Gelmiş geçmiş bütün insanlığın, şimdiye kadar bulmuş olduğu en büyük buluş nedir sizce?

Gelmiş geçmiş bütün insanlığın, şimdiye kadar bulmuş olduğu en büyük buluş nedir sizce?
A
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
121
121 CEVAP

F=mA

E

Kuvvet diyorsunuz 2. secenege enerji dersiniz o zaman

Alper Cakmak 6 yıl

Yer çekimi ivmesi ve kütle çekim kanunu. Newton bilimin ufkunu açmıştır. Newtondan önce ivme sayfalarca hesap ile buluna bilirdi. Ama Newton ivmenin hızın yola göre birinci türevi olduğunu bile buldu.

Erdal Dirlik 6 yıl

Benim dusuncemde hocam zaten 1. Ateş 2. Yercekimine karsi koymak yani uçmak. Hepsi birbiriyle içice buluslarin ama Genel anlamda bakinca bunlar en etkilileri. Ates yerini elektrige birakti gerçi

Alper Cakmak 6 yıl

Aslında icatların hepsi önemli tabi. Ama uzun yıllar hakkında net bilgilerimiz yok. Bir pramiti dahi tam olarak çözemedik. Mesela avcı toplayıcı topluluklar doğayla iç içe yaşamanın zorluklarını nasıl aştılar, yerleşik tlplumlar ilk iki katlı binayı nasıl yaptılar, antik mısırdaki mumyalama ile güney amerika uygarlıklarında ki mumyalama neden bir birine bu kadar benziyor. Daha bir sürü soru var.

Erdal Dirlik 6 yıl

Silahinda onemi cok buyuk suphesiz...

Alper Cakmak 6 yıl

Tüfek icat oldu mertlik bozuldu derler ama

Erdal Dirlik 6 yıl

Silah derken ateşli silahlardan bahsetmiyorum hocam. Milyonlarca yil ilkel silahlar kullanildi

Alper Cakmak 6 yıl

Ellerini kullanabilmesi tabi ki çok büyük bir avantaj. Ancak doğada alet kullanabilen başka canlıların olduğunu da görebiliyoruz. Ama insanın bu gezegenin hakimi olmasını sağlayan en önemli özelliği hayallerinin olmasıdır. Bu nedwnle bence en önemli keşif hayallerin bir hikayeye dönüşmesiidir. Toplumlar tarihini incelediğimizde gelişmenin hikayeler üzerinde sıçrama yaptığını görüyoruz.

Erdal Dirlik 6 yıl

Ben tek bi ana temada bulunacam hocam o zaman. Insanlar ne zamanki beyni kullanmayi keşfetti o zaman gelismeye basladi. Yani beyni kullanmak en buyuk ve anlamli keşif heralde. Cunku buluşlarin hepsinde birbirine baglanti var. O olmasaydi bu olmazdi gibisinden. "Beyni kullanabilmeyi ogrenmek" en buyuk kesif bu olsa gerek

Alper Cakmak 6 yıl

Beyin, bulunduğu her canlı da şu veya bu şekilde kullanılmaktadır. Ama canlı aleminde hayal kurabilen ve dahası bu hayallerden hikayeler çıkarıp hikayesine diğerlerini inandırabilen başka bir canlı yoktur. Tabi insanoğlunun gezegenin hakimi olmasında başka özellikler de vardır ama bu hakimiyeti devam etirebilmesinin sebebi bu önemli özelliğidir.

Erdal Dirlik 6 yıl

Evet hayal kurabilmek önemli, yaratıcı düşünmenin temeli. İcatlar yaratıcı düşünmenin eseridir. Bazılarının küçük bazılarınında büyük hayalleri vardır. Kavrayarak öğrenme teorisinde öğrenme aniden oluyor yani zekayla doğrultulu olarak ilham ya da ampülün yanması gibi. Evet hikayeler şans da varsa kalıcı olabiliyor.

Tuba Dayanç 6 yıl

Aslında hayallerin, icat ve buluşların temelini oluşturmasının yanısıra, daha başka çok önemli kazanımları da söz konusudır. Biraz açarsak; insanlığın gelişmesinde ve doğaya karşı koyup, hakim olması kalabalık olmasının yanı sıra kalabalık gruplar halinde organize olabilmesidir. Daha zengin ve daha sınırsız bir besin zincirine sahip olduğu halde avcı toplayıcı toplumlar en fazla 100 erli gruplar halinde organize olabiliyorlardı. Buna karşılık çok daha kısıtlı besin zincirine sahip olan ve doğal afetler karşısında daha az çaresi olan tarım toplumları 500 erli, 1000 erli gruplar halinde organize olabiliyorlardı. Çünkü onlar hayallerini hikayeler yaratmada kullanabiliyor ve bu hikayelerin etrafında organize olabiliyorlardı. Hayaller geliştikçe hikayeler güçlendi 10.000 gibi 25.000 gibi kalabalıklar halinde organize olabildiler. Eğer hikayesi inandırıcı olmasaydı, veya o hikayeye insanlar inanıp, güvenmeseydi Roma İmparatorunun bastırdığı parayı Hindistanda kim güvenip kabul ederdi. Eğer hayaller bu kadar inandırıcı hikayeler yaratamasaydı Firavunun gücüne kim inanırdı?

Erdal Dirlik 6 yıl

Haklısınız. Hikayelerin gücü inandırıcı gerçekleştirilir olabilmesine de bağlı. Firavun gücü zenginlik ve despot olmasına bağlıydı ama daha inandırıcı daha güçlü bir güç olan Hz. Musa'nın önderliğindeki toplum ve toplulukla yerle yeksan oluverdi. Demek ki bir hayalin gerçekleşmesi başka gerçekleşmiş hayali yok edebiliyor.

Tuba Dayanç 6 yıl