İncil'de yeryüzünde toprağa ekilen en küçük tohumun hardal olduğu geçiyor doğru mu?

Merhabalar.
İncil'i okurken dikkatimi çekti. Yeryüzünde toprağa ekilen en küçük tohumun hardal olduğu geçiyor. Gerçekten böyle midir?

S
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
17
17 CEVAP

Tanrı yok... Zaman kaybı

A

5000 senelik felsefeyi birkaç kelime ile bitirdiniz, tebrikler. Buyrun bu da Nobel Barış ödülünüz.

Faruk Samano 5 yıl

Birşeyin varlığını ispat etmek için bir delil yeterliyken, birşeyin yokluğunu ispat etmek için binlerce delilin yanlış olduğunu ispat gerekir. Yoktur deyip kendinizi inandırabilirsiniz. Örneğin güneş yoktur diyen birinin tek delili gözünü yummasından oluşan karanlıksa, bu sadece kendisi için geçerlidir. Güneşin yokluğunu ispat etmez.

Ahmet Tangüz 5 yıl

Katılıyorum kanıtın yokluğu yokluğun kanıtı olamaz

Ilker Sarıkınacı 5 yıl

Ahmet Tangüz olur mu öyle şey ya, bir şeyin varlığını ispat etmek için delil gerekliyken, yokluğunu ispat etmek diye bir şey söz konusu değildir. Güneş yoktur diyen birisine Güneş'i gösterirsiniz ve o tartışma orada biter. Tanrı yoktur diyen birine de bir tane tanrı gösterirseniz o tartışma da orada biter.

Ortaç Sakık 5 yıl

güneşi göstermekle güneşin özelliklerini saymak aynı şeydir, olmayan birşey yoktur ve hiç bir özelliğe sahip değildir, yani kastettiğim bu kadar özelliği ve anlamı olan birşeyi yok diyebilmek için var diyenlerden daha güçlü bir kanıt sunman gerekiyor

Berkay Çakilioğlu 5 yıl

Ortaç Sakık Siz bana sesinizi gösterebilir misiniz? Ya da işitmeyen birine sesinizi duyurabilir misiniz? Tanrıyı fark etmekte böyle işler. Tanrı varsa insana, hayat sınavı için, kendisini fark ettirebilecek duyu organları vermemiştir. Tanrı sadece akıl ve sezi yoluyla bulunabilir.

Faruk Samano 5 yıl

zaten görsek tanrı olmaz

Muhammet Kochilar 5 yıl

Faruk Samano göstermek çok sembolik bir özellikti, bu kadar gerçekçi alacağınızı tahmin edemedim. Yer çekimini hiçbir duyumuzla farkedemiyoruz ama olduğunu biliyoruz çünkü deney yoluyla varlığını gösterebiliyoruz. Akıl ve sezi yoluyla nasıl Odin, Thor, Zeus, FSM ve daha başka binlerce tanrının olmadığını ama sizin inandığınız Tanrı'nın var olduğunu gösterebiliyorsunuz?

Ortaç Sakık 5 yıl

Ortaç Sakık FSM'yi bu işin içerisine katarak, benden rasyonel bir konuşma gerçekleştireceğimi beklemeyin.

Faruk Samano 5 yıl

Faruk Samano Tanrı'yı bu işin içine katarak benden rasyonel bir konuşma gerçekleştireceğimi beklemeyin? FSM'nin saçma bir düşünce oluşu ironisinden kaynaklanıyor zaten

Ortaç Sakık 5 yıl

Ben Tanrı ancak akıl ile bulunabilir diyorum siz ne diyorsunuz. Bu düşünceniz ile sizinle tartışmam olanaksız.

Faruk Samano 5 yıl

Faruk Samano Tamam ben de nasıl bulabiliyorsunuz onu soruyorum. Daha da önemlisi kurduğunuz mantıkta Tanrı kelimesini çıkartıp yerine yukarıda saydıklarımdan bir tanesini koyduğunuzda arada bir fark oluyor mu?

Ortaç Sakık 5 yıl

FSM'yi kullanmadığınız sürece bir problem yok.

Faruk Samano 5 yıl

Faruk Samano Odin'e inanırım FSM'ye inanmam diyorsunuz. O da iyiymiş.

Ortaç Sakık 5 yıl

Şimdi konuyu dinler insan ürünüdür, FSM bu insan ürünü metafiziksel varlıklar ile ironi geçilmek için ortaya atılmıştıra getirmeyin. Neden kendi Tanrıma inanıyorumda Odin'e ya da Amon'un veletlerine inanmıyorum; Hakikatin hakikat olabilmesi için kafamda tonlarca kriter var ve bu kriterler benim şu an inandığım tanrıyı kanıtlayan olgular. En azından benim için kanıt, yarı fideist olabilir miyim acaba: DDD

Faruk Samano 5 yıl

Faruk Samano yani ben oraya getirmiyordum aslında ama siz FSM'ye özellikle tepki verince oraya gelmiş oldu. Ben yarı demezdim, adının inanç olmasının bir sebebi var sonuçta. Hakikat diye bir şey olmadığını düşünen de çok filozof var aslında, illa hakikat olmalı diye düşünmemek lazım. Bir sorunun cevabını bilmiyor olmak gayet geçerli bir cevaptır aslında, böyle düşünebiliriz sanırım.

Ortaç Sakık 5 yıl

Hakikat başlı başına felsefi bir konu ayrımı zaten. Sonuçta bu benim hakikatıma göre Tanrı kriterlerinin karşılanmasına denk geliyor. Benim Tanrım, benim Tanrıyı bulma yöntemlerim.

Faruk Samano 5 yıl

Faruk Samano Tartışma olsun diye söylemiyorum. Zaten bu mevzu ile ilgili yıllarca literatürde ne varsa okudum. Şahsi görüşümdür. Beni bağlar. Öyle Nobel ödülünü aldınız gibi kinayeli yaklaşıp kendinizi eğlendirebilirsiniz sonuçta anladığım kadarı ile burası demokratik bir platform. Bende size soruyorum Unicorn var mıdır?

Aybars Mencek 5 yıl

Aybars Mencek Olmaz mı? Ben canı gönülden inanıyorum, olmaya da bilir ama vardır illa ki. Benim size karşı çıkmam, vakit kaybı demenizden. Kesin konuşmuşsunuz, o yüzden yani. Yoksa görüşünüze saygım var elbet, burası demokratik bir platform.

Faruk Samano 5 yıl

teşekkürler. Benim de sizin görüşünüze saygım var. Sadece bu mevzular tartışa tartışa bitmez demek istemiştim. "Tanrının olmadığını düşünüyorum" daha doğru bir cümle olacaktı. Duruşum aslında agnostik.

Aybars Mencek 5 yıl