Işık hızında seyahat ettiğimizde biyolojik olarak yaşlanır mıyız?

Herkese merhabalar bir sorum vardı.

Işık hızında 30 milyon ışık yılı uzaktaki bir gezegene seyahat ettiğimizde, bilincimiz bunu bir anlık olarak algılasa da biyolojik olarak yaşlanır mıyız ?

R
0 kişi takip ediyor.
Misafir olarak yayınla
7
7 CEVAP

Zamanın yavaşlaması demek, tüm mekanik faaliyetlerin yavaşlaması demek. Vücut metabolizmanız da aynı şekilde yavaşlardı. Zaten bu yüzden ikizler paradoksu ortaya çıkıyor. İkizlerden biri genç kalırken diğeri yaşlanıyor.

Ö

Peki metabolizmanın duracağı seviyeye kadar bir hızlanma söz konusu mu ?

Ramazan Pişmişoğlu 6 yıl

Kendi düşüncemin doğruluğu adına soracağım: İkizlerden hangisi genç, hangisi yaşlanacak ?

Hasan Caran 6 yıl

Zaman ne kadar yavaşlarsa, metabolizma da o kadar yavaşlar. Zaten zaman dediğimiz kavram, mekanik olayların gerçekleşmesi için tanımlanan bir şeydir. Salt bir zaman kavramından söz etmek mümkün değil, zaman daima görelidir. Işık hızına ne kadar yakın bir hızda giderseniz, zaman o kadar yavaş akar, yani mekanik faaliyetler o kadar yavaşlar.

Ögetay Alcer 6 yıl

Işık hızına yakın hızda seyahat eden ya da büyük bir kütle çekimsel alanda bulunan kişi için, olmayana göre zaman daha yavaş akar. Yani uzayda ışık hızına yakın hızlarda seyahat eden ikiz daha az yaşlanır.

Ögetay Alcer 6 yıl

Tam da aklımdaki gibi, teşekkür ederim

Hasan Caran 6 yıl

Son bir soru: Tam ışık hızına ulaştığımızda veya daha üst seviyelerde metabolizma durur mu ?

Ramazan Pişmişoğlu 6 yıl

Işık hızına ulaşmanız mümkün değil. Işık hızına yaklaştıkça, dışarıdaki bir gözlemciye göre metabolizmanız daha yavaş akacaktır. En doğru ifade bu. Foton zamanı tecrübe etmez demek bile bir garip oluyor bu noktada.

Ögetay Alcer 6 yıl

Tıpkı ışık hızına ulaşamayacağımız gibi bunun da durma noktasına ulaşamayacağı sonucu çıkar yani burdan. Peki çok teşekkürler

Ramazan Pişmişoğlu 6 yıl

Burada 30 milyon ışık yıllık bir mesafeden söz edildiği için dediğinizin pek bir anlamı yok.. Yani ışık hızının yüzde 99.9 una ulaşıp seyahat edilse bile bu yine en az 35-38 milyon yıl sürecek bir yolculuk olurdu ve beden ve zihin eğer yaşamsal faaliyetlerini sürdürüyorsa, yine bu 35 milyon yılla aynı oranda yaşlanır..

Önder Ruhu 6 yıl

Ögetay Alcer hayir isik hizina ulasmamiz 'suanlik' mumkun degil. Sadece fizikte nedenselligi kaybetmemek icin suanda isik hizini hiz limiti kabul ediyoruz...

Recep Kalayaz 6 yıl

Recep Kalayaz şuanlık veya o anlık hiçbir şekilde ulaşmam mümkün değil.

Erol Keçiyokuşu 6 yıl

Erol Keçiyokuşu bu kaniya nerden vardiginizi merak ettim? Suan ki teknolojiyle elbet mumkun degil. Ama bundan yillar, belki yuzyillar sonra neler olacagini kim bilir?

Recep Kalayaz 6 yıl

Recep Kalayaz , bilimkurgu ile bilimi karistiriyorsunuz. Eger boyle bir bilim gelisirse, elbette fikrimiz degisir. Lakin su anda kanitlar aksini gosterirken, ya olabilirse diyr aksine savunmak akil disi. Cunku ayni sekilde ya olamazsa da diyebilirsiniz ve ustune ustluk elinizde bunu destekleyen fiziksel bir yasa var.

Ögetay Alcer 6 yıl

Ögetay Alcer siz isik hizina ulasmaniz mumkun degil demediniz mi? Bende isik hizina ulasmanin mumkun olabilecegini buna hicbir fizik yasasinin karsi gelmedigini soyluyorum. Nedenselligi kaybetmemek icin lafindan ne anliyorsunuz cok merak icerisindeyim?

Recep Kalayaz 6 yıl

Ögetay Alcer bu arada kusura bakmayin ben konusmanin tamamini okuyamadan sadece sizin yorumunuzu okumustum. Soru canli varliklarmis ben foton gibi parcaciklar olarak dusunmustum. Tekrardan ozurlerimi sunuyorum https://youtu.be/P65pB8bVOb8

Recep Kalayaz 6 yıl