesmese yumurta mayoz2 gecirmez ve vucuttan atilir yumurta gerkesiz enerji harcamasindan kacinir sizce buna ragmen kloroplast organeli olmasi ac kalmasi durumunda vucuta enerji saglamayackmidir insan vucudu glikozla calisir kloroplast falaiyeti sonucu glikoz uretir sizce bu canli icin avataj degilmidir? Sorgulamak düşunen aklin işidir

Enis Aktülün 6 yıl

Kloroplasta sahip hücrelerden bitkiler türemiş, sahip olmayanlardan da hayvanlar ve mantarlar. Bir hayvan sonradan kloroplasta sahip olsam daha iyi deyip kendine kloroplast enjekte edemez.

Uğur Kıroğlu 6 yıl

Bu sorgulama gereksiz diyorum. Günümüzden milyarlarca yıl önce heterotrof hücrelerden bazıları bir şekilde klorofil kazanarak besin üretmeye başlamış. Ondan sonra da evrim o ayrım üzerinden devam etmiş. Şimdi bu tip bir sorgulama bir şey kazandırmayacak. Zamanında bazı hücreler klorofil kullanabilmenin verimli bir yolunu bulmuş ona göre evrilmiş, bazıları bulamamış oba göre evrilmiş. Şimdi şöyle olsaydı iyi olmaz mıydı demek anlamsız.

Alper Efil 6 yıl

Bitkilerin mavi yeşil alglerden(ökaryotik tek hücreli kloroplast içeren yaşam formları) köken aldığı düşünülüyor ve ışık saçan bitki ve mantarların bunun için proteinlere sahipler evrimde savunma mı besin için mi neden böyle bir özellik kazandıklarını bilmiyorum.

S

Bende bu yüzden sordum sonuçta boş yere enerji kaybı sagliyor bu

Enis Aktülün 6 yıl

Yani boş yere değildir tabi mutlaka bir işlevi vardır araştırmak gerek

Seray Üner 6 yıl

Elbette her canlının bir ortak atasi vardir ve elbette bitkilerin de bir evrim süreci vardır.
Bir "özelliğin" neden sadece bir alemde oldugunu soylemek cok mantıklı degil. Evrimsel süreçte böyle bir olay olmuş. Neden olduğunu sormaktan cok nasil olabileceğinia araştırmak daha faydalıdır bence.
Bkz. Endosimbiyotik hipotez

A

Simbiyotik tek dikkatimi çekti nedense

Recep Harnupdalı 6 yıl

Nedensssse¿

Ahmet Balpetek 6 yıl

Biyolüminesans dikkatimi çeken bir konudur canlilara biyoliminesans olayını gerçekleştirmek üzerine ( gereksinim olarak tabiki)evrim geçirmekleri çok dikkat çekici

Enis Aktülün 6 yıl

Nedenini nasılını merak etmedim ama yeşil olsak çok güzel olurdu.

H

Ciddi yazıyormuş. Pardon.

Hande Yşl 6 yıl

Kloroplast sadece yeşil renk vermez turuncu sari ve mavi renkte verir yani simdiki oldugumuzdan daha bronz olabilirdik (turuncumsu)yada avatar karakterleri gibi mamsmavi olurduk yada uzun boylu şirinler

Enis Aktülün 6 yıl

Daha bile güzel. Düşünsene rengarek bir sürü insan. Irkçılığın olmadığı bir dünyada çok güzel olabilirdi.

Hande Yşl 6 yıl

Yok ya insanın dogasında kabileleşme(gruplaşma) var mutlaka ayrimcilik için bisey bulurlardı

Enis Aktülün 6 yıl

Deniz tavşanı diye bir canlı vardı. Yediği bir bitki sonucu yeşil oluyor ve fotosentez özelliği kazanıyordu galiba İnanılmaz.

Fatih Nebiye 6 yıl

Fotosentezin verimi aslında oldukça düşük en fazla %1-2 civarında. Güneş panelleriyle karsilastirinca çok verimsiz kalıyor. Çıplak bir insanın güneş ışığı alabileceği alanı kabaca 0.5 0.75 m2 civarı. Yemyeşil olup çıplak gezinirsek güneşli bir günde en fazla 5 6 watt enerji elde edebilecegiz. 80 wattlik enerji ihtiyacimizin onda biri bile değil. Zaten bunun gecesi bulutlu havası falan da var.

Yani bir şekilde yüzlerce milyon yıldır bitkilerin yapamadığını yapıp fotosentezi aşırı verimli hale getirmemiz gerekecekti. Öyle ki gereken verime güneş panellerinde bile ulaşabilmiş değiliz. Ya da bitki gibi pek fazla hareket edemeden olabildiğince az enerji harcayıp olabildiğince çok güneş enerjisi alabilecek şekilde evrimleşecektik. Mesela yüzey alanımızı arttıracaktık yapraklarda olduğu gibi. Ki bunlari zaten yüzlerce milyon yıldır yapanlar var ve biz onlara bitki diyoruz. Hayvanlarsa farklı bir yol izleyip çok sayıda bitkiyi yiyip çok daha fazla enerji elde edebilecekleri daha hareketli bir yolu seçmiş.

U

Aslında haklisiniz ama ben işe o yönden degil şu yönden baktım fotosentesez sirasinda glikoz üretilir glikoz vucudun temel enerji kaynagıdır bu yönden bize artısı olamazmıydı?

Enis Aktülün 6 yıl

Yani şu halimize ekstra olarak eklenseydi azıcık bir katkısı olabilirdi tabi. Şu anda kendimize kloroplast eklesek tonla ek sorun çıkarırdı çünkü pek uyumlu değiliz. Yüzlerce milyon yıl önce ilk hayvanlarda olsaydi çok farkli seyler olabilirdi ama olmamış ya da olması çok zor.

Uğur Kıroğlu 6 yıl

Kloroplst sadece fotosrnteszdrn sorumludur eger insan bir muz agacina benzeticek olursak ; 3-4 ayda bir muz agaci 100-120 adet muz uretiyor bir muz 90 kalori ise 100x90=9000 kalori yapar ek olarak urtigi diger enerjilere 1000 kalori yapar yani 1 kilo 200 gram bu bence baya büyük bir enerji bunu bir insan yapsa tabi meyve uretmeyecek şekilde bu baya katkida bulunur degilmi?

Enis Aktülün 6 yıl

%2-3 civarı enerji katkısı olurdu. Tabi bulutlu havalarda ya da ekvatordan uzakta yaşayan insanlarda bu daha da azalırdı.

Uğur Kıroğlu 6 yıl