İklim değişikliğinin Türkiye'ye olan etkisi neden dikkate alınmıyor?

Konumuz iklim değişikliği -- ve Türkiye.

Konu hakkında okuma yapmış, yapmamış hemen herkes bu kavramı duymuş olsa gerek: İklim değişikliği. Ne ki bu iklim değişikliği denen meret? Takdir edeceğiniz üzere, bu isim yalnızca gezegenin yörüngesel farklılıklarından yahut Güneş'in ısı değişikliklerinden ortaya çıkan konuyu değil, daha ziyade 'kapıdaki düşman' niteliğindeki ve insan bazlı etkenleri kapsayan bir tehlikeyi temsil etmekte.

Başta Birleşik Devletler olmak üzere, bu konu birçok ülkede harıl harıl konuşuluyor -- kimi yerde profesyonel ve sağlıklı bağlamda, kimi yerde ise saçma sapan safsatalara konu olmuş vaziyette.

Lakin, maalesef Türkiye, çoğu zaman bu ülkelerden biri değil. Tamam, dediğim gibi, söz konusu safsatalar -- gördüğüm kadarıyla -- özellikle Amerika'da olduğu kadar buralarda pek kol gezmiyor. Fakat bu durum aynı zamanda iklim değişikliğinin gerçek tehlikeleri, bizi nasıl etkileyeceği ve nelere mal olacağı gibi konuları da gözardı etmemizi sağlıyor. Neden?

Sormak istediğim de burada başlıyor işte: Neden? Sizce iklim değişikliği neden Türkiye'de hak ettiği ilgiyi görmemekte? Ve bunu düzeltmek için; insanları gerçekten de kapıdaki düşman diyeceğimiz kadar acil bir tehlike konusunda bilgilendirmek için ne yapılmalı? Bu soruyu yalnızca devlet olarak değil, halk bazında da düşünmenizi istiyorum: İnsanları iklim değişikliği konusunda nasıl bilinçlendirebiliriz? Ne yapılabilir bu konuda sizce?

Çok konuştum. İzninizle susuyor ve mikrofonu size uzatıyorum, efendim.

com-fgzxmyuh0makuux54owk.jpg
B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
6
6 CEVAP

Bir kerede şu yazılan cevaplarda inançlı insanların olaya bakış açısı bağlamından koparılıp anlamsız biebir çerçeveye oturtulmasın. (İnanç propagandası yapmıyorum). Ne saçmalıktır. Aslolan öteki dünyadır burayı perişan edebilirsiniz demek. Cennet yada cehennem meselesi nasıl bu dünyayı korumamıza engel teşkil edecek. Senin inançlı dediğin islam dünyası bu kadar gelişmiş sanayiye sahip değildir. Bu bağlamda dünyayı perişan edebilecek düzeyde de değildir. Cevabınızın. 1. Paragrafına sonına kadar katılmakla birlikte 2. Kısmını şiddetle reddediyorum.

M

turkiye ortadogu(ya da oryantalist diyelim)+islam kulturunun baskin oldugu bir cografyadir. Dolayisiyla halk bu konuda neden boyle dusunuyor diye sorulunca, bu bahsettigim kulturler hakkinda yorum yapmak "sacmalik" degildir. Benim yorumlarin neden-sonuc iliskisine gore gayet de rasyonel argumanlara dayaniyor ayni zamanda yukarida sorulan soruya cevap veriyorum. Siz ise sanki ben "turkiye'deki inancli insanlar iklim degisikligini yaratanlardir" demisim gibi bir algi yaratmaya calisiyorsunuz. Siz benim ne dedigimi anlamamissiniz, yukaridaki soruda da ne soruldugunu pek anlamamissiniz. Bilginize.

Isaac Kırkpınar 6 yıl

ben sizin türkiye ya da ortadoğu üzerine analiz yapmanıza karşı çıkmıyorum. Siz ortaya sebep sonuç çıkabilecek bir argüman sunmuyorsunuz ki. Sadece inanç bağlamında insanların öteki dünyaya yönelik yaşadıkları için bu dünyanın canı cehenneme dediğini iddia ediyorsunuz. Teori anlamında hiç bir islami eserde dünyayı perişan edebilirsiniz mesele öbür taraf diye bir şey bulamazsınız. O sizin durumu yanlış aksettirmeye çalışmanızdan başka bişey değildir. Ben sizin ne dediğinizi defalarca okudum ve anladım. Hatta yanılıyormuyum diye bir kaç kez daha okudum. Lakin siz yanlış biliyorsunuz ya da öyle aktarmaya çalışıyorsunuz. Bakın ben size şöyle bir örnek vereyim(asla inanç propagandası yapmak niyetinde değilim. Zira kimin neye inandığı umrumda biri değilim) "Fâhişe bir kadın, sıcak bir günde, bir kuyunun etrafında dönen bir köpek gördü, susuzluktan dilini çıkarmış soluyordu. Kadıncağız mestini çıkararak (onunla su çekip köpeği suladı). Bu sebeple kadın mağfiret olundu." [Müslim, Tövbe 155, (2245)] şimdi sen kalkıp cennet ya da cehennem için yaşayan insanların dünyayı umursamayacağını iddia ediyorsun. Bence biraz adaletli ol.

Muhammed Zar 6 yıl

Küçük bir düzeltme yapmak istiyorum: Ülkelerin sanayi oranlarının, atmosfere saldığı karbon emisyonlarıyla direk etkisi olsa da, bu onu oluşturan etkenlerden biri değil. Bu listede, örneğin -- kişinin yıl boyunca atmosfere saldığı carbon emisyon oranlarını görebilirsin. Dikkat ettin mi, bilhassa gezegenin sanayi ocağı haline gelmiş Çin'in ne kadar düşük; Avrupa ve Amerika'da ne kadar fazla olduğunu? Bu durumda kişisel elektronik erişimler ve nice lüksler de katılıyor çünkü. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_carbon_dioxide_emissions_per_capita

Burak Ünlü 6 yıl