Türkiye'de bilim neden mi gelişmiyor? Adama soruyorum dünya nasıl oluştu diye, Allah yarattı diyor. Ya arkadaşım zaten Türkiye müslüman bir ülke çoğu kişi bunu kabulleniyor elbette kabullenmeyenler de var. Fakat bilimsel açıdan soruyoruz. Bu neyi kanıtlama çabası? Sizce de din bilimi yavaşlatıyor mu?
Abdullah Eray
A
Kuran i bile okumuyorlar ki bilimle ilgilensinler
Yavaşlatmak mı:) bilimi geriye çekiyor modern çağda;)
Kuran da gökyüzü ve yıldızlar (ülker yıldızı) ile ilgili böl0mler var.
Turkiyede bilim gelisiyor, deve sidigi faydalari bulundu, organik hosaf bulundu.
Cübbelinin dediği e sen bana 10000 dolar versen ben sana bunu söylerdim :)) sadece şunu diyeyim kitabta yazmıyor hiçbişey. Sadece yorumlar ile oraya bağlıyorlar. Adamlar kutsal kitapları içmişler adeta. Fizik kitabı değil ki bu. Suudi Arabistan da çadır çöküyor, iş adamı dava açıyor. Kralın adamı diyor ki Takdiri ilahi bu. Bilmediği şeyleri savunmak sadece küçük beyinli dinbazlara özgüdür.
Cubbelinin dedigi buydu, ogretisi bundan ibaret
Cosmoz u tarif ederken :))
Djjxnjsnxnnd
Eminmisin?
Bence dunyayi tarif ediyor
Onun tarifini terafetini
Sesli guldum
Gerçek inaçlı arkadaşları tenzih ederek şunu demek istiyorum. Bizde olan dindarlık durumu namazdan ibaret başka bişey yok. Dini bile anlamayan bir topluma sahibiz. Mesela ilim çindede olsa alınız der. Bizümkiler ne yapıyor vardır bir hayır takdiri ilahi şu bu. Tabiki bunlar denilecek ama son çare olarak. Elinden geleni yaparsın sorgularsın baktın olmadı o vakit takdiri ilahi dersin.. Bizimkiler başında diyor
Ne namazı kardeşim ya. Ne tekim, eskiden din=bilim diye savunurdum. Hatta çok sıkı savunurdum. Ama gel gelelim ülkenin Müslümanlık=cenabet gezmemek kıvamında olması tiksindirici bir hal alınca, gel de bu memlekette dini savun işte. Deve sidiği yav. Yıl olmuş 2017 .
Cidden öyle olmuş. Ne bileyim dindar deyince önceden ben örnek almam kişiyi işaret ediyor sanardım durum bambaşkaymış.
Eskiden namaz kılan insanın sözü senetti. Şimdi namazın bile gösteriş için kılındığı aşikar. Adam bayramdan bayrama camiye yolu düşer, cami yerine okul dersin, kafir der.
mesajların toplumun halini özetliyor kardeşim inan.. Düşünüyorum da aynen öylr
Bilim dediğin yumurtanın tavuktan olduğunu 2 yıl önce kanıtladı oysa kuranda Allah bütün canlıları çifter yaratığını biri erkek biri dişi olarak anlatıyor. 1500 yıl önce.
Hz Muhammed 'Allahın rüzgarı olmasa gemiler denizde nasıl yüzer'diyor. Benim kayık motorla gidiyor.
çok basit bir olay var çok süslü püslü konuşmama gerek yok olay basit bizim ükemizde bilime henüz yeni yeni destek verilmeye başlandı Aselsan ve sağlık alanında ilerlemeye başladık. Işınlanma olayı bile çıkıcak bunu bizim ülkemi yapar bilemiyorum insanın tek çare bulamıycağı olay ölüm olucak sadece ömrü uzatmak olucak.
"Türkiye müslüman bir ülke" diye bir ibare olamaz, ülkelerin dini olmaz. O ülkede yaşayan insanların dini olur.
Dinde, bilimde çevremizde olup bitenleri insanların, ulaşabildikleri belli bir düzeyden sonra ya yetersiz ya da yeterli sayılabilen yöntemlerle “anlatma” çabasıdırlar!
Ne varki ilki “inanç” tabanında kendisini çimentolaştırırken, ikincisi “her alanda ölçüp, kurallarını yinelenebilir biçimde kanıtlayarak” bereketli olarak ama gittikçede birbirlerinin antitezi siperlere yerleşme yolundalar!
Bu gidişin kimseye bir yararı olamayacağı kesin!
Bir olasılık, karşılıklı anlaşabilmenin tabanını oluşturabilecek ilk adımları atmayla başlamak.
Buda her iki yanın, üzerinde ciddi düşünce ve algı birliği kurabileceği biçimde “temel terimler ve çarpıtılınamaz anlamları” üzerinde kesin ve açık yürekli bir onaylama düzenini oluşturup, yaşamda tutmaları!
İki yanın birbirlerini dinleyip, kavramaları ancak karşılıklı anlaşılabilir, iletişimle işlerlik kazanabilecek yeni bir konum oluşması sonucudur.
Yoksa her iki yanda kör ve sağır “iletişiminde!” güçlerini ve günlerini boşu boşuna yitirir, bir yerde kendi kendilerini “tatmin” etmekten öteye varamazlar!
Bilim ve din yanyana gelemiyor. Bu yüzden din bilimi engelliyor.
Tek cevap => eğitim sistemimiz, okullar çocukları yeterince bilime, sanata, spora meraklandirmiyor, öğretmiyor. Hatirlarsaniz bir ögretmen kozmos belgeselini izlettigi icin sorun yaşamıştı ....
Leyla Daldemir Türkiye’de yönetimi eline geçirenler işte o sizin gerekli gördüklerinizin tam 180 derece karşı önlemlerini yaşamda tutabilmek için “bilfiil” ellerinden geleni ardlarına koymuyorlar! Konu açık ve seçik!
Bilimde tahmin ediyor ortada bir şey yok...
Sen adama dünya nasıl oluştu? Diyorsun adam bu dünyayı kim yarattı? Sorusuna cevap veriyor. Baştan terslik burada. Mesela hacı dayımız bi ilim sahibi olsaydı şöyle derdi "İnkâr edenler, göklerle yer bitişik bir halde iken bizim, onları birbirinden kopardığımızı ve her canlı şeyi sudan yarattığımızı görüp düşünmediler mi? Yine de inanmazlar mı?" Enbiya suresi 30. ayet.. Burada ne diyor Allah? Yeryüzü ve gökyüzü bitişikti. Yani dünya ilk başlangıcında şimdiki gibi yuvarlak (geoid) bi formda değildi. Sonra ne oldu? Biz ona şimdiki şeklini verdik. Canlilari da sudan yarattık diyor. Ayet bu kadar basit. Ama abimiz cevabı bilmediği için kolayına kaçarak basit cevaplarla işi atlatıyor. İşin bilim tarafı ayrı. Okumuyorsanız daS. Hawkings'e ait belgeseller var. İzleyen bi parça fikir sahibi olabilir. Ama materyalistlerin yaptığı asıl hata: Teorilere kanıtlanmış gerçeklikler olarak sarilmaları. Oysa teori yalnızca teoridir.
Ama bir gerçekte, kuramın tersi kanıtanamadıkça, o kuramın konusunun, kuramda tanımlandığı biçimdede “geçerli” sayılması gerektiğidir!
Neden? Sırf birleri bunun böyle olduğunu iddia ettiği için mi? Madem rasyonalistler herşeyin bilimle açıklanabileceğine inanıyorlar.. Neden deneyle gerçekliği kanıtlanmamış birşeye "gerçek" diye inanayım ki? Bilim sürekli bir devinim içerisinde. Bir teorinin zıttı kanıtlanmadan da daha mantıklı bir teori ortaya atıldıktan sonra bir öncekini geçersiz kılabilir?
Alp Bulam Bir kuram (teori) belki size bir “öne sürüm” gibi gelebilir, bu doğasaldır! Ne varki o kuram, öne sürümden çok daha ileride bir oluşumu, yinelenebilir ve de gelişmesini önceden bilinebilir bir biçimde, kendine özgü bir dille (örneğin Matematik, Geometri, Kimya vb) anlatır. Eğer bu koşullara uyulmazsa o bir kuram değil bir “hipotez” sayılır. Bu nedenle o kuramın “gerçekliğe” en azından çok yakınlığı, oluşturulamamış önceki anlatımlara oranla apaçıktır (=sarihtir)! Kuramların geçerliği, onların deneyle kanıtlanması sonucu belirlenir. Sizin vurguladığınız “kanıtlanmamış” olanları, yukarıdaki anlatımdaki “hipotezdir”! Bunlar daha kuram aşamasına varamamış olanlardır! Sizin savınız, “bir kuramın daha gerçeğe yakını çıkarsa, eskisinin geçerliği ortadan kalkar”, olmaları doğrudur! Hiç bir kuram 100% doğru değildir. Çünkü insanlar henüz kitleyi kuvark sayısına varıncaya değin sayma olasılıkları yoktur! Dolayısıyla ölçümünde 100% olmadığı düzeyde, kuram denetimide 100% olamaz! Bir gerçekte yeni kuramların eskilerinide içerir biçimde olmaları koşuludur!
Bu iyiydi.. Hocam: Öncelikle teori ile hipotez arasındaki farkı anlattığınız için teşekkür ederim. Ben: İnsanların teorileri 'adeta bir realiteymiş' gibi kabul etmesine karşıyım. Bana göre teori teoridir. Yani pratikte pek de yeri olmayan 'şey'.Bir de insanların bilimi bir din gibi kabul edip dogmalarla kafalarını doldurmalarına. Yani: Bilimin de açıklayamayacağı şeyler olduğunu kabul etmek gerekir. İkili parçacık deneyi gibi. Bana göre nasıl: Teknoloji ve medeniyet ayrı kavramlarsa, (her ne kadar matematiksel olarak kanıtlansa da) teoriler ve henüz kesin bilgisine ulaşamadığımız şeyler ayrıdır.
Birçok ayet sıkıntılıdır. Eski meallerde farklı bugün farklı şeyler yazar, çünkü bilim ilerledikçe ayetlerde ilerliyor kelimeler sağa sola çekilerek bilim ile çelişmeyecek kıvama sokuluyor. Fakat yine de hala çok büyük kısmını ne yapsalar düzeltemiyorler
Bence dinle alakasi yok biz bilime yeteneksiziz bunuda dinle kapatmaya calisiyoruz
Söylediğiniz aslında şu açıdan doğruM. B.. Batı bir rönesans ve reform süreci yaşadı. Ama İslam kültürü Endülüs Emevi'den sonra böyle bir süreç yaşamadı. Osmanlı'nın yüzölçümü olarak büyük bir alana hükmetmesi ama kültürel anlamdaki bu zayıflığı mimari dışında kalıcı bir etki bırakmasını engelledi. Kaldı ki Roma ya da diğer kültürlerle kıyasladığımızda o konuda da gerideyiz ne yazık ki tarihsel anlamda. Fakat Batı ile şöyle bir farkımız var: Bizde Avrupa'da olduğu gibi engizisyon mahkemeleri vs. Vakaları olmadı. Yoksa mezhep savaşları olmuştur o ayrı. Din ve bilim çatışması biraz da İncil'in 'hikayeci' tarzından kaynaklanıyor. Ama Kuran'da en azından Kozmos ya da yaratılışla alakalı bu tarz ayetlere rastlayabilirsiniz. Hadislere hiç girmiyorum çünkü orada dünyanın yuvarlak olmasından tutun diğer (7 adet) gezegenlerdeki hayatlardan bile bahsediliyor. Ben genç yaşta Hadis külliyatını bitirmiş bir insan olarak Hz. Muhammed'in sözlerinde rastladığım bu tarz ifadeler her zaman dikkatimi çekmiştir. Giordano Bruno müslüman bir coğrafyada doğsa yakilmazdi onu anlatmaya çalışıyorum..
Kesinlikle yanlış eğitim yetersiz tek tip insan yetiştirdikleri için
Giordano bruno yakilmazdi demissiniz ama hazerfen ahmed celebi neden olduruldu ? Ama evet dinle alakasi yok yeteneksiziz zaten
Bizim memlekete erken uçan adamın kellesini keserlerM. B. Hazerfen'in meselesi de odur işte..
Hazerfenin meselesi sizin guldugunuz meseleyle alakasi yok bilime bilmeye karsi bi korku var ayni ronesanstan once avrupada hukum surdugu gibi
Okullarda bu kadar eğitiliyor malesef
Kisa yazin okuyana kadar uykum geldi:)
21 yy'da okuma yazması olup 90+ IQ sahibi hiç kimse dine inanmaz, inanmamalı. Yoksa insanlık yerinde sayacak, bir adım ilerleyemeyecek.
O sınırı 70 IQ seviyesine çekin.
90 altı bilimsel olarak aptallık sınırı, çekemiyorum.
Benim bildiğim o sınır 70
Eminim.
Tarihte din ve bilim hep yarışıyor. Bilim olmasaydı biz hala ata eşeğe yada deveğe binerdik, aşı olamazdı ve en çoğu insan küçük yaşlarda hayatı kaybederdi vs vs. Mesela okullarda Darvin teorisi iptal oldu. Sıradaki neler var acaba
Herşeyi dine bağlandığı dini de kendi sat dusuncelerine bağlandığı sürece de gelişmez