İklim değişikliğinin Türkiye'ye olan etkisi neden dikkate alınmıyor?

Konumuz iklim değişikliği -- ve Türkiye.

Konu hakkında okuma yapmış, yapmamış hemen herkes bu kavramı duymuş olsa gerek: İklim değişikliği. Ne ki bu iklim değişikliği denen meret? Takdir edeceğiniz üzere, bu isim yalnızca gezegenin yörüngesel farklılıklarından yahut Güneş'in ısı değişikliklerinden ortaya çıkan konuyu değil, daha ziyade 'kapıdaki düşman' niteliğindeki ve insan bazlı etkenleri kapsayan bir tehlikeyi temsil etmekte.

Başta Birleşik Devletler olmak üzere, bu konu birçok ülkede harıl harıl konuşuluyor -- kimi yerde profesyonel ve sağlıklı bağlamda, kimi yerde ise saçma sapan safsatalara konu olmuş vaziyette.

Lakin, maalesef Türkiye, çoğu zaman bu ülkelerden biri değil. Tamam, dediğim gibi, söz konusu safsatalar -- gördüğüm kadarıyla -- özellikle Amerika'da olduğu kadar buralarda pek kol gezmiyor. Fakat bu durum aynı zamanda iklim değişikliğinin gerçek tehlikeleri, bizi nasıl etkileyeceği ve nelere mal olacağı gibi konuları da gözardı etmemizi sağlıyor. Neden?

Sormak istediğim de burada başlıyor işte: Neden? Sizce iklim değişikliği neden Türkiye'de hak ettiği ilgiyi görmemekte? Ve bunu düzeltmek için; insanları gerçekten de kapıdaki düşman diyeceğimiz kadar acil bir tehlike konusunda bilgilendirmek için ne yapılmalı? Bu soruyu yalnızca devlet olarak değil, halk bazında da düşünmenizi istiyorum: İnsanları iklim değişikliği konusunda nasıl bilinçlendirebiliriz? Ne yapılabilir bu konuda sizce?

Çok konuştum. İzninizle susuyor ve mikrofonu size uzatıyorum, efendim.

com-fgzxmyuh0makuux54owk.jpg
B
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
6
6 CEVAP

evrim ağacında okuduğum bir yazıda atmosfere salınan sera gazının sadece yüzde 15 lik bir kısmını besi hayvanlarının oluşturduğu yazıyordu. Yani hayvan osuruğu buna 7 milyarlık insan nüfusunu da katarsak belki yüzde 20-30 luk kısmını daha sanayiye gelmeden biz canlılar yapıyoruz. Dolayısıyla; dünyayı korumak bütün dini ekonomik ve ideolojik bağlamlardan bağımsız bir şekilde hepimizin görevi. Ben meselelere büyük büyük çözüm önerileri sunmayı pek sevmem. Benim hayatımda tatbik edeceğim şey şudur. 1. asla ama asla yere çöp atma(hem mecazi hemde gerçek anlamıyla) 2. ailene eşine dostuna arkadaşına dünyayı kirletmemesi için ne yaptırman gerekiyorsa yaptır. 3. çevreci örgütlere taraftar ol. 4. çevreni koru. Bu kadar daha ötesi ütopik olacaktır.

M

Aslında istediğim bundan öte bir şey değil. Bilakis, böylesine bir düşünce sistemini daha çok insana aşılamak. Cidden gerisi kendi geliyor zaten. Toplumsal bilinçlendirme, ütopyaya gerek bile yok.

Burak Ünlü 6 yıl