Evrendeki her şey kütle çekim etkisiyle küre olduğuna göre kendi evrenimiz de küre olabilir mi?

Evrendeki her şey kütle çekim etkisiyle küre olduğuna göre kendi evrenimiz de küre olabilir mi?
H
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
31
31 CEVAP

Büyük ölçekte baktığımız zaman 3 adet olasılık var. Bunlara geçmeden önce şunu söyleyebilirim. Direkt küre diyebilmek çok acımasızca bir varsayım olur. Çünkü 4 boyutlu bir probleme 3 boyutlu bir cevap vermek demek bu. Evrenin bize kaç boyutlu olduğunu söyleyen şey eğrilik yarıçapıdır. Einstein'ın genel görelelik teorisine göre, evrene küçük ölçekte bakarsak uzayın büküldüğünü biliyoruz. (Bkz. 2016 LIGO), ama büyük ölçekte bakarsak evrenin belli bir eğrilik yarıçapına sahip olması daha mantıklı. Evreni eğer düz kabul edersek o zaman alanının sınırlı olması gerekiyor. Eğer küre gibi kabul edersek de sonlu bir hacme sahip olması gerekiyor. Son olasılık da evrenin hiberboloid bir şekle sahip olması, kabaca bu da sonsuz hacim olması demek. Hiberboloid şekline bakarsınız. Ama sadece kısıtlı bir kısmı gözlemleyebildiğimiz için bu sorunun henüz net bir cevabı yok. Ama evrenin izotropik olduğunu kabul edersek düz olması bence daha mantıklı. Ama hayal gücüm pek almıyor yine de.

E

İzotropik olmasının geometri ile hiçbir alakası yok.

Ögetay Alcer 6 yıl

O kısım zaten benim yorumum. Uzaktan bakabileceğimi varsayıp her yerde aynı özelliği göstermesini Einstein'in teorisi baz aldığımızda bana göre mantıklı gelen şey düz olması.

Emre Devecioğlu 6 yıl

Sonsuz hacimle nasıl bağdaştırdığınızı da açıklar mısınız?

Ögetay Alcer 6 yıl

Sadece hiberboloid olanda dediğim şey geçerli. Hiperboloidin şeklini düşünürsek, onun üzerinde bir üçgen aldığımız zaman acılar toplamı 180 dereceyi aşar, bu durumda geometrik yasalar da sonlu bir sonuç vermez. Bununla ilgili okuduğum kaynağı bulduğum zaman linkini koyacağım buraya.

Emre Devecioğlu 6 yıl